Čekaj… Riža + čokolada = mousse? Zvuči kao nešto iz kulinarske verzije naučne fantastike. Ko bi rekao da nešto tako jednostavno može biti tako dobro? Ali ovo je apsolutni hit!
Ovaj desert ne samo da je neodoljivo kremast i bogat čokoladom, već je i savršena “zero waste” ideja. Niko neće ni naslutiti da je taj tajni sastojak zapravo riža. Pa, da vidimo kako da napravimo ovo čudo od deserta.
Šta ti treba za čokoladnu magiju?
- 1+1/2 šolja (260 g) tamne čokolade, otopljene
- 1 šolja skuhane riže (da, obične riža)
- 1/2 šolje vruće vode (malo čarolije za povezivanje)
- Kakao prah za posipanje (da izgleda kao da si profesionalac u kuhinji)
Kako se pravi?
Prvo otopi tamnu čokoladu u mikrovalnoj ili na pari. Kada je savršeno tečna – spremni smo za sljedeći korak.
U blender ubaci kuhanu rižu, vruću vodu i otopljenu čokoladu. Sad pusti blender da obavi svoje – miksaj dok smjesa ne postane savršeno glatka, kao mousse iz najfinijeg restorana.
Gotovu smjesu prebaci u zdjelice ili čaše (bonus bodovi ako koristiš fancy staklene čaše), a zatim ih smjesti u frižider. Sačekaj dva sata da se sve stisne. (Da, teško je čekati, ali isplati se!)
Kad je mousse ohlađen, pospi ga kakaom u prahu i spreman je za uživanje. Elegantno serviraj ili samo zgrabi kašiku – nema pogrešnog načina!
Zašto je ovo genijalno?
Osim što ćeš zadiviti sve za stolom, ovaj recept je savršena prilika da iskoristiš ostatke riže na potpuno nepredvidiv način. Plus, kad probaš, shvatićeš koliko je sve bogato čokoladno, jednostavno wow.