Trenutno čitaš
Saznaj koje su to namirnice i suplementi za očuvanje zdravlja prostate

Saznaj koje su to namirnice i suplementi za očuvanje zdravlja prostate

Jysk
Jysk

Novembar je mjesec u kojem je se obilježava mjesec muškog zdravlja, a muškarci simbolično puštaju brkove te na taj način dižu svijest o borbi oboljenja prostate i rizicima koje nosi narušeno zdravlje prostate. Fondacija “Movember” koja je osnovana 2003. godine zadala je sebi zadatak da se do 2033. godine bavi izmjenom svijesti o muškom zdravlju, te o smanjenu oboljelih od raka prostate, koji se često kasno otkrije. 

Foto: drgabriels.info

Uvrštavanjem određenih suplemenata i namirnica u redovnu ishranu koje u sebi sadrže antioksidanse u velikoj mjeri se može sačuvati zdravlje prostate. Evo koje se namirnice i suplementi najčešće izdvajaju za očuvanje zdrave prostate.

Kalcijum koji se unosi preko namirnica kao što su: mlijeko, jogurt, kefir, sir ili dejetetskih suplemenata bitno doprinose očuvanju zdravlja prostate.

Dokazano je i mnoge studije su pokazale da Azijati i populacije koje unose veću količinu zelenog čaja u organizam imaju znatno nižu stopu obolijevanja od raka prostate.

Likopen kojeg najviše ima u paradajzu, kajsijama i lubenici je jedan od prirodnih antioksidanasa, koji unošenjem u organizam kroz hranu utiče na očuvanje zdravlja prostate.

Foto: Pexels

Selen koji ima jako antioksidantno djelovanje može se unositi kao suplement, ali veoma je bitno da se ne prekorače dnevne doze dok su namirnice koje su bogate selenom meso, povrće i orašasti plodovi.

Pročitaj

Vitamin D je vitamin koji organizam proizvodi sunčanjem, a njegovi benefiti su smanjenje upale i jačanje imunog sistema. Namirnice bogate vitaminom D su riba, jaja i riblje ulje.

Vitamin E je antioksidans koji spriječava oštećenje ćelija koje mogu izazvati pojavu tumorskih ćelija. Namirnice koje sadrže ovaj vitamin u sebi su: jaja, orašasti plodovi i razna biljna ulja.

Na kraju možemo samo reći da zdrave životne navike, raznolika ishrana, preventivni pregledi, te redovno bavljenje fizičkom aktivnošću mogu mogu itekako uticati na zdravlje prostate.

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum