Trenutno čitaš
Dior Cruise 2024: Revija inspirisana Fridom Kahlo

Dior Cruise 2024: Revija inspirisana Fridom Kahlo

Afrodita - Ljeto
Afrodita - Ljeto

Dior je predstavio svoju Cruise kolekciju za 2024. godinu u Meksiko Sitiju, zemlji koja je i osnivaču brenda, Christianu Dioru, bila godinama inspiracija za njegov brend. 

Odnos kuće Dior sa Meksikom ima bogatu istoriju, jer je Christian Dior putovanja i strane kulture manifestovao kroz njegove rane kolekcije. Ipak, jedna od njegovih prvih haljina zvala se “Mexico”, slijedili su “Acapulco”, “Soirée à Mexico” i “Mexique”, haljina od tila izvezena zlatnim ljuskama, koju je kreirao za jesen-zimu 1951. godine.

Za Cruise 2024. kreativna direktorka Maria Grazia Chiuri odabrala je da oda počast ovoj ranoj zaljubljenost Diora u Meksiko, ali i da oda počast lokalnoj umjetnosti i umjetnicima u saradnji sa lokalnim zanatlijama. Na taj način je pokazala poštovanje prema bogatom naslijeđu Meksika i kulturi živopisnog Meksiko Sitija.

Grupa latino manekenki prošetala je pistom kulturnog centra u kreacijama koje su bile inspirisane Fridom Kahlo i Diegom Riverom. “Prvi put sam vidjela Fridin rad na izložbi u Rimu kada sam bila tinejdžerka, koja je ostavila je doživotni utisak“, rekla je kreativna direktorka Maria Grazia Chiuri. “To me je zaista duboko dirnulo. Njen rad je tako inspirativan za žene. Ono što je uradila u svoje vrijeme bilo je nevjerovatno.”

Revija je održana u Antiguo Colegio de San Ildefonso, gdje je Frida studirala i gdje je upoznala supruga Diega Riveru. Na mnogo načina, revija je bila počast i feminizmu i Meksiku uopšte. Odjeća je odavala počast određenim komadima koje je Frida nosila na svojim  autoportretima, dok je bilo i drugih referenci gdje se umjetnica igrala rodnim granicama. Dio Fridine trajne privlačnosti bila je njena sposobnost da pomjera granice, prepoznajući ljepotu krhkosti, snagu u zagrljaju muškog i ženskog unutar jednog tijela i korištenje odjeće kao sredstva metamorfoze.

Kolekcija je takođe potražila inspiraciju u Diorovim arhivama i nekim od komada koje je stvorio sam osnivač Christian Dior, a koji se odnose na njegova putovanja u Meksiko.

Proslavljena je i prirodna ljepota i make up artist Peter Philips akcenat je stavio na prirodnu ljepotu, hidriranu i blistavu kožu, te Kahlo obrve. Šminkeri su se vodili načelom da je manje više i odabrali za ovu reviju nešto suptilniju šminku. Frizer Guido Palau napravio je prepoznatljive Kahlo pletenice koje su spojene iza glave, a koje su bile ustvari počast binarnosti koju je ova umjetnica nosila u sebi.

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum