Trenutno čitaš
Cimet je blagotvorniji za kožu nego što misliš

Cimet je blagotvorniji za kožu nego što misliš

Jysk
Jysk

Ako si obraćala pažnju na svijet ljepote i wellnessa, vjerovatno si naišla na neke zanimljive, prirodne proizvode za koje se kaže da pomažu našoj koži da ostane čvrsta, zacijeli rane i otklone akne.

Jedan tržišni izvještaj otkrio je da je prirodna njega kože procijenjena na preko 6,7 milijardi dolara globalno. Od meda do vitamina C, ako nam se čini da nam može pomoći kod onoga što muči kožu, probaćemo. Međutim, još jedan predmet iz ostave koji previđaš može ti pomoći u svakodnevnim problemima s kožom.

Kada pomislimo na cimet, pomislimo na ukusnu poslasticu koja čini čaj, kafu, sladoled i jogurt još ukusnijim. Znamo za njegove prednosti suzbijanja apetita, ali od cimeta imamo više koristi nego što mnogi misle. Nemoj zanemarivati ovaj začin u svojoj rutini njege kože. Možda je to najbolji jeftini, prirodni tretman za kožu.

Foto: pexels

Koristi cimet u borbi protiv starenja

Cimet je začin koji dobijamo od drveća. Njegovo ime je zapravo Cinnamomum Verna i ova stabla se nalaze u Šri Lanki. Nekada se smatrao začinom samo za plemiće, ali sada je pristupačan proizvod koji se nalazi u većini kuhinja širom svijeta. Ono što koristimo kao ukusni začin za poboljšanje naše hrane i pića može nam zapravo pomoći u borbi protiv bora koje prate starenje. Cimet povećava proizvodnju kolagena. Budući da je antioksidant, štiti našu kožu od oštećenja i usporava proces starenja.

Iako je njegova upotreba u našoj ishrani odlična alternativa šećeru, razmisli o korištenju nekoliko kapi eteričnog ulja cimeta u osnovnom ulju ili hidratantnoj kremi. Magazin Be Beautiful preporučuje da ga nežno utrljaš na lice kružnim pokretima držeći se dalje od očiju. Uključivanjem cimeta u svoju rutinu njege kože možeš iskoristiti sve prednosti koje on nudi.

cimet za kožu
Foto: pexels

Cimet može zacijeliti rane

Cimet je tako svestran začin da čak može pomoći u zacjeljivanju rana. Prema Healthline-u, sadrži cinamaldehid, spoj koji štiti našu kožu od aeruginosa, vrste klice koja može uzrokovati infekcije. Stvarajući barijeru koja pospješuje zacjeljivanje kožnih rana, cimet je sila na koju se treba računati na više nivoa.

Iako je napravljeno samo nekoliko studija u ovoj oblasti, studija cimeta iz 2019. godine pokazala je da eterično ulje cimeta sadrži antibakterijska svojstva, što ubrzava proces ozdravljenja. Dodavanjem nekoliko kapi u ulje ili hidratantnu kremu, ovo možeš čak koristiti na hroničnim ranama za koje se čini da ne zacjeljuju u razumnom vremenu. Korištenjem cimeta za uklanjanje bakterija umjesto lijekova koji se prodaju bez recepta, možeš dobiti željeno olakšanje na vrlo isplativ način.

cimet za kožu
Foto; pexels

Koristi cimet za liječenje akni

Za većinu ljudi, akne je teško liječiti. Neke hemikalije su preoštre, druge su neefikasne, a većina tretmana koje možeš kupiti u slobodnoj prodaji su skupi ili stvaraju više problema. U posljednje vrijeme došlo je do ponovnog porasta interesa za prirodnijim lijekovima koji pomažu u liječenju naše kože od akni. Cimet se može koristiti i u odbrani od akni. Budući da djeluje protuupalno, djeluje na smirivanje naše kože i smanjenje crvenila i iritacije.

Cimet, između ostalih prirodnih proizvoda, djeluje kao antifungalni i antioksidans potiskujući bakterije koje stvaraju mrlje. Ista svojstva koja čine cimet odličnim za zacjeljivanje rana i učvršćivanje kože takođe djeluju na liječenju iritacije kože poput akni. Za ovu vrstu tretmana Hindustan Times preporučuje da sebi napraviš masku od cimeta u kombinaciji sa medom. Nanesi na lice, isperi i oslobodi se dosadnih akni.

Pročitaj

cimet za kožu
Foto: pexels

Cimet smiruje bol

Iz istih razloga cimet je odličan prirodni proizvod koji može pomoći u hidrataciji i smirivanju bola koji može doći od upaljene kože. Ako imaš hronično suhu kožu ili ekcem, razmisli o kombinaciji cimeta s medom i nanošenja na gruba mjesta. Uz to, razmisli o isprobavanju eteričnog ulja cimeta pomiješanog s neutralnim osnovnim uljem, poput ulja sjemenki grožđa ili avokada.

Cimet, iako je nježna alternativa drugim proizvodima za kožu, i dalje je začin i može izazvati iritaciju ako se koristi previše. Doktori preporučuju nanošenje eteričnih ulja, losiona ili mješavine cimetovog meda na malo mjesto na koži prije nego što ih naneseš na velika područja. Ne preporučuje se za svakodnevnu upotrebu, ali se može izmjenjivati ​​s proizvodima za normalnu kožu.

 

Izvor: glam.com

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum