Trenutno čitaš
Brašno od slanutka ima 44% manje ugljikohidrata i prepuno je proteina

Brašno od slanutka ima 44% manje ugljikohidrata i prepuno je proteina

Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Kada su u pitanju osnovne namirnice, univerzalno brašno često dominira. Međutim, postoji odlična alternativa koja nije samo mnogo zdravija od tradicionalnog bijelog brašna, već je i odličnog okusa – brašno od slanutka.

Puno je esencijalnih nutrijenata, uključujući proteine, što jelima daje zdraviji i ukusniji efekat. Osim toga, ima manje ugljikohidrata i nema glutena. Nastavi čitati da saznaš više o brašnu od slanutka, njegovim nutritivnim svojstvima i kako ga koristiti u svakodnevnom kuhanju.

brašno od slanutka
etorres/Shutterstock

Kako se pravi brašno od slanutka?

Jednostavno, mljevenjem sušenog slanutka. Proces mljevenja daje zdrobljenom slanutku finu teksturu koja podsjeća na brašno.

Razlika između brašna od slanutka i višenamjenskog brašna

Raazlikuje se po ukusu i teksturi od univerzalnog brašna, što je važno uzeti u obzir prije kuhanja. Brašno od slanutka je malo orašastog okusa i mnogo gušće. Obično se preporučuje da polovinu količine višenamjenskog brašna zamijenimo brašnom od slanutka.

brašno od slanutka, slanutak
Pexels

Zdravstvene prednosti brašna od slanutka

Još jedna jedinstvena kvaliteta je da sadrži više nutritivnih vrijednosti s manje kalorija. Jedna šolja brašna od slanutka ima 356 kalorija, 21 gram proteina i 53 grama ugljenih hidrata.

Sadrži esencijalne nutrijente poput folne kiseline, gvožđa, fosfora i magnezijuma. To čini brašno od slanutka prikladnom opcijom za one koji traže više proteina i vlakana u svojoj ishrani, posebno za vegetarijance i vegane.

Studija iz 2021. godine pokazala je da konzumiranje hrane napravljene od njega može pomoći u smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2 smanjenjem glukoze u krvi. Takođe, sam slanutak ima brojne zdravstvene prednosti u borbi protiv gubitka kose, pomaže u probavi i kontroli težine i pomaže da bolje spavaš.

Pexels

Kako da uključiš brašno od slanutka u kuhanje?

Ako tražiš inspiraciju kako da dodaš ovo brašno u svoja omiljena jela, počni s ovih pet ideja.

Palačinke i vafli: Zamijeni dio ili sve višenamjensko brašno u domaćim palačinkama i vaflima brašnom od slanutka da povećaš sadržaj proteina i vlakana.

Tijesto: Koristi kao zdraviju alternativu za pohovanje namirnica poput piletine ili povrća.

Pročitaj
pločice od kukuruznih pahuljica

Pizza: Napravi ukusno tijesto za pizzu bez glutena koristeći brašno od slanutka umjesto drugih vrsta brašna za intenzivniji okus.

Slane grickalice: Pripremi hranjive grickalice, uključujući krekere na bazi slanutka.

Vegansko pečenje: Brašno od slanutka može se koristiti kao zamjena za jaja u nekim receptima zbog svojstava vezivanja. Obično se koristi u veganskim jelima, pa čak i desertima. Za svako jaje navedeno u receptu, stručnjaci predlažu korištenje ¼ šolje brašna od slanutka pomiješanog sa ¼ šolje vode.

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu i Facebooku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum