Trenutno čitaš
Audi otkriva da će novi V6 dizel motori raditi na obnovljivo gorivo

Audi otkriva da će novi V6 dizel motori raditi na obnovljivo gorivo

Audi je zvanično najavio da će njegovi novi V6 dizel modeli, sada moći da rade na obnovljivo gorivo. Njemački proizvođač automobila, nedavno je odobrio nekoliko svojih V6 i četverocilindričnih dizel motora za rad na hidrotretiranom biljnom ulju, poznatom kao HVO.

Foto: hypebeast.com

Očekuje se da će HVO, koji nastaje iz otpadnih materijala i ostataka iz poljoprivrede i prehrambene industrije, pomoći da Audi ide u održivijem smjeru. Audi navodi, da bi korištenje održivog goriva dovelo do smanjenja ugljen-dioksida između 70% i 95%. HVO takođe ima mnogo veći cetan, što uzrokuje čistije sagorijevanje u odnosu na dizel i fosilna goriva.

Matthias Schober, šef razvoja pogonskih sklopova u Audiju, objasnio je da: „Cetanska ocjena HVO-a je oko 30% veća, zapaljivost motora je poboljšana. Pozitivni efekti ovoga posebno su uočljivi pri hladnom startovanju. Testirali smo efekte na različite komponente, performanse i emisije izduvnih gasova u specifičnim serijama validacije, prije nego što smo dali odobrenje“.

Znatan broj Audijevih trenutnih modela, moći ćemo koristiti HVO uključujući A4, A5, A6, A7, A8, Q7 i Q8 modele. Važno je napomenuti da HVO neće biti kompatibilan sa starim V6 modelima. Ostali dizel modeli kao što su A3, Q2 i Q3, takođe su napravljeni da prihvate HVO.

Budući da je HVO još uvijek novi koncept, Audi je primijetio da će samo nekoliko stanica širom Njemačke prenositi HVO jer se uglavnom nudi u skandinavskim zemljama i nije stigao do ostatka Evrope. Od sredine 2021. modeli A4, A5, A6, A7 i Q5 u Italiji, Švedskoj i Danskoj mogu koristiti HVO.

Pročitaj

Audi je još uvijek u procesu sticanja uvida o tome, kako proizvesti održiva goriva i nastoji nastaviti sa radom u tom pravcu.

Izvor: hypebeast.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum