Dok se lišće pretvara u najljepše nijanse zlata, nema boljeg načina za dočekati esenciju jeseni nego toplom i ukusnom kafom latte sa raznim aromama jeseni. Bez obzira jesi li ljubitelj tradicionalnih okusa ili želiš istraživati nove aromatične jesenje senzacije ukusa, pripremili smo za tebe čaroban izbor najboljih jesenjih recepata za kafu…
Pumpkin Latte: Kafa sa okusom bundeve za klasično jesenje uživanje
Sastojci:
- 1 šolja espreso ili 1 šolja crne kafe
- 1/2 šolje mlijeka po izboru
- 2 kašike pirea od bundeve
- 1 kašika javorovog sirupa
- Šlag i prstohvat cimeta za ukras
Priprema:
U šerpici izmiješaj mlijeko, pire od bundeve, javorov sirup. Zagrij na srednje niskoj temperaturi dok ne postane toplo, ali ne i da proključa. Pripremi espreso ili jaku kafu. Poveži espreso ili kafu s mješavinom mlijeka, pirea od bundeve i javorovog sirupa. Ukrasi šlagom i pospi prstohvatom cimeta.
Karamela i jabuka Latte za slatki i voćni užitak
Sastojci:
- 1 šolja espreso ili 1 šolja crne kafe
- 1/2 šolje mlijeka po izboru
- 2 kašike sirupa od karamele
- 1/4 šolje soka od jabuke
- Šlag i karamel sirup za ukras
- Tanke šnite jabuke za dodatnu poslasticu
Priprema:
Pripremi espreso ili jaku kafu. U odvojenoj šerpi zagrij mlijeko i sirup od karamela na laganoj vatri dok ne postane toplo. Poveži espreso ili kafu s mlijekom obogaćenim karamelom. Dodaj sok od jabuke. Završi sa šlagom, malo karamel sirupa i komadićima jabuke na vrhu.
Kafa sa orasima i javorovim sirupom
Sastojci:
- 1 šolja espreso ili 1 šolja crne kafe
- 1/2 šolje mlijeka po izboru
- 2 kašike javorovog sirupa
- 1/4 kašičice ekstrakta vanilije
- Sitno sjeckani prepečeni orasi na suhoj tavi
Priprema:
Pripremi espreso ili jaku kafu. U šerpi zagrij mlijeko na laganoj vatri i umiješaj javorov sirup i ekstrakt vanilije dok se dobro ne sjedini. Poveži espreso ili kafu s mlijekom obogaćenim javorom. Pospi sjeckane suho pržene orahe za dodatni užitak.
Kafa sa čajem i začinima: Mirisna i osvežavajuća fantazija
Sastojci:
- 1 šolja espreso ili 1 šolja crne kafe
- 1/2 šolje mlijeka po izboru
- 1 vrećica čaja sa omiljenom aromom
- 1 kašika meda
- Prstohvat cimeta i muskatnog oraščića za ukras
Priprema:
Pripremi espreso ili jaku kafu. U šerpi zagrij mlijeko na srednje niskoj temperaturi i ostavi vrećicu čaja da se krčka 5-7 minuta. Ukloni vrećicu čaja i umiješaj med. Poveži espreso ili kafu s mlijekom obogaćenim aromom čaja. Pospi prstohvatom mljevenog cimeta i muskatnog oraščića za mirisnu završnicu.
Ovi ukusni recepti za jesenju kafu latte pružiće ti savršen užitak u jesenjim jutrima ili ušuškanim popodnevima. Bilo da se odlučiš za klasičnu bundevu ili istražuješ nove okuse, ove vrste jesenjih kafe latte će ugrijati srce i osjetila magijom jeseni.
Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu, Facebooku i TikToku.