Trenutno čitaš
Ples sa sjenama: Zašto privlačimo emocionalno nedostupne partnere?

Ples sa sjenama: Zašto privlačimo emocionalno nedostupne partnere?

partnerski odnosi
Young Lions
Young Lions

Ulazimo u ljubavne odnose i nadamo se da ćemo u partneru pronaći dodatno ispunjenje, podršku i razumijevanje. Međutim, često se suočavamo s paradoksalnom situacijom. Iz nekog razloga, nesvjesno biramo partnere koji nam izmiču iz ruku kad pokušavamo dosegnuti njihove dubine.

Privlačnost ka emocionalno nedostupnim osobama postavlja pitanja: Zašto je to tako? Zašto se upuštamo u odnose s ljudima koji nam izmiču iz ruku kad pokušavamo dosegnuti njihove dubine?

partneri
@mariya_tih

Jedan od ključnih razloga leži u našem emocionalnom doživljaju iz djetinjstva. Ako smo odrasli uz roditelje koji su bili hladni, distancirani ili nedostupni, možda smo razvili obrasce ponašanja koji nas vode ka sličnim situacijama u odraslom dobu. Pokušavamo popuniti praznine iz prošlosti, tražeći ljubav i pažnju od onih koji nas podsećaju na naše roditelje, čak i ako to znači suočavanje s emocionalnom nedostupnošću.

emocionalno nedostupni
@yourstylemood

Takođe, emocionalno nedostupni partneri često izazivaju našu želju za osvajanjem i popravljanjem. Mi smo lovci na nečiju pažnju, ljubav i odobravanje, a kad to ne dobijemo lako, postajemo još više posvećeni osvajanju te osobe. Ovo postaje svojevrsni izazov, neka vrsta igre koju igramo s samim sobom, pokušavajući da osvojimo srce onog ko ne želi ili ne može otvoriti svoje.

Pinterest

Osim toga, emocionalno nedostupni partneri često isijavaju određenu misteriju i privlačnost. Ideja o “nedostižnom” ili “nedokučivom” često nas intrigira, podstičući nas da tragamo za načinima kako “provaliti” kroz tu emotivnu zidinu. No, često zaboravljamo da je ljubavna veza dvosmjerni put i da partneri trebaju biti spremni raditi zajedno na izgradnji dubljih emocionalnih veza.

Pročitaj

Ovaj ciklus privlačenja emocionalno nedostupnih partnera može nas dovesti do nesigurnosti, tuge i frustracije. Ključ je prepoznati ove obrasce i raditi na njihovom prekidanju. To može uključivati samoproučavanje, razumjevanje vlastitog emocionalnog iskustva iz prošlosti i rad na izgradnji zdravih granica.

partneri
@marieandmood

Važno je da osvjestimo svoju motivaciju u ljubavnim odnosima i da biramo partnere koji su spremni i sposobni dijeliti svoje emocije. Ljubavna veza treba biti izvor podrške, razumijevanja i zajedničkog rasta, a ne izazov koji nas vodi ka emocionalnom iscrpljenju za koje nam je potrebno vrijeme i trud da se oporavimo. Postavi svoju dobrobit kao prioritet. Ako prepoznaš da je partner emocionalno nedostupan i ne pokazuje volju za promjenom, razmisli o tome kako to utiče na tvoje emotivno zdravlje i donesi odluke koje su u tvom najboljem interesu.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum