Trenutno čitaš
Da li je ovo 10 najljepših mjesta na svijetu?

Da li je ovo 10 najljepših mjesta na svijetu?

Odaberi bilo koje mjesto na svijetu i sigurno će imati nešto tako zapanjujuće da će ti oduzeti dah. Od prirodnih čuda koja privlače najunikatnije divlje životinje na svijetu do arhitektonskih zapanjujućih stvari koje slave evoluciju čovječanstva, naš globus je prepun ljepote.

Sužavanje liste najljepših mjesta na svijetu može se činiti potpuno zastrašujuće. Postoji bezbroj živih gradova koji pričaju svoje jedinstvene priče kroz spomenike, prodavnice i ljude koji tu lokaciju nazivaju domom. Postoje milioni nacionalnih parkova, zelenih vrtova i šarenih znamenitosti koje čuvaju autohtonu floru i faunu svog okruženja.

Međutim, odabrali smo lokacije koje ne samo da zapanjuju svojim očaravajućim izgledom, već nude lekcije o istoriji i kulturi svojih lokacija. U nastavku, 10 najljepših mjesta na svijetu koje bi trebalo posjetiti tokom svog života.

Pozitano, Italija
Foto: LINA HARB / EYEEMGETTY IMAGES

Poznat po hotelima svjetske klase i kultnim pastelnim zgradama, Pozitano je jedno od najšarmantnijih sela na Amalfi obali—i na svijetu. Brojne radnje preko litice slave zanatstvo italijanskih keramičara, slikara i dizajnera tekstila. Najbolji dio može biti samo to što gotovo svaki kafić i hotel ima idiličan pogled na Sredozemno more.

Maču Pikču, Peru
Foto: BÉRENGER ZYLAGETTY IMAGES

U planinama Anda nalazi se najvažnije otkriće iz drevnog carstva Inka, Machu Picchu. Smatra se da su impozantna citadela, zajedno s raznim strukturama na cijeloj lokaciji od 5 milja, ostaci kraljevskog posjeda za plemiće Inka ili vjerskog centra. Dolazak do lokacije u planinama nije lak zadatak jer zahtijeva dosta pješačenja na visokoj nadmorskoj visini, ali pogledi su drugačiji od bilo čega što ćete ikada vidjeti u životu.

Džajpur, Indija
Foto: SAIKO3PGETTY IMAGES

Omiljeno mjesto dizajnera i modnih majstora, indijski “Ružičasti grad” dom je nekih od najrazvijenijih i najživopisnijih palata u cijeloj zemlji. Mnoge originalne strukture grada opasanog zidinama, uključujući čuveni Hawa Mahal i Rajmahal palatu, puštene su u rad tokom 1700-ih, ali prašnjava ružičasta nijansa Džajpura pojavila se 1876. godine kada je cijeli grad oslikan kako bi dočekao dolazak supruga kraljice Viktorije, princa Alberta. Osim kitnjaste hinduističke rajputske arhitekture, Džajpur je takođe dom izvanrednih tekstilnih tržišta.

Avenija baobaba, Madagaskar
Foto: DENNISVDWGETTY IMAGES

Na zapadnoj obali Madagaskara, desetine drevnih stabala baobaba upečatljivo uokviruju zemljanu stazu između Morondave i Belon’i Tsiribihine. Visoka stabla stara 800 godina protežu se uvis do prašnjavog neba, stvarajući dramatičnu scenu koja se može vidjeti sa udaljenosti od više kilometara. Kažu da su rijetka stabla nekada bila dio mnogo veće šume, ali je zbog urbanizacije veliki dio srušen. U nastojanju da sačuvaju stazu, lokalni aktivisti su uspješno podnijeli peticiju da Avenija baobaba postane prvi spomenik prirode na Madagaskaru.

Bagan, Mjanmar
Foto: MIROSLAV_1GETTY IMAGES

Preko 3.500 budističkih pagoda i hramova koji oduzimaju dah čine drevni grad Bagan u Mjanmaru. Datira iz 9. vijeka, nekadašnja prestonica je služila kao kulturni, ekonomski i vjerski epicentar Paganskog carstva. Naučnici vjeruju da su vladari Bagana izgradili više od 13.000 vjerskih objekata tokom 250 godina, uspostavljajući budistički orijentir u zemlji. Međutim, mnogi od tih hramova bili su uništeni tokom vijekova zbog zemljotresa. UNESCO je 2019. godine službeno proglasio Baganske hramove u Mjanmaru mjestom svjetske baštine i uložio napore da se obnove mnoge ruševine i očuvaju još uvijek postojeće strukture.

Kauai, Havaji
Foto: ADEMYANGETTY IMAGES

Kauai je zaradio svoj nadimak kao „Garden Isle“ Havaja iz velikog razloga: njegov lokalni pejzaž sastoji se od zadivljujućih bijelih pješčanih plaža, zadivljujućih morskih litica, slikovitih vodopada i ogromnih zasada. Državni park Nā Pali Coast proteže se širom ostrva, omogućavajući posjetiocima priliku da saznaju sve o autohtonoj flori i fauni koji čine ostrvo tako jedinstvenim.

Pariz, Francuska
najljepša mjesta na svijetu
Foto: EVA-KATALINGETTY IMAGES

Ne može se poreći privlačnost Pariza. Vijekovima je renomirani grad bio igralište za zanatlije, dizajnere i pisce koji često pronalaze inspiraciju u zadivljujućoj arhitekturi, baštama i kafićima koji ih okružuju. Iako se grad borio da sačuva veći dio svog istorijskog karaktera, on takođe pozdravlja nove ideje i inovacije koje ga ističu iz godine u godinu.

Pročitaj

Nacionalni park Banff, Kanada
najljepša mjesta na svijetu
Foto: MARTINM303GETTY IMAGES

Blistave vode glečera okružene planinama prekrivenim snijegom i mirisnim zimzelenim biljkama čine Nacionalni park Banff jednim od najidiličnijih prirodnih znamenitosti na svijetu. Lake Louise je možda izuzetna atrakcija, ali prvi kanadski nacionalni park ima bogatu ponudu od slikovitih vožnji gondolom do ekskluzivnih obilazaka divljih životinja. Za one koji nisu toliko avanturistički nastrojeni, tu su i saloni uz jezero u kojima se može opustiti prije nego što se istraži glečer Viktorija.

Marakeš, Maroko
najljepša mjesta na svijetu
Foto: MLENNYGETTY IMAGES

Možeš provesti sate istražujući krivudave uličice, bujne pijace i popločane palate šarenog Marakeša. Istorijska Medina poziva sve da otkriju stoljetnu arhitekturu i užurbane tržnice koje su dugo stajale kao simbol marokanskog grada. Izvan centra grada, nadolazeće galerije, eksperimentalni restorani i bujni vrtovi pokazuju mladu zajednicu kreativaca koja je spremna da ponovo osmisli Marakeš.

Svetište Kumano Nachi Taisha, Japan
najljepša mjesta na svijetu
Foto: PK6289GETTY IMAGES

Svetište Kumano Nachi Taisha sija visoko na planini Nachi i privlači posjetioce da uživaju u spokojnim pogledima i pobjegnu od užurbanog svijeta. Svetište je prva stanica na hodočašću Saigoku Kannon i ostaje važno šintoističko mjesto. Međutim, ljudi svih religioznih pozadina dobrodošli su da posjete zadivljujuće mjesto i istraže susjedni vodopad Nachi-no-taki.

Izvor: veranda.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum