Kroasani su neodoljiva poslastica koja se lako priprema, a uvijek dobro dođe kada želiš nešto ukusno i brzo. Ovaj recept ti omogućava da bez puno truda uživaš u očaravajućim kroasanima, koristeći gotova lisnato tijesto, te sa razne nadjeve kao što su Nutella, džem, puding ili fil od orašastih plodova. Saznaj kako jednostavno i brzo napraviti ove ukusne poslastice koje će oduševiti tvoje nepce.
Ovaj recept za kroasan nije samo brz i jednostavan, već je i prilagodljiv različitim ukusima. Bilo da odabereš slatko ili slano punjenje, ovi kroasani će uvijek biti dobro prihvaćeni. Uživaj u brzoj pripremi i još bržem uživanju u ovoj ukusnoj deliciji!
Sastojci:
- 1 pakovanje lisnatog tijesta
- Za fil: Nutela, džem, krema za puding, skuta, fil od orašastih plodova, fil od skute (po želji)
- Razmućeno jaje za premaz
- Orasi za posipanje
Priprema:
Ako koristiš gotovo lisnato tijesto, slijedi uputstva na pakovanju i razvuci tijesto na radnoj površini. Nareži tijesto na trokutiće.
Odaberi fil po želji: Nutela, džem, puding krem, svježi sir ili fil od orašastih plodova. Nadjev ravnomjerno rasporedi po razvučenom tijestu. Počni sa širokom stranom trokuta i zarolaj prema vrhu, formirajući klasičan kroasan.
Umuti jaje i nanesi ga na površinu svakog kroasana da dobiješ lijepu zlatno smeđu boju tokom pečenja. Kroasane pospi sitno sjeckanim orasima, dodajući im hrskavu teksturu i bogat ukus.
Peci u prethodno zagrejanoj rerni na oko 220 stepeni Celzijusa 10-12 minuta, odnosno dok kroasani ne porumene.
Savjet: Nadjeve prilagodi svojim željama i preferencijama. Dodaj voće, orahe ili čokoladu za dodatni ukus kroasana.