Trenutno čitaš
Božo Vrećo: Za mene sve može postati stih i skoro svaki zvuk mogu pretočiti u melodiju

Božo Vrećo: Za mene sve može postati stih i skoro svaki zvuk mogu pretočiti u melodiju

Umjetnik i vrhunski interpretator sevdalinki za kojeg je teško naći riječi koje bi ga opisale, jer njegovu posebnost i individualnost najbolje opisuje muzika i umjetnost koju stvara. Autentičan, svoj, iskren, drugačiji, strastveno zaljubljen u život, s glasom koji dolazi iz druge dimenzije, Božo Vrećo spaja naizgled nespojivo u svojoj muzici, stvarajući tako magiju i stanje sevdaha, koji su zasvagda označili njegovu karijeru, bez bilo kakvih barijera i granica.

Instagram: Božo Vrećo

U stegnutom svijetu Božo korača nepokolebljivim korakom ogoljene duše, a mi smo dobili priliku da porazgovaramo s njim i zavirimo u čarobni um ovog inspirativnog virtuoza.

Uprkos burnim vremenima prethodne godine su ipak bile ispunjene nastupima, koncertima i raznim projektima. Svaka godina koju Božo ostavlja iza sebe je sve uspješnija i uspješnija, ali on nam je otkrio na koji projekat je posebno ponosan i zašto.

„Snimanje dokumentarnog filma ‘Maldita’ španske produkcije i režije Kanaki filma je ono na šta sam posebno ponosan. Film je upravo osvojio prestižnu prvu nagradu Roel de Oro na Festivalu ‘Secime’ u Medina del Campo. To je sjajan uspjeh i jako sam ponosan, jer film govori o uticaju Sefarda na sevdah, mom življenju, interpretiranju i stvaranju sevdaha oslobođenog i katarzičnog, kakav zapravo jeste i treba biti. To svijet prepoznaje i to je prevažno za sve koji tek saznavaju o meni i mojoj umjetnosti i vrijednosti sevdalinke, koja se stvara, diše i živi kroz moju dualnost prirode bića i umjetnika“.

Svojim muzikom umjetnik Božo Vrećo je već odavno srušio sve granice i limite, a nedavno je udružio snage i sa Almasom Smajlovićem i sa Ivanom Dečakom, što je izrodilo moćne pjesme pune emotivnog naboja.

„To su bile zaista prijateljske linije, iako to nisu pjesme koje sam ja napisao, djelići tih priča nas negdje kao individue upotpunjuju i saradnja sa obojicom je bila zaista sjajna. Nesvakidašnje iskustvo sa Ivanom i bazenom u kome plutamo, dok nas sirena ne povuče na dno. Sa Almasom snijeg koji pada u sred sobe i knjige, koje se same listaju u pozadini, jako lijepo i nešto što se pamti. Ispričane su priče i ostvarene su saradnje, koje spajaju i brišu žanrovske norme. Muzika ostaje i ona je taj univerzalni jezik koji vrijedi“.

Reakcije publike na pjesme „Ne želim odustati“ i „Rum na usnama“ su odlične i po ko zna koji put srušeni su stereotipi i obrisane su granice u muzičkom smislu.

„Sve je spojivo ako ste iskreni u tome, mislim da svaka od ovih pjesama nosi izvjesnu poruku i kao takve nekome uljepšaju dan ili postanu oslonac da istraju u nekoj svojoj bitnoj nakani i cilju. Muzika je svemoguća i treba joj se prepustiti, ona nepogrešivo slijedi srce“.

Instagram: Božo Vrećo

Kao kantautor Božo obično piše i tekst i muziku za svoje pjesme, kakav će biti i njegov sedmi album, otkrio nam je na kakvo putovanje će nas povesti njegov novi album i na koji način bira svoje saradnike, te kakva iskustva i spoznaje stiče tokom saradnje.

„Tačno znam, ako su to duetske pjesme, koga želim. Za pjesme sa Almasom i Ivanom sam pronalazio djelić sebe u tuđim tekstovima i davao dašak sebe u toj kombinaciji. Moram priznati da puno više vjerujem svojim tekstovima i muzici koju komponujem, ali pokatkad se dese i saradnje kao sa njima dvojicom, ili Clarom Peya španskom pijanisticom, ili Rodrigom Cuevasom sa kojima sam bio dio novog Clarinog albuma na pjesmi ‘Agua el el pulmon’. Sjajno jedno iskustvo i snimanje u Barceloni, kostimografija i fenomenalna prijateljstva. Sva ta putovanja me oplemenjuju i čine moju muziku jos širom, obuhvatnijom i slobodnijom. U tome zaista uživam, jer živim muziku i sevdah koji proističu iz mojih tekstova. Svi koje jako poštujem i volim to već znaju, nije ni potrebno javno isticati ih, s nekima sarađujem, s nekima ću tek i s takvim velikim ljudima počastvovan sam biti prijateljem. Radujem se da čujete nove pjesme ove godine, jer su potpuno filmska muzika i jedno nadrealno emotivno putovanje“.

Oslobođenom biću od svih kodeksa, predrasuda i kalupa kao što je Božo nije teško pronaći inspiraciju za stvaralaštvo u svemu što ga okružuje, on u svemu vidi umjetnost, jer njegov život jeste čista umjetnost. 

„Posvuda pronalazim inspiraciju – u ljudima, sudbinama, tragedijama i patosu čovjeka, antikvarnicama sa starim raritetnim knjigama i predmetima, arheološkim spisima i artefaktima, u samom sebi i osjećanjima, u božanskoj ljubavi, koju svi nosimo u sebi i kojom smo vođeni… za mene sve može postati stih i skoro svaki zvuk mogu pretočiti u melodiju“.

Pročitaj
hacks

Instagram: Božo Vrećo

U narednom periodu osim novog albuma, fokus će biti i na knjizi „Lacrimarium“, nastupima i turnejama i revolucionarnim pomacima na kojima ovaj virtuoz vrijedno radi.

„Fokus je sada kroz cijelu godinu na moju knjigu ‘Lacrimarium’, novi sedmi album, koncerte i turneje po regionu, Evropi i svijetu. Uvijek ću se vraćati iskonu, ali isto tako činim i revolucionarne pomake, koji su postali već svojstveni za moje stvaralaštvo i već na prvo slušanje, znate da je to moj glas i moj izričaj, a to je poenta svega, da ste u moru glasova prepoznati i jedinstveni. U narednom periodu biće puno mističnog, spiritualnog i sevdaholikog, poput vremeplova i putovanja kroz vrijeme.

Poznato je svima da su koncerti ovog jedinstvenog umjetnika za pjevanje i plakanje. Publika uranja u čistu emociju, doživljava oslobođenje i katarzu, a Božo nam je otkrio i kako se on osjeća poslije svakog svog koncerta.

„Jako dugo me drži ta ispunjenost ljubavlju sa svakog koncerta, djeluje iscjeljujuće na mene i na moju publiku. Stapamo se u jedno biće i ta sinergija postaje najjača energija i snaga, koja može svakog od nas učiniti još boljim i intenzivirati svu ljubav koju imamo. Ta katarza sevdaha i slobode emocija je moja misija i kroz nju djelujem, vođen božanskim udjelom. To se toliko jako osjeti na mojim koncertima, da je već i postalo svojstveno i beskrajno sam zahvalan Svevišnjem na tom i takvom daru“.

Kratko smo provirili u Božin svijet, koji ne poznaje granice u svom stvaralaštvu i otkrili dio priče o čovjeku, koji gleda srcem i u kojem nema ništa lažno, a svoj ljubavni zanos prema svemu i emociju ispoljava kroz pjesmu i muziku. Nevjerovatan i poseban, imao je takvu poruku i za kraj našeg razgovora publici Ultra magazina.

„Budite iskreni, humani, svoji i najjače volite, jer tek tada će univerzum biti na vašoj strani i pomoći vam da realizujete svoje zamisli i snove, koji naravno imaju smisla i vrijede. Vaša vrijednost je u dobroti, koju isijavate prema drugima, to nemojte nikad zaboraviti“.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum