Trenutno čitaš
Desert za doručak, ali bez grižnje savjesti? TikTok trendovi su zaslužni za “slatku revoluciju”.

Desert za doručak, ali bez grižnje savjesti? TikTok trendovi su zaslužni za “slatku revoluciju”.

tiramisu, doručak
Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Zaboravi na sve što znaš o pudingu. Nova era doručka stigla je pravo sa TikToka i okrenula klasična pravila naglavačke: doručak sada izgleda kao desert, ali (uglavnom) bez grižnje savjesti.

Dobrodošli u svijet slatkog doručka – trenda koji spaja ono najbolje iz oba svijeta. Zamisli chia puding koji ima ukus kao kolač, zobena kaša koja podsjeća na tiramisu ili kekse pretvorene u nešto što liči na kremastu cheesecake poslasticu. Da, jutra više nikada neće biti dosadna.

TikTok je, očekivano, glavni krivac za ovu “slatku revoluciju”, natjeravši nutricioniste, fitnes influensere i kuhare da eksperimentišu s viralnim receptima. Proces je jednostavan: natopiš bazne sastojke kao što su zobene pahuljice ili chia sjemenke preko noći uz dodatke poput kakao praha, datula, voćnih pirea ili – ako se osjećaš nestašno – rastopljenih čokoladica i orašastih puter namaza. Inspiraciju često crpimo iz najdražih grijehova poput Snickersa, Kinder Bueno, Bounty čokoladica ili cinnamon rolls peciva.

Šta je fora?

Jessica Hoffman, poznata kao Choosing Chia, tvrdi da je ključ u svestranosti. “Možeš ih miksati sa svime – od svježeg voća i putera od orašastih plodova do tamne čokolade”, kaže ona. “Osjećaš se kao da jedeš desert, a zapravo unosiš hranljive sastojke.” Plus: pripremiš sve naveče i ujutro samo uživaš – zvuči kao doručak iz snova.

Ima li zamki?

Naravno. Nutricionisti upozoravaju: nije svaki slatki doručak zdrav. Dok zobena kaša s voćem, orašastim plodovima i cimetom pruža proteine, zdrave masti i sporootpuštajuće ugljikohidrate, verzije koje uključuju čokoladice više liče na pravi desert nego na uravnotežen obrok. Nema ništa loše u tome da uživamo ponekad, ali to ne bi trebalo biti svakodnevna navika.

Da li je loše doručkovati ‘puding’?

Psihologinja Deanne Jade poručuje: opustite se. “Zašto bismo pravili moralne barijere oko ideje pudinga?” kaže ona. “U Italiji i Francuskoj slatkiši za doručak su potpuno normalni. Više fleksibilnosti u ishrani može biti samo dobra stvar.”

Dakle – tiramisu zobene za doručak? Da, molim!

Prati nas

   

© 2025 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum