Trenutno čitaš
Ovo će te šokirati: Istina o datumima isteka roka na hrani

Ovo će te šokirati: Istina o datumima isteka roka na hrani

datumi isteka roka

Datumi isteka roka na hrani nisu uvijek tačan pokazatelj sigurnosti. Saznaj šta ti datumi zaista znače i kako izbjeći nepotrebno bacanje hrane.

Kada vidimo datum na pakovanju hrane, obično mislimo da je to jasan znak kada hrana više nije sigurna za konzumaciju. Međutim, stvarnost je mnogo složenija. Postoje različiti termini kao što su “upotrijebiti do”, “najbolje upotrijebiti do”, i “rok trajanja”, a svi oni imaju različita značenja.

namirnice
Instagram/orderly_elegance

1. “Upotrijebiti do” (Use by): Ovaj datum obično se odnosi na sigurnost hrane. Nakon ovog datuma, hrana može postati nesigurna za konzumaciju. Ovaj datum je najčešći kod kvarljivih namirnica poput mesa, ribe i mliječnih proizvoda.

2. “Najbolje upotrijebiti do” (Best before): Ovaj datum se odnosi na kvalitetu hrane, a ne na sigurnost. Hrana nakon ovog datuma može izgubiti dio svojih najboljih osobina, poput svježine, okusa ili teksture, ali je još uvijek sigurna za konzumaciju.

3. “Rok trajanja” (Expiration date): Ovo je širi termin koji može obuhvatiti i sigurnosne i kvalitativne aspekte. Ovaj datum obično se koristi kod lijekova, dodataka prehrani i nekih konzerviranih proizvoda.

namirnice
Instagram/@fairouzhome

Šta ovi datumi isteka roka zaista znače?

Mnogo puta, hrana je još uvijek sigurna za konzumaciju i nakon isteka navedenih datuma, pogotovo kada je riječ o suhim ili konzerviranim proizvodima. Datumi su često konzervativni, što znači da hrana može biti dobra mnogo duže nego što etiketa sugeriše. Evo nekoliko primjera:

Konzervirana hrana: Može trajati godinama nakon “najbolje upotrijebiti do” datuma, sve dok limenka nije oštećena.

Suhi proizvodi: Proizvodi poput riže, tjestenine i graha mogu biti sigurni za konzumaciju dugo nakon navedenog datuma ako su pravilno pohranjeni.

Zamrznuta hrana: Hrana koja je pravilno zamrznuta može ostati sigurna i kvalitetna mnogo duže od datuma isteka, jer zamrzavanje zaustavlja rast bakterija.

Jesenje povrće i voće
Canva

Kako odrediti sigurnost hrane?

Provjeri da li hrana izgleda normalno. Plijesan, promjena boje ili neobični mirisi mogu biti znakovi da hrana nije sigurna za konzumaciju. Ako hrana ima neobičan ili neugodan miris, bolje je da je ne konzumiraš.

Promjena teksture može biti znak kvarenja. Ako je hrana ljepljiva, sluzava ili ima promijenjenu teksturu, izbjegavaj je.

Pročitaj
somo borac

Kako smanjiti bacanje hrane?

Planiraj obroke: Planiraj obroke unaprijed da izbjegneš kupovinu nepotrebnih namirnica koje se mogu pokvariti prije nego što ih iskoristiš.

Pravilno skladištenje: Skladišti hranu na odgovarajući način da produžiš produžili njen vijek trajanja. Koristi hermetičke posude za suhe proizvode i pravilno zamrzavaj kvarljive namirnice.

Koristi starije namirnice prvo: Prilikom skladištenja novih namirnica, stavi starije namirnice naprijed da ih iskoristiš prije nego što se pokvare.

Datumi isteka na hrani često zbunjuju potrošače, ali razumijevanje njihovog pravog značenja može ti pomoći da izbjegneš nepotrebno bacanje hrane. Iako je važno pratiti ove datume, još je važnije osloniti se na svoja čula da odrediš sigurnost hrane. Planiranjem obroka i pravilnim skladištenjem, možeš smanjiti otpad i uštediti novac, a istovremeno uživati u sigurnoj i kvalitetnoj hrani.

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum