Trenutno čitaš
Da li je došao kraj eri gustih i velikih obrva?

Da li je došao kraj eri gustih i velikih obrva?

obrva
Gloria prirodna kozmetika - Baby linija
Gloria prirodna kozmetika - Baby linija

Nakon ovogodišnjeg „mjeseca mode“ ne možemo da se ne zapitamo da li je eri gustih i velikih obrva došao kraj? Posljednju deceniju obrve su od sporedne stvari postale jedna od najvažnijih karakteristika na licu. Farbamo ih, čupamo, popunjavamo, docrtavamo, začešljavamo i iz godine u godinu podebljavamo i na sve moguće načine „friziramo“. Ipak, izgleda da je ove godine došlo vrijeme da se na priču o debelim i gustim obrvama stavi tačka.

obrve
Foto: Karolina Grabowska

Zašto? Ukratko, pored poznatih lica iz svijeta mode i šoubiznisa, modne piste i modni događaji imaju još jednu stvar zajedničku – obrve. I to ne one debele i počešljane koje smo navikli viđati na licima modela i slučajnih prolaznika. Ove sezone na velika vrata se vraćaju različite tanke ili skoro nikakve obrve. Da li to znači da na pomolu imamo neke nove „ere obrva“?

Da li počinje era izblajhanih obrva?

Iako izblajhane obrve nisu neka velika novost, ove sezone one nisu rezervisane samo za crveni tepih i gala događaje, već prelaze u mainstream. To potvrđuju i Givenchy, Vivien Westwood  i Dries Van Noten čije su revije (pored fantastičnih komada odjeće) krasili modeli izblajhanih obrva. Ipak, vrijeme i lični afiniteti za modu i estetiku će pokazati da li možemo reći da je u jesen 2022. godine zvanično počela era izblajhanih obrva ili ne.

Svijetle obrve kao vječiti trend?

Ukoliko je blajhanje obrva ipak prevelik ekstrem, one se vrlo uspješno mogu i posvijetliti. Najbolji primjer za uspješno ispraćen trend je Kylie Jenner. Zahvaljujući svjetlijim obrvama lice je dobilo nešto „nježniju“ i blažu notu, a nije narušilo estetiku na koju smo od nje navikli. Srećom, za one kojima manjka odvažnosti i eksperimentisanja, bez farbanja, sa malo svjetlije olovke i gela za obrve svako lice može postati vlasnik svijetlih obrva sa modnih pista. Svakako u vazduhu i dalje „visi“ pitanje da li je era svijetlih obrva naša konstanta, budući da nismo uvijek u mogućnosti ispoštovati zakazani termin za farbanje obrva u omiljenom kozmetičkom salonu.

Ponovo počinje era tankih obrva?

Za one koji uprkos svim sredstvima ne mogu na prirodan način da “podebljaju” svoje obrve stižu dobre vijesti. Tanke obrve su apsolutni hit na svim modnim pistama ove jeseni. Dobra vijest je i da praćenje ovog trenda ne znači nužno čupanje postojećih dlačica. Dovoljno je samo pokriti postojeće obrve korektorom i puderom, a potom docrtati oblik po izboru. Na kraju dana, to je ono što rade i šminkeri i modeli i poznati. A sve (prirodno) tanke obrve koje bez obzira na trendove krase lica svojih vlasnika „od kako znaju za sebe“ složiće se u jednom – era tankih obrva je uvijek i stalno.

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum