Trenutno čitaš
Dodjela Oscara u znaku filma “Everything Everywhere All at once“

Dodjela Oscara u znaku filma “Everything Everywhere All at once“

[video src="https://youtu.be/UdIN3k4fhcc"]
L'Occitane
L'Occitane

Protekle noći je u Dolby Teatru u Los Angelesu održana ceremonija dodjele Oscara, a za najbolji film proglašen je “Everything Everywhere All at Once”. Od 01h iza ponoći pa sve do 04h ujutro trajala je najiščekivanija veče u svijetu filma, tokom koje su proglašena najbolja filmska ostvarenja za proteklu godinu.

Getty Images

Listu filmskih ostvarenja koja su obilježila 2022. godinu predvodi film “Everything Everywhere All at Once” koji je proglašen najboljim.

Getty Images

Zlatnu statuu za najboljeg glumca osvojio je Brendan Fraser za ulogu u filmu “The Whale”.

Getty Images

Najboljom glumicom na ovogodišnjoj dodjeli Oscara proglašena je Michelle Yuoh zahvaljujući ulozi u filmu “Everything Everywhere All at Once”.

Getty Images

Nagradu za najbolji originalni scenario dobio je apsolutni pobjednik večeri “Everything Everywhere All at Once”, a za najbolji adaptirani scenario odnio je film “Women Talking”.

Getty Images

Nagradu za najbolju režiju i najbolju montažu dobio je očekivano film “Everything Everywhere All at Once”, Paula Rogersa. Najbolji strani film je “Na Zapadu ništa novo” koji je osvojio i Oscara za najbolju filmsku fotografiju.

Getty Images

Za najbolje sporedne uloge nagrađeni Ke Huy Quan u kategoriji muškaraca, a Jamie Lee Curtis u kategoriji žena. Oboje su nagrađeni za uloge u filmu “Everything Everywhere All at Once”.

Getty Images

Najbolji dugometražni animirani film je “Pinocchio” Guillerma del Tora, a kratki je otišao u ruke ekipe filma “The Boy, the Mole, the Fox and the Horse”.

Oscara za najbolje vizuelne efekte dobio je “Avatar; The Way of Water”.  Za najbolju originalnu filmsku muziku nagrađen je ponovno film “Na Zapadu ništa novo” koji je osvojio i Oscara za najbolji produkcijski dizajn odnosno scenografiju. Najbolju kostimografiju ima film “Black Panther: Wakanda Forever”, a za najbolju šminku i frizuru nagrađen je “The Whale”.

Pročitaj

Getty Images

Najboljim dokumentarcem proglašen je “Navalny”, film Daniela Rohera o ruskom opozicionaru Alekseju Navalniju i pokušaju trovanja od strane Vladimira Putina.  Najbolja originalna pjesma je “Naatu Naatu” iz filma “RRR”, a nagradu za najbolji zvuk u filmu dobio je film “Top Gun: Maverick”

Najpoznatijim tepihom na svijetu, onim oskarovskim, ove godine holivudske zvijezde su umjesto crvenim prošetale tepihom boje šampanjca i to po prvi put u 62 godine, a među prvima su stigle Florence Pugh, Eva Longoria, Sigourney Weaver, Brendan Fraser, Halle Berry, Nicole Kidman, Kieth Urban, Michelle Yeoh, Cate Blanchett i drugi.

Ove godine je povodom dodjele bio osnovan krizni tim, koji je bio spreman u slučaju bilo kakvog incidenta. Podsjetimo, iako je prošle godine osvojio Oscara za najboljeg glumca, Will Smith ove godine nije prisustvovao,jer mu je zbog prošlogodišnjeg šamara Chrisu Rocku Akademija zabranila dolazak idućih 10 godina.

Getty Images

Na ceremoniji su se među muzičkim izvođačima istakle Rihanna s pjesmom “Lift me up” iz filma “Black Panther: Wakanda zauvijek” i Lady Gaga s pjesmom “Hold My Hand” iz filma “Top Gun: Maverick”, a osim njih, na dodjeli su nastupili Sofia Carson i Diane Warren s pjesmom ”Applause” iz filma ”Reci kao žena”, David Byrne, Stephanie Hsu and Son Lux s pjesmom ”This Is Life” iz filma ”Sve u isto vrijeme” i Rahul Sipligunj i Kaala Bhairava s pjesmom ”Naatu Naatu” iz filma ”RRR”.

 

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum