Sigurno se pitaš šta još dodati na vaskršnju trpezu?! Donosimo ti nekoliko prijedloga kojima ćeš obogatiti svoj sto za Vaskrs, a ujedno unijeti i dašak proljeća i šarenila na prazničnu trpezu.
Proljetno bilje u humusu
Sastojici:
2 konzerve ocijeđenog i ispranog slanutka
½ šolje tahinija
½ šolje vode
Sok i korica od jednog limuna
¼ šolje sjeckanog svježeg bosiljka
¼ šolje sjeckanog svježeg peršuna
¼ šolje sjeckanog svježeg vlasca
¼ šolje sjeckane svježe nane
1 češanj bijelog luka
½ kašičice soli
6 malih šargarepa sa zelenilom ili po želji bez zelenila, 6 manjih paprika, 6 svježih šparoga, 6 rotkvica sa zelenilom (prepolovljenih), 6 malih stabljika celera srca sa listovima. Možeš upotrijebiti kreativnost i u proljetnu baštu od humusa dodati šta želiš.
Način pripreme:
Slanutak, tahini, vodu, limunovu koricu, limunov sok, bosiljak, peršun, vlasac, mentu, bijeli luk i so izmiksati u blenderu dok ne postane glatka smjesa. Rasporediti humus u posudu za pečenje. Složiti šargarepu, šparoge, rotkvice, celer, paprike ili drugo povrće po želji u uredne redove u humusu i na taj način napraviti šarenu proljetnu baštu za vaskršnju trpezu.
Rolat od šparoga
Sastojci:
6 kriški slanine
24 svježe šparoge
1 pakovanje mekog krem sira
2 kašike sitno sjeckanog vlasca
12 kriški bijelog hljeba, uklonjene kore
2 kašike otopljenog putera
3 kašike rendanog parmezana
Način pripreme:
Zagrijati rernu na 200 srepeni Celzijusa i podmazati pleh.
Staviti slaninu u veliki, duboki tiganj i peći na srednje jakoj vatri, povremeno okrećući, dok ravnomjerno ne porumeni, oko 10 minuta. Ocijediti kriške slanine na tanjiru obloženom papirnim ubrusom. Kada se slanina ohladi, izmrviti je i ostaviti sa strane u činiji.
Staviti šparoge u veliki tiganj i sipati malo vode, staviti na srednje jaku vatru, poklopiti tiganj i dinstati šparoge dok ne budu blago omekšane, oko 5 min. Izvaditi šparoge i ostaviti sa strane.
U zdjelu sa slaninom staviti krem sir i vlasac, pa miješati dok se ne dobije kompaktna smjesa. Svaku krišku hljeba razvaljati oklagijom na radnoj površini dok kriške ne postanu tanke i ravne, a potom na njih rasporediti smjesu od krem sira. Centrirati 2 struka šparoga na krišku kruha i urolati krišku oko struka šparoga u uredan i kompaktan cilindar. Staviti šavom prema dolje na pripremljeni lim za pečenje. Ponoviti postupak i sa preostalim sastojcima.
Svaku rolnu premazati otopljenim puterom i posuti sa oko 1 1/2 kašičice parmezana. Peći u zagrijanoj rerni dok ne porumeni, 10 do 12 minuta.
Dekorativna salata na ražnjiću
Sastojci:
20 komada čeri paradajza
20 kockica mocarela sira
2 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja
2 supene kašike isjeckanih listova svježeg bosiljka
1 prstohvat soli
1 prstohvat mljevenog crnog bibera
20 čačkalica
Način pripreme:
Staviti paradajz, mocarela sir, maslinovo ulje, bosiljak, so i biber zajedno u činiju i promiješati dobro. Na svaku čačkalicu nabosti jedan paradajz i jedan komad mocarela sira. Šarena, ukusna i lagana salata ukrasiće dodatno prazničnu trpezu.
Izvor: allrecipes.com