Trenutno čitaš
Da li je moguće izgraditi srećnu vezu sa bivšim partnerima?

Da li je moguće izgraditi srećnu vezu sa bivšim partnerima?

Young Lions
Young Lions

Jennifer Lopez i Ben Affleck, Hailey Baldwin i Justin Bieber, Courteney Cox i Johnny McDaid popularni su slavni bivši partneri koji su ponovo zajedno, godinama nakon raskida. U životu se često dešavaju i takve situacije. Pa u kojim to kojim slučajevima (ne) vrijedi dati drugu šansu…

Razloga za razdvajanje može biti mnogo – od nedostatka nekadašnje hemije do finansijskih problema, od bilo kakve zavisnosti u partneru ili do emocionalnog (ili još gore – fizičkog) nasilja. Međutim, svaki raskid priča je o nezadovoljstvu.

zlatni globus
Foto: MICHAEL BUCKNER

Raskid veze je uvek veoma stresan. Nakon što su doživjeli razdvajanje, mnogi počinju da se pitaju o razlozima razdvajanja. Takve misli su zasnovane na psihološkim projekcijama koje se formiraju tokom veze. “Usidreni” smo emocijama koje koje smo imali sa partnerom i čini nam se da nam se takve emocije nikada više ni sa kim neće deseti.

Ponekad su projekcije usko povezane sa samopoštovanjem. Pored određene osobe se osjećamo samopouzdano, lijepo, seksi. I nakon rastanka, ove kvalitete trebamo „vratiti“ sebi, naučiti da doživljavamo iste emocije bez sudjelovanja druge osobe.

Instagram/@karinaross

Neki ljudi su privučeni bivšim iz straha od usamljenosti. Mnogi su spremni podnijeti nedostatke, izdržati, samo da se ne vrate u status “aktivnog traženja” ili “single statusa”. Mogućnost ponovnog traženja osobe, prolaska kroz sve faze razvoja odnosa s njom može biti zastrašujuća, jer nema garancije da će biti uspješno.

Još veće iskušenje za obnovu veze javlja se među parovima koji imaju zajedničku djecu. Društvo vrši pritisak na majke, namećući ideju da “djetetu treba otac”, i to po mogućnosti biološki, a ne majčin novi dečko. A realnost je takva da svi nesretni roditelji djeci mogu uzrokovati mnogo više psihičkih trauma nego odgajanje u jednoroditeljskoj porodici.

Instagram/toutesttemporaire

PA KADA POKUŠATI PONOVO?

Pod određenim uslovima, druge šanse mogu biti prilično uspješne. Ako želiš da obnoviš vezu sa bivšim/bivšom, važno ispuniti nekoliko uslova.

Početi od nule

Razgovarati o svim pritužbama iz prošlosti, ako je potrebno, uključiti specijaliste (porodičnog terapeuta ili posrednika). Nove odnose treba graditi na čistim temeljima, kao da nema negativnih zajedničkih iskustava. Ako se u svakoj prilici prisjećamo starih zamjerki, veza će brzo doći u ćorsokak.

Dogovorite se

Razgovarati o tome kako ovaj put graditi odnose. Unijeti pravila u odnos ako je potrebno. Pokušati ocrtati konkretne pozitivne akcije koje očekujete od svog partnera/partnerke.

Pročitaj

Ne pokušavajte da promenite partnera

Situacije se mijenjaju, ali ne i ljudi. Ili prihvati osobu takvu kakva jeste, ili je pusti zauvijek.

Pinterest

KADA BIVŠI/BIVŠA NEMA ŠANSE?

Definitivno neće biti moguće izgraditi harmonične i srećne odnose u situaciji kada bivši partneri:

  • nisu spremni da razgovaraju o starim problemima i samo žele da se pretvaraju da se ništa nije dogodilo;
  • nisu sebi dali vremena da zacijeli rane i prebrzo nastavljaju vezu;
  • ne žele ponovo graditi intimnost;
  • ako imamo iluzije da će se voljena osoba potpuno promijeniti;
  • ne razumiju osnovne principe izgradnje odnosa – poštovanje, pažnja, mentalna i fizička intimnost;
  • vraćati se u stare veze kako bi se dokazalo da je partner/partnerka pogriješio/pogriješila.

Moguća je srećna i harmonična veza sa bivšim partnerima. Ali samo pod uslovom da se razradi i ispravi razlog koji je doveo do raskida. Ali, ponovni ulazak u vezu sa željom da mijenjate osobu je katastrofalna strategija.

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum