Trenutno čitaš
Danas se obilježava Međunarodni dan pasa

Danas se obilježava Međunarodni dan pasa

HT Eronet - SMART Blagdanska kampanja
HT Eronet - SMART Blagdanska kampanja

Niko ne može osvojiti srca svojom bezuslovnom ljubavlju kao čovjekov najvjerniji prijatelj – pas. U čast ove veze između čovjeka i psa 26. avgusta obilježava se Međunarodni dan pasa. Ova ideja je nastala 2004. godine i prihvaćena je širom svijeta, kreirana tako da se slave sve rase pasa bez obzira jesu li čistokrvni ili mješanci i da nas podsjeti da cijenimo ljubav i vrijednost koju psi unose u naš svakodnevni život. 

Foto: Pexels

Cilj promocije ovog dana širom svijeta je i podizanje svijesti o udomljavanju pasa, jer upravo je zagovornica Međunarodnog dana pasa, Colleen Paige, na ovaj datum usvojila svog porodičnog psa Sheltieja. Takođe se radi i o kontinuiranom zalaganju da se svim psima omogući da žive sretne živote bez zlostavljanja.

Ovaj dan je u znaku odavanja počasti ovim nevjerovatnim životinjama koje nam nesebično pružaju utjehu i ljubav svaki dan.

Povodom ovog srećnog praznika donosimo ti nekoliko nevjerovatnih činjenica o našim najvjernijim krznenim prijateljima.

Najuspješniji lovci na svijetu su afrički lavački psi, koji su uspješni u 50 do 70 posto svojih ulova. Za to čak drže i Ginisov rekord. Još jedan Ginisov svjetski rekord pripada pasmini Salukija kao najstarijoj rasi pasa. Ova pasmina zapravo datira iz 329. godine prije nove ere. U to vrijeme, u starom Egiptu, ovi psi su držani kao kraljevski kućni ljubimci.

Foto: Pexels

Psi imaju tri očna kapka. Ovaj podatak je koristan za svakog vlasnika psa jer treći kapak ima funkociju da mehanički štiti oko, a služi i za odbranu od raznih mikroorganizama. Takođe, postoje i neke različite karakteristike koje su povezane s određenim rasama pasa. Na primjer, Shar-Peis i Chow Chow imaju crne jezike. Takođe, 30 posto Dalmatinaca je gluvo na jedno uho.

Ako se gepard i hrt sukobe u trci na duge staze, hrt će pobijediti. Zvuči nevjerovatno, ali hrtovi su izuzetno brzi na velikim udaljenostima.

Šape psima pomažu da vide u mraku. Preko šapa psi osjećaju sve suptilne promjene u okolini, poput strujanja vazduha, preko kojih dobijaju informacije o veličini, obliku i brzini stvari koje ih okružuju. To im omogućava da noću prepoznaju opasnost i stignu reagovati na vrijeme.

Pročitaj

Foto: Pexels

Znojne žlijezde pasa nalaze se između jastučića na šapama. Zato je bitno, tokom ljeta i velikih vrućina, vlažiti im šapice, kako bi se osvježili. Još jedan način na koji se uspijevaju rashladiti je maženjem i češkanjem. Zato, mazi svog ljubimca što više i što češće.

Psi imaju osjećaj za vrijeme. Ukoliko vlasnici napuštaju kuću u vrijeme na koje su psi navikli, oni će ostati smireni i neće reagovati, ali ukoliko dođe do promjene u vremenu u njihovom ponašnju se osjeti neizvjesnost, uzbuđenost i uznemirenost.

Osim ovih zanimljivosti postoji još bezbroj razloga zašto su psi posebni i zašto su nam potrebni u životu. Vijernost i bezuslovna ljubav pasa umanjiće svakodnevni stres, a dnevna doza radosti i sreće u društvu našh četvoronožnih prijatelja je neizostavna.

 

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum