Trenutno čitaš
Biljana Čigoja direktorka Banja Luka Fest-a najavljuje četiri noći muzičke čarolije

Biljana Čigoja direktorka Banja Luka Fest-a najavljuje četiri noći muzičke čarolije

Spremni smo za četiri dana muzičke čarolije! Internacionalni muzički festival Banja Luka Fest po treći put će okupiti velika muzička imena u čijim notama će uživati publika iz cijelog regiona koja stiže u Banjaluku. Kvalitetan muzički program raspoređen u četiri festivalske večeri od 5. do 8. jula 2023. godine na tvrđavi Kastel donosi četiri velika koncerta i nezaboravna nastupa: Marija Šerifović, Yasmin Levy, Nemanja Radulović, Nina Badrić i Petar Grašo!  

Pozitivne impresije publike prethodne dvije godine na Banja Luka Fest postavile su visoke kriterijume za ovogodišnje izdanje, ali organizatori su i za ovu godinu najavili muzičke programe koji se po kvalitetu i atraktivnosti svrstavaju u prvoklasne! Povodom toga razgovarali smo sa osnivačicom i direktoricom festivala Biljanom Čigoja, koja nam je otkrila izazove sa kojima se susreću tokom organizacije jednog velikog muzičkog događaja kao što je Banja Luka Fest, kao i anegdote koje će se još dugo prepričavati.

Foto: Alex Dmitrovic

Treći internacionalni muzički festival Banja Luka Fest je pred nama. Možete li nam otkriti tri razloga zašto publika treba da posjeti ovogodišnji Banja Luka Fest?

Biljana: “Treći po redu Banja Luka Fest na predivnoj tvrđavi Kastel ovog leta donosi 4 noći sa četiri premijere! Izdvojiću da je reč o najlepšoj koncertnoj dvorani na otvorenom na ovim prostorima, da će svetski virtuoz na violini Nemanja Radulović nastupati prvi put van Beograda i da će čuvena i čarobna Yasmin Levy održati svoj prvi koncert u BiH”.

Koliko je bilo izazovno organizovati ovakav jedan impozantan događaj?

Biljana: “Moj tim i ja se trudimo i radimo na tome da svaki sledeći Banja Luka Fest bude bolji od prethodnog. Ovakvi događaji pripremaju se mnogo unapred i iziskuju mnogo energije, ali naš entuzijazam i rešenost daju fenomenalne rezultate, pa brzo zaboravljamo na umor.

Iz godine u godinu se trudite da zadovoljite različite muzičke ukuse publike. Kako Vam to polazi za rukom i čime se vodite dok birate izvođače?

Biljana: “Moram priznati da su u pitanju lične vrednosti, izvođači koje privatno slušam i cenim. Cilj našeg internacionalnog muzičkog festivala je i edukacija publike. Motivisani smo da domaćoj publici predstavimo umetnike koji širom sveta očaravaju svojom muzikom. Fado diva Mariza, nestvarna Luz Casal i Yasmin Levy na mojoj su play listi, ali sam presrećna što smo ih predstavili našim posetiocima”.

Foto: Vedran Ševčuk

Možete li nam otkriti neke od komentara na Banja Luka Fest koji su Vam posebno ostali u sjećanju i srcu?

Biljana: “Lepe stvari treba čuvati i negovati zato ne damo da divni komplimenti koje smo dobili od publike, ali i izvođača izblede i nestanu. Često čitam i poruke koje stižu putem društvenih mreža, dobijam snagu i motiv da nastavimo projekat”.

S obzirom da se radi o produkcijski veoma zahtjevnom muzičkom događaju da li je bilo nekih specifičnih izazova s kojima ste se morali suočiti?

Biljana: “Naravno, puno je izazova u produkciji, jer svaki izvođač ima posebne tehničke uslove u smislu zvuka, svetla, efekata. Naša produkcija sastavljena je iz više timova i svetski standardi se podrazumevaju”.

S obzirom da je ovo već treći festival sigurni smo da imate neke zanimljive anegdote da podijelite sa našom publikom?

Biljana: “Anegdota… Ispričaću vam da sam sa Marizom koja je stigla u Banja Luku dan ranije, hodala gradom potpuno opušteno. Bila je bez šminke u svedenom sportskom izdanju sa velikim sunčanim naočarima. Želela je da hoda ulicama, da sedi na klupi, da posmatra ljude i gleda ih u oči. Rekla mi je da mora da upozna publiku, da oseti njihovu dušu. Satima smo obilazile aleje, parkove i centar grada. Ušla je i u pravoslavnu crkvu Hrista Spasitelja gde se dugo molila, jer je Bog univerzalan i pripada svima, kako Mariza kaže. Onda sam je ispratila do hotela gde mi je rekla da je sve razumela. Tu noć na koncertu na Kastelu silazila je u publiku grlila ljude, plesala sa njima i plakala. Rekla je puno puta da je prezahvalna na pozivu i da nikada neće zaboraviti emocije koje je ponela sa Banja Luka Festa”.

Pročitaj
bademi

Vjerujemo da je izazovno dovesti velike svjetske zvijezde u Banjuluku. Čime ih pridobijete i da li je bilo zanimljivih zahtjeva na njihovim rider listama?

Biljana: “Naša agencija stekla je zavidnu reputaciju. Kada pozovemo zvezde u Banja Luku mislim da im je to izazovno i pomalo egzotično, jer biramo one koje nisu ranije nastupale na ovim prostorima. Ono što nas uvek uveseljava su posebni zahtevi izvođača koji su za nas neobični kao što je, na primer, domaća zeljanica ili obilazak lokalne tržnice, specijalna vrsta crnog čaja koju smo jedva našli, kilogram šećera na sceni za jednog izvođača i tome slično… Zabavno je, u svakom slučaju”.

Banja Luka Fest je za vrlo kratko vrijeme postao regionalni brend i na tome Vam čestitamo. S tim u vezi kakvi su planovi i vizija za naredne godine?

Biljana: “Hvala vam. Mislim da treba da ostanemo u istom ritmu. Projekat treba da živi i da se razvija. Mi se nismo umorili, a zbog velike podrške publike i medija nadam se da ćemo i ove godine ispuniti očekivanja. Za nas je Banja Luka Fest mesto dobrih susreta, plan je da se dakle svakog leta sretnemo na tvrđavi Kastel”.

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum