Trenutno čitaš
Adrenalinska avantura: Jedrenje na talasima Egejskog mora

Adrenalinska avantura: Jedrenje na talasima Egejskog mora

Tirkizna obala Turske spada među najljepše turističke destinacije svijeta zbog predivne prirode koju čini spoj mora, plaža i uvala koje privlače jedriličare, paraglajdere i posjetioce iz cijelog svijeta.

Pejzaž koji nazivaju „turskom obalom sreće“ nezaobilazan je raj za odmor tokom cijele godine, jer sezona ne završava s ljetom. Uz čisto more i intenzivne vjetrove, turska obala Egejskog mora je poznata destinacija za profesionalno i amatersko jedrenje na dasci. Otkrivamo ti najbolje rute za jedrenje i nezaboravna morska iskustva…

Alaçatı

Çeşme se nalazi na zapadnoj obali poluostrva Izmir i nezaobilazno je mjesto za jedrenje. Alaçatı koji je povezan sa Çeşmeom, poznato je kao jedno od najboljih mjesta za surfanje i jedrenje na svijetu. Zbog savršenog vjetra, pješčanog tla i plitkih zaštićenih voda, ovo mjesto je svjetski centar za jedrenje na dasci. Ovdje se održava Svjetsko takmičenje u jedrenju na dasci u organizaciji Udruženja profesionalnih jedriličara na dasci na koji dolaze najbolji svjetski surferi. Gradić je ispunjen centrima za obuku i iznajmljivanje opreme za surfanje. Urla, još jedna destinacija za odmor, vrhunsko je mjesto za kitesurfing zbog intenzivnog vjetra na obalama.

Gokceada

Gökçeada, smještena uz obalu Çanakkalea, idealno je mjesto za putnike koji traže miran odmor i surfersko iskustvo na Egejskom moru. Gökçeada, prvo i jedino ostrvo Cittaslow na svijetu od 2011. godine, ugošćava hiljade surfera godišnje. Gokceada ima najčistije plaže i tirkizne uvale kojima se surfa, kupa i roni. Ostrvo nudi savršene uslove za jedrenje tokom 300 dana u godini. Najpopularnija mjesta za windsurfing i kitesurfing su plaža Aydıncık, Saros i Ayvalık. Struje na dnu zaljeva u sjevernom dijelu Egejskog mora omogućavaju stalno čiste vode i povoljne vjetrove.

Pročitaj
razgovor

Datça

Još jedna vjetrovita uvala za surfere nalazi se u četvrti Datça u Mugli u južnom Egeju. U Datçi sezona jedrenja na dasci traje od maja do septembra. Nakon surfanja, surferi se druže u drevnom gradu Knidosu koji se nalazi na vrhu poluostrva. Dalaman Sarıgerme, koji osvaja srca sportskih entuzijasta jakim vjetrovima, još je jedna vitalna destinacija za windsurfing u ovoj regiji. Poluostrvo Bodrum u južnom Egeju je turistička i surferska destinacija, koja traje četiri sezone poznata po svojim luksuznim buticima, hotelima, živahnom noćnom životu i tirkiznom moru. Zaliv Akyarlar, koji se nalazi zapadno od poluostrva plitku stazu za kitesurfing dugu tri kilometra i sa termalnim vjetrovima.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum