Trenutno čitaš
Ako praktikuješ ovih 12 životnih lekcija, uvijek ćeš biti sretna i zadovoljna osoba

Ako praktikuješ ovih 12 životnih lekcija, uvijek ćeš biti sretna i zadovoljna osoba

Bingo - Sve za dom
Bingo - Sve za dom

Da li smo dovoljno upoznali sebe? Da li živimo život po svojim pravilima? Da li radimo stvari koje nas čine sretnom osobom? Da li možemo nešto da promijenimo i da živimo srećniji i kvalitetniji život? Ove i mnoge druge važne teme otkrivamo ti kroz 12 životnih lekcija, koje ti pomažu da živiš srećniji i zadovoljniji život!

Ovih 12 životnih lekcija predstavlja fantastičan vodič za srećniji, ispunjeniji i zadovoljniji život. U nastavku saznaj šta možeš primijeniti već danas!

Foto: unsplash

Kontroliši samo ono što možeš kontrolirati i zanemari sve ostalo

Ne možeš kontrolisati mnoge stvari u svom životu. Ne možeš kontrolisati kada će tvoji prijatelji ili članovi porodice umrijeti. Ne možeš kontrolisati hoće li te i kada partner/partnerka ostaviti. Ne možeš kontrolirati vrijeme. Ali možeš kontrolisati svoj odgovor na bilo koju od ovih stvari. Možeš kontrolisati svoje postupke i način na koji nešto prihvataš. Ne možeš kontrolisati sve, ali možeš kontrolisati mnoge važne stvari u svom životu. Fokusiraj se na njih.

Ne postoji savršena stvar – postoji samo napredak

Savršenstvo ne postoji. Napredak radi. Ne brini o opsesivnom praćenju svakog cilja. Ne brini hoćeš li reći savršenu stvar. Ne brini o tome da si u besprijekorno dobroj formi. Daj sve od sebe. Nastavi ići naprijed. To je sve što svako od nas može učiniti. Ne opterećuj se savršenstvom, budi blag/blaga prema sebi.

Foto: unsplash

Prihvati sve

Kako bi se prošlo kroz bilo koji izazovan ili težak dio svog života, prvo ga moraš naučiti u potpunosti prihvatiti. Ne možeš poboljšati kvalitetu svog finansijskog, porodičnog, poslovnog, intimnog ljubavnog odnosa dok si ne dopustiš da prihvatiš stanje u kojem se ta oblast života trenutno nalazi. Ne možeš pobjeći istini. Prihvati sve, takvo kakvo jest, upravo sada i danas, a onda možete efikasnije raditi na tome.

Nauči kuhati i kvalitetno i zdravo se hraniti

Baš poput dobrog sna, pokretanja tijela i pijenja puno vode, sticanje navike jedenja cjelovite hrane bogate hranjivim tvarima je navika koja povećava snagu, jača imunitet, hrani mozak. Zdrava hrana nas liječi, pokreće, daje nam vitalnost, snagu i energiju. Misli na sebe i svoje tijelo i um kojima treba kvalitetna zdrava hrana.

Foto: unsplash

Pokaži zahvalnost i često upućuj komplimente ljudima koje voliš

Lijepa riječ, komplimenti, poruke koje su bržne, lijepe upućene osobama koje voliš i koje su ti važne u tvom. Uvijek pokaži zahvalnost, praktikuj ljubaznost, pošalji iporuku, nazovi prijatelja, radnog kolegu, člana porodice, partnera, uputi im lijepu riječ, kompliment, to će mnogo značiti i za tvoje i njihovo mentalno zdravlje, toliko je važno pokazati ljudima da ti je stalo do njih.

Posjeduj manje stvari

Nered u tvom fizičkom prostoru dovodi do nereda u tvom umu. Pokloni ili doniraj pola svoje odjeće, svojih stvari. I sve stvari za koje znaš da ih ne koristiš više od godinu dana. Posjeduj manje stvari i ciljaj na kvalitet umjesto na kvantitet sa stvarima koje posjeduješ. Minimalistički pristup život je oslobađajući, oslobodi se viška stvari iz kuće, obraduj nekoga svojm stvarima, a oslobodi svoj životni prostor.

Foto: unsplash

Provedi što više vremena licem u lice s ljudima koje voliš

Tehnologija je sjajna. Omogućuje nam brzo povezivanje s ljudima širom svijeta. Ali ništa nije bolje od vremena kada smo u kontaktu licem u lice sa osobama koje volimo . Što češće možeš, sastani se sa svojim najbližim prijateljima, omiljenim članovima porodice i partnerom i provedite vrijeme zajedno bez ometanja – bez telefona.

Dođi u kontakt sa svojim potisnutim bijesom i tugom

Još jedna emocija koja se često potiskuje je ljutnja. Osjeti svoj bijes i tugu u potpunosti i osvijesti sve što je prikrivano neko vrijeme. Veoma je bitno osvijestiti tugu i bijes, razgovarati s nekim o tome, potražiti pomoć, samo ne zadržavati u sebi i ne gurati pod tepih. Ne zaboravi mentalno zdravlje je prioritet.

Foto: Unsplash

Redovno vježbaj

Tvoje tijelo treba da se kreće, idi u dužu šetnju. Pleši po kući. Vježbaj kod kuće ako ne možeš ili ne želiš u teretanu. Prošetaj minimum 7000 – 10 000 koraka dnevno. Fizička aktivnost oslobađa hormone sreće, podiže samopouzdanje i jača naše tijelo, imunitet i um.

Pročitaj

Upoznaj sebe

U životu patiš ako ne upoznaš sebe. To je razlog zašto je važno vođenje dnevnika, popisivanja svojih misli, ideja, želja, ciljeva, afirmacija, liste zahvalnosti. Što više možeš upoznati sebe i raditi na sebi, to bolje. Ljudi koji ne poznaju sebe provode bezbrojne godine u vezama koje ih ne ispunjavaju, neusklađenim karijerama i geografskim lokacijama koje se ne uklapaju u ono što bi im zapravo donijelo radost, sreću, zadovoljstvo i ispunjenost. Upoznaj sebe, shvati šta zapravo želiš u životu i poštuj svoja uvjerenja i standarde.

Slijedi svoje strasti i snove koji te pokreću

Slijedi svoje snove, ideje, ciljeve i strasti. To je ultimativni životni trik. Potraži stvari koje te čine sretnom osobom i pronađi način da to bude ono čime ispunjavaš svoj kalendar. Provodi vrijeme s ljudima koje voliš. Pretvorit svoju strast u svoju karijeru. Bavi se vježbanjem koje voliš. Učinite to zbog čega god se naježiš, zbog čega se smiješ ili zbog čega plačeš od sreće. Radi puno više toga u životu.

Reci sebi i svima koje voliš da ih voliš, danas

Stekni naviku da svojim najdražim ljudima svaki dan govoriš da ih voliš, ali reci i sebi da se voliš. Neka ovo postane praksa o kojoj se ne može pregovarati. Poboljšaćeš svoje odnose, osjećaćeš se ugodno , ispunjeno, toplo, lijepo i bićeš sretnija i efikasnija osoba u životu.

Izvor: yourtango.com

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum