Trenutno čitaš
Dijana Tepšić: “Ono o čemu sanjaš možeš i da ostvariš!”

Dijana Tepšić: “Ono o čemu sanjaš možeš i da ostvariš!”

Na nedavno održanoj u Banjoj Luci Konferenciji za preduzetnice pod nazivom “Preduzetnice, katalizatori privrednog napretka na Balkanu” jedna od govornica je bila i Dijana Tepšić, komunikologinja i magistrica Gender/Rodnih nauka, preduzetnica, osnivačica i kreativna direktorka Play Team kreativne agencije iz Banja Luke, koja je govorila o budućnost koja leži u rastu kreativne industrije koja preduzetnicama može biti od velike koristi u razvoju njihovog biznisa. U nastavku vam donosimo priču o Dijaninom razvojnom putu u komunikacijskoj i kreativnoj industriji.

U kreativnoj industriji ono o čemu sanjaš možeš i da ostvariš

Foto: Instagram/Dijana Tepšić

Ženama koje iza sebe imaju izuzetno uspješnu karijeru sa bezbroj sjajnih kreativnih projekata, koje su ostavile iza sebe, ponekad nije lako prisjetiti se kako se sve odvijalo tokom godina, jer i njima samima njihove karijere i poslovni put nalikuju filmu koji gledamo u fast forward modu. Za sebe Dijana Tepšić tvrdi da je sretna jer je izabrala da radi ono što voli i smatra da smo najsretniji kada radimo ono što volimo. Kao tipična predstavnica astroloških Ovnova voli izazove, a kreativnost i inspiraciju pronalazi u svemu što je okružuje. Svoj životni moto Dijana je posudila od citata kreativca Walta Disneya koji glasi: Ono o čemu sanjaš, možeš i da ostvariš.

Foto: Instagram/Dijana Tepšić

Razgovarajući za naš portal Dijana se prisjetila svojih prvih iskustava u komunikacijskoj industriji koje je sticala u svojim srednjoškolskim danima na omladinskom radiju Balkan u Banjaluci, gdje je još kao tinejdžerka prošla novinarske i medijske obuke za rad na radiju. Nakon tog prvog volonterskog posla na radiju nastavila je svoj radijski život i narednih 10 godina radeći na radio stanicama Nes radio i Oksigen radio. Potom je narednih deset godina, želeći iskusiti i neke druge oblasti komunikologije u javnom sektoru, nastavila raditi u javnoj upravi u odnosima s javnošću u oblasti ljudskih i ženskih prava i rodne ravnopravnosti. Međutim, ono što Dijana smatra svojom najvećom pasijom i ono što najviše obožava je definitivno muzika, kojoj je bila aktivno posvećena u periodu od 2008-2014.godine, kada je radila je kao DJ-ica i kantautorica.

“Nakon rada u medijima i odnosa sa javnošću u oblasti ljudskih prava i rodne ravnopravnosti u javnoj upravi, trebala mi je promjena i tada odlučim da sa sestrom i prijateljem, koji su takođe dugo radili u medijima, pokrenem neku novu priču i otisnem se u polje kreativnih industrija. Tako nastaje naš Play Team. Kreativna industrija je toliko široka i šarena, predstavlja najbrže rastuću industriju pored IT industrije. Veoma je dinamična i zanimljiva, obuhvata razne oblasti od dizajna, medija, umjetnosti, komunikacija, marketinga… Pruža mnogo mogućnosti, a kreativnost i ideje su glavni pokretači što ovaj posao u kreativnim industrijama čini posebnim”, pojašnjava Dijana.

Foto: Instagram/Dijana Tepšić

Već sedam godina Dijana predvodi i organizuje program Regionalnog komunikacijskog događaja “Play Media Day”. No, prije svog kreativnog preduzetničkog poduhvata u Play Team agenciji Dijana je bila autorka i voditeljka regionalnog TV show-a RECreativno sa Dijanom Tepšić, koji je na vrlo afirmativan način, promovisao kreativne ljude i inspirativne priče širom našeg regiona. A da se na svim ovim projektima nije mogla zaustaviti Dijanina nepresušna kreativna energija svjedoči i podatak da je Dijana osnivačica i urednica online lifestyle magazina Ultra.ba, i da sva svoja dosadašnja iskustva, vještine i znanja stečena u medijima i kreativnoj industriji često dijeli kao govornica na različitim konferencijama, obukama, treninzima, seminarima, panelima i radionicama.

Preduzetnice svaki dan moraju učiti nove stvari

Svaki Dijanin preduzetnički poduhvat u komunikacijskom sektoru nije bio nimalo jednostavan za sprovesti u djelo i napraviti od njega uspješan projekat. Stoga o načinu na koji je kreirala svoje poduhvate i preprekama koje su stajale na tom putu Dijana otvoreno govori:

Moji najveći izazovi su bili da prihvatim da sa pokretanjem novih poslova krećeš ponovo sve iz početka, da krećeš od nule, da svaki dan moraš da učiš nove stvari, da se dokazuješ u poslu, da pomjeraš vlastite granice, da se za sve moraš izboriti malim koracima, jer uspjeh ne dolazi preko noći. Bilo je teških situacija kad imaš osjećaj da si udarila u zid i ne možeš ići dalje, bilo je mnogo prepreka, ali sve je dio puta do uspjeha”.

Foto: Instagram/Dijana Tepšić

Play media day je nastao prije sedam godina kad je Dijana sa svojim kreativnim timom željela da pozicionira Banja Luku i Bosnu i Hercegovinu na mapi regionalne i svjetske kreativne industrije kao događaj na koji će dovoditi najbolje predavače i stručnjake iz kreativne industrije kako bi podstakli razmijenu znanja, iskustva, trendova i vještina, te ponuditi kreativcima da se umreže i sarađuju širom regiona.

“To je regionalni komunikacijski događaj iz oblasti medija, komunikacija i kreativne industrije i idealan je spoj edukacije i zabave. Play Media Day nudi zanimljiva, inspirativna i korisna predavanja, panele, nove trendove i nova znanja, ideje, vještine, networking, druženje i zabavu. To je ujedno poslovni, edukativni, biznis i turistički događaj, koji pozicionira BiH i Banjaluku na mapu svijeta kreativne industrije”, potvrdila nam je Dijana.

Putujući po regionu stvarala je priče za RECreativno sa Dijanom Tepšić

Prisjećajući se vremena kad je pokrenula svoju kreativnu agenciju Play Team Dijana navodi da je ponosna na njihove vlastite autorske projekte koje su pokrenuli i realizovali u proteklih devet godina postojanja. Jedan od takvih autosrkih projekata bio je i kreiranje, produkcija i realizacija njenog TV show-a RECreativno sa Dijanom Tepšić gdje je bila TV host, autorka i voditeljka.

“Proputovala sam više od 20 000 kilometara širom regiona, intervjuisala više od 500 sagovornika i gostiju. Kreirala 7 sezona TV show-a, koji je bio regionalno prepoznatljiv i popularan među svim generacijama, u kojem sam predstavila regionalne zvijezde, muzičare, glumce, preduzetnike, kreativce, inovatore, poslovne ljude, sportiste, značajne događaje, festivale i inspirativne ljude i njihove priče.  TV show se emitovao na Hayat TV i ATV, sve epizode i intervjui su dostupne na You Tube kanalu RECreativno sa Dijanom Tepšić. Takođe i naš portal Ultra.ba je projekat na koji smo ponosni, jer je to lifestyle magazin koji svakodnevno donosi super zanimljive priče i intervjue iz svijeta filma, mode, muzike, astrologije, umjetnosti, kulture, itd. A tu je na kraju i Play Media Day – regionalni komunikacijski događaj koji svake godine donosi idealan spoj edukacije i zabave”, ponosno ističe Dijana.

Foto: Instagram/Dijana Tepšić

Nakon dugogodišnje karijere u komunikacijskoj industriji Dijana se želi osvrnuti i na promjene koje bi željela vidjeti u svijetu komunikacija i u načinu komuniciranja danas naročito u svijetu društvenih mreža, ali i vrlo agresivnoj “selfie” kulturi sveprisutne površnosti i manjka znanja i vještina.

“Voljela bih da bude mnogo više ljubaznosti, kreativnosti i autentičnosti, da se ideja i rad najviše cijene. U svijetu kojim dominiraju mediji i društvene mreže i gdje postoji mnogo društvenog pritiska da se gleda, djeluje, misli ili osjeća na određene nametnute načine, može biti vrlo lako izgubiti se i zaboraviti njegovati svoju autentičnost. Bez obzira na trendove, uvijek će biti moderno biti autentična i iskrena osoba. Ulaganje u sebe, svoja znanja i vještine, u svoj intelektualni i socijalni kapital je ključno. Izgradnja kvalitetnih odnosa sa ljudima i na privatnom i poslovnom planu je veoma važna. Kreiranje vlastitih ideja, autorskih projekata i sadržaja je ono što smatram najvažnijim danas u moru svega s čim se susrećemo u poslu, medijima i na društvenim mrežama”, poručuje Dijana.

Pročitaj

Foto: Instagram/Dijana Tepšić

Moj život s psom Unom 

Ljudi iz medijske branše znaju vrlo često reći da njihov radni dan ne poznaje normalno radno vrijeme, a uz to su nerijetko i na putu, pa tako i Dijana ima vrlo često hektičan poslovni raspored koji joj ne ostavlja mnogo vremena za odmor.

Moj radni dan podrazumijeva sastanke, promišljanja, razvoj ideja, komunikaciju sa partnerima, osmišljavanje zanimljivih projekata i aktivnosti, rad sa timom. Često sam govornica na raznim konferencijama, obukama, seminarima, često putujem po BiH i regionu poslovno. Veoma am aktivna i mnogo radim, a slobodno vrijeme provodim sa prijateljima, porodicom, i sa svojom Unom, koju sam udomila i koja mi je totalno promijenila život. Una je dvogodišnji pas mješanac i najviše uživam u šetnjama s njom i druženju sa njenim psećim drugarima i vlasnicima pasa. Veliki sam filmofil, pa slobodno vrijeme provodim gledajući filmove i serije, čitajući knjige”, otkriva Dijana.

Foto: Instagram/Dijana Tepšić

No, iako većina poslovnih žena nema puno vremena za kuhanje Dijana nam otkriva da je prije mnogo godina zbog ljubavi prema životinjama prešla na vegansku prehranu i da je usrećuje i opušta kad se može posvetiti kuhanju.

Ja naprosto obožavam kuhati. Pogotovo volim da pravim zdrave vegan torte, kolače i slatkiše, i to me smiruje. I da ne zaboravim, obožavam da putujem. Bez putovanja ne bih umjela živjeti”, uz osmijeh na kraju našeg razgovora poručuje Dijana.

 

Autorka teksta: Anisa Šerak

Izvor: womeninadria.ba

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum