Trenutno čitaš
Adele u novom intervjuu govori o umjetničkom i ličnom preporodu

Adele u novom intervjuu govori o umjetničkom i ličnom preporodu

Ana Ivanović Natural Performance
Ana Ivanović Natural Performance

Adelina karijera nema mnogo padova. Britanska kantautorka je na postojanoj, galaktičkoj putanji od objavljivanja svog proslavljenog debitantskog albuma 2008. godine, “19”. Osvojila je 15 Grammyja i, uz svoju razornu vokalnu moć i naraciju, njeno ime je postalo skraćenica za slomljeno srce. Prošlog novembra, nakon šest godina pauze, Adele je objavila svoj četvrti studijski album, “30”, koji je postao najprodavaniji album godine u SAD-u.

Foto: MARIO SORRENTI

Ali, 20. januara Adele je postavila video na Instagramu na kome plačući obavještava svoje fanove da otkazuje svoj boravak u Las Vegasu u Colosseumu u Caesars Palace. „To je bio najgori trenutak u mojoj karijeri, daleko,“ kaže ona za Elle. Nije javno govorila o debaklu u pet mjeseci od tada, čak i dok su se širile glasine o problemima s produkcijom i nesuglasicama u vezi sa postavom, i željna je da to odmah riješi. “Bila sam tako uzbuđena zbog tih emisija. Bilo je razorno.”

Prije nego što je Adele objavila video, bila je budna više od 30 sati, mučeći se oko izbora za koji je već nedelju dana znala da je pravi izbor. Ali njen tim, koji je već bio opustošen izostancima zbog omikrona, smatrao je da je ranije postigao više u kraćim rokovima. A bilo je toliko toga na kocki: mjeseci planiranja i proba, sredstva za život njene ekipe i benda i nestvarna ulaganja. Da ne spominjemo da su hiljade vlasnika karata planirale putovanja oko rođendana, godišnjica i matura kako bi došli u Vegas i vidjeli je. Adele se plašila da će sve iznevjeriti. Ali takođe je u sebi znala da joj nešto u emisiji nije autentično. „U tome jednostavno nije bilo duše“, kaže ona. “Postavka bine nije bila u redu. Bilo je veoma odvojeno od mene i mog benda i nedostajalo mu je intimnosti. I možda sam se previše trudila da mu dam te stvari u tako kontrolisanom okruženju.”

adele preporod
Foto: MARIO SORRENTI

Na generalnoj probi noć prije nego što je najavila otkazivanje, bila je toliko frustrirana da je tokom prve pjesme došetala do kraja bine od 15.700 kvadratnih metara, sjela i prekrstila noge sa strane. Zatim je povukla mikrofon i počela da pjeva a cappella u uglavnom praznom Koloseumu od 4.300 sedišta. Čak i isključenu iz struje, kaže ona, “mogli su me čuti na vrhu.” Dok je pjevala, Adele je pogledala u prvih nekoliko redova i shvatila da je to upravo taj osećaj koji joj je nedostajao: intiman i nepretenciozan trenutak sa slavom koja je, preko 15 godina i više od 120 miliona prodatih albuma širom svijeta, postala njena vlastita životna snaga. Kada je shvatila da toga nema na bini u Las Vegasu, otkazala je svoje nastupe.

Bilo je “brutalno”, kaže ona, ali je to bio i izbor u skladu s onim po čemu je poznata: generacijskom talentu koji je zaslužio pravo da se bavi svojom slavom po sopstvenim uslovima, i svoju umjetnost i sebe dijeli sa svijetom samo kada se osjeća najspremnijom za to. „Kod nje se sve vrti oko autentičnosti“, kaže Džonatan Dikins, koji je njen menadžer od njene 18. godine. “Da ona izađe i izvede šou kojim nije zadovoljna bila bi laž za fanove.”

adele preporod
Foto: MARIO SORRENTI

“Prvih nekoliko mjeseci je bilo jako, jako teško,” kaže Adele. “Bilo mi je neugodno. Ali to je zapravo povećalo moje samopouzdanje, jer je to bila vrlo hrabra stvar. I mislim da mnogi ljudi ne bi uradili ono što sam ja uradila. Veoma sam ponosna na sebe jer stojim iza svojih umjetničkih potreba.”

Početkom jula, trijumfalno se vratila na scenu, sa dvije večeri kao headliner na BST Hyde Parku, godišnjem ljetnjem festivalu u Londonu. U nekom trenutku nakon toga, planirala je da ponovo najavi svoje dugo očekivane emisije u Vegasu. Weekends With Adele će se prikazivati ​​u Koloseumu počevši od kraja 2022., sa noćnim predstavama petkom i subotom svake sedmice. Najava će označiti zakašnjelu kulminaciju za album “30”. Osim dva unaprijed snimljena televizijska specijala (jedan u SAD-u i jedan u Velikoj Britaniji) koji su emitovani u mjesecu izdavanja albuma, sve do svojih emisija u Hajd parku, Adele jedva da je izvodila ijednu od pjesama. Nakon što su vijesti iz Vegasa izašle, uveliko se povukla iz javnosti.

adele preporod
Foto: MARIO SORRENTI

Mimo njenog pisanja pjesama, koje je – sa hitovima poput “When We Were Young”, “Someone Like You” i “Hello” – ranjivo do tačke narativnog čišćenja, Adele je oduvijek bila poznata kao osoba koja čuva privatnost. Ona nema lozinku za svoj zvanični Instagram nalog, koji ima više od 50 miliona pratilaca, i rijetko ga ažurira. Kada su u pitanju mediji, pažljivo bira sa kim sarađuje. Neko vrijeme je koristila tajni nalog na Tviteru da povremeno vreba “mentions” svog imena, ali kako su frustrirani fanovi počeli da preplavljuju njene naloge na društvenim mrežama kritičnim komentarima o iznenadnoj objavi, ona ga je izbrisala. “Bilo mi je neugodno”, kaže Adele, praveći grimasu na sjećanje. “Sakrila sam se.”

Ipak, Adele nije odustala od Vegasa. Nova pozornica je adaptacija njenog dizajna, prikladna inspiracija za predstavu koja ima za cilj da uhvati intimu koja joj je nedostajala na toj januarskoj generalnoj probi. „Želim da ispričam priču o početku svoje karijere do sada. Neću davati previše informacija o tome, ali emisija raste. Predstava raste. Sve je u muzici, i to je zaista, stvarno nostalgično. Biće zaista prelijepo”, kaže Adele. Adele želi da ispravi stvari za svoje fanove i očekuje da će osjetiti ogromno olakšanje kada izađu nove vijesti iz Vegasa.

Foto: MARIO SORRENTI

Do sada je dobro dokumentovano da je 2020. bila brutalna godina za Adele. Ona i Simon Konecki su se rastali 2019. godine, a ona se borila sa tugom u prvim danima pandemije. Oplakivala je kraj svoje veze i osjećala se očajnički usamljeno; imala je redovne napade anksioznosti. U svojim najmračnijim trenucima, snimala je glasovne zapise o sebi kako plače i razgovara sa sinom Angelom.

Pročitaj

Postepeno se izvukla iz “rupe”. Posvetila se terapiji i isprobala posebno LA balzame, poput zvučnih kupki i meditacije. Počela je dizati tegove i boksati svaki dan i otkrila da ju je rutina usredotočila i da joj se sviđa da se osjeća snažno u svom tijelu. Takođe se pomirila sa svojim otuđenim ocem, Markom Evansom, koji je bio odsutan veći dio njenog života. Umro je od raka u maju 2021.; Adele je rekla da je njihovo pomirenje “oslobodilo malu Adele”.

adele preporod
Foto: MARIO SORRENTI

Konačno, i možda najvažnije, ludo se zaljubila. „Osim toga“, kaže ona. “Nikada nisam bila ovako zaljubljena. Opsjednuta sam njime.” Adele i Paul su bili prijatelji neko vrijeme, ali njihova veza je postala romantična 2021. godine, a izašli su u javnost zajedno na utakmici NBA finala jula iste godine. Ona je 5. maja napunila 34 godine, a proslavila je i svoju jednogodišnjicu sa Paulom – kao i kupovinu obližnje vile na Beverli Hilsu koja je ranije bila u vlasništvu Sylvestera Stallonea – skoro nedelju dana kasnije.

Na pitanje ELLE novinara da li želi ponovo da se uda, ona kaže: “Da, apsolutno”. Odlučna je u proširenju porodice. „Definitivno želim još djece“, kaže ona. „Ja sam domaćica i matrijarh, a u muzici mi pomaže stabilan život. Ali trenutno, sve što imam u glavi je Vegas”, dodaje ona. “Želim da jebeno zakucam.”

Izvor: elle.com

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum