Trenutno čitaš
Danas se obilježava Svjetski dan voda. Evo koje skrivene bisere trebaš posjetiti u BiH

Danas se obilježava Svjetski dan voda. Evo koje skrivene bisere trebaš posjetiti u BiH

Jysk
Jysk

Svjetski dan voda je prilika za podizanje svijesti o važnosti vode za život, za isticanje potencijala ili otežavajućih okolnosti za očuvanje ovog resursa neophodnog za opstanak. Pristup i svijest svakog ljudskog bića trebala bi se podići na nivo i spoznaju da prirodi moramo pomoći, da je trebamo sačuvati za budućnost, jer kako kažu nismo je naslijedili od predaka nego posudili od potomaka.

Međunarodni dan voda proglasila je 1993. godine opša skupština Ujedinjenih naroda i ovaj dan treba da posluži i kao podsjetnik da cijenimo sva prirodna bogatstva koja nam je Majka zemlja ponudila.

Bosna i Hercegovina je zemlja prepuna prirodnog bogatsva, pa se između ostalog izdvaja i kao jedna od bogatijih zemalja što se tiče vode. Kao mali dopris obilježavanju Svjetskog dana voda odabrali smo nekoliko rijeka i njihovih skrivenih bisera koje možeš posjetiti u Bosni i Hercegovini.

Rijeka Una i Štrbački buk

Nacionalni park Una krase mnoge prirodne ljepote i smargdna rijeka, ali ono što ga posebno krasi jeste Štrbački buk koji je po mnogo čemu nestvaran i pravo čudo prirode. Štrbački buk j je visine 24,5 metra i najljepši vodopad u Nacionalnom parku. Nastao je usljed tektonskih pomjeranja i hiljadama godina dugog taloženja sedre, a posljednjih godina privlači sve veću pažnju zaljubljenika u prirodu.

Početkom 20. vijeka na obali rijeke Une su se nalazili unski mlinovi nalik sojenicama, drvenim kućama nad vodom. U takvim sojenicama živjeli su pripadnici plemena Japodi koje je naseljavalo ovo područje, a danas je ”njima u čast” ovdje i prekrasan turistički centar Japodski otoci.

Vodopadi rijeke Ilomske

Nedaleko od Banjaluke, ispod planine Vlašić skrivaju se magični vodopadi rijeke Ilomske. Ova čarobna prirodna atrakcija i ljepota sakrila se u kanjonu ove rijeke, koja je pritoka Ugra na putu Banjaluka – Travnik. Magija koja protiče ispod Vlašića u posljednjih nekoliko godina privlači brojne avanturiste i ljubitelje prirode i nikog ne ostavlja ravnodušnim.

Spektakularni, čarobni i bajkoviti vodopadi Ilomske vrijedni su posjete, jer Veliki Badanj ili kako ga još nazivaju Veliki vodopad, smatra se jednim od najljepših vodopada u Bosni i Hercegovini. Veliki Badanj visok je oko 40 metara, dok Mali Badanj ili Mali vodopad svojim raskošnim padom jednako privlači znatiželjne posjetioce.

Vodopad Bliha 

Vodopad Bliha poznat kao i Blihin skok nalazi se tačno između sela Fajtovci i Kamengrada. Voda koja pada sa visine sa više od 50 metara prizor je koji nijednog posjetioca ne ostavlja ravnodušnim.

Njegov raskošni pad i bogata vegetacija dovoljan su razlog da posjetiš ovo magično mjesto, pobjegneš od svakodnevnice, uživaš u prirodi, restartuješ se i dozvoliš da te preplavi melodija koju jednino netaknuta priroda može da proizvede.

Pročitaj

Rijeka Pliva i Plivsko jezero

Pliva, rijeka izuzetne bistrine, specifečne boje, kao i raskošnog prirodnog bogatstva, predstavlja mali raj na zemlji za sportske ribolovce u disciplini mušičarenja.

U dolini rijeke Plive, tamo gdje ona završava svoj tok, svega pet kilometara od centra Jajca nalazi se najveće prirodno jezero u Bosni i Hercegovini gdje vlada nestvaran spokoj, mir i tišina ovog čarobnog mjesta. Jezero leži na nadmorskoj visini od 424 metra. Dugačko je oko 3,3 kilometra, s prosječnom širinom od oko 400 metara, a maksimalnom od oko 700 metara. Najveća dubina jezera je oko 36 metara.

Rijeka Cvrcka i Opaki vir

U kanjonu hladne i brze planinske rijeke koja izvire ispod planine Čemernice skrivaju se vodopadi i virovi, od kojih se svojom ljepotom posebno izdvaja Opaki vir. Nedaleko od Opakog vira nalaze se i Vilenska vrela do kojih vodi nešto strmija staza. Legenda kaže da su vile krive za veličanstvenu ljepotu rijeke Cvrcke i njenu bajkovitu prirodu. Posjetom ovog mjesta zaista je moguće povjerovati u vile jer sve je obavijeno velom magije i nestvarne ljepote koju jedino priroda može da stvori.

 

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum