Trenutno čitaš
Fantastični proljetnji recepti za vaskršnju trpezu

Fantastični proljetnji recepti za vaskršnju trpezu

Jelen pivo - Za naša dobra vremena
Jelen pivo - Za naša dobra vremena

Sigurno se pitaš šta još dodati na vaskršnju trpezu?! Donosimo ti nekoliko prijedloga kojima ćeš obogatiti svoj sto za Vaskrs, a ujedno unijeti i dašak proljeća i šarenila na prazničnu trpezu.

Proljetno bilje u humusu
Foto: allrecipes.com
Sastojici:

2 konzerve ocijeđenog i ispranog slanutka

½ šolje tahinija

½ šolje vode

Sok i korica od jednog limuna

¼ šolje sjeckanog svježeg bosiljka

¼ šolje sjeckanog svježeg peršuna

¼ šolje sjeckanog svježeg vlasca

¼ šolje sjeckane svježe nane

1 češanj bijelog luka

½ kašičice soli

6 malih šargarepa sa zelenilom ili po želji bez zelenila, 6 manjih paprika, 6 svježih šparoga, 6 rotkvica sa zelenilom (prepolovljenih), 6 malih stabljika celera srca sa listovima. Možeš upotrijebiti kreativnost i u proljetnu baštu od humusa dodati šta želiš.

Način pripreme:

Slanutak, tahini, vodu, limunovu koricu, limunov sok, bosiljak, peršun, vlasac, mentu, bijeli luk i so izmiksati u blenderu dok ne postane glatka smjesa. Rasporediti humus u posudu za pečenje. Složiti šargarepu, šparoge, rotkvice, celer, paprike ili drugo povrće po želji u uredne redove u humusu i na taj način napraviti šarenu proljetnu baštu za vaskršnju trpezu.

Rolat od šparoga
Foto: allrecipes.com
Sastojci:

6 kriški slanine

24 svježe šparoge

1 pakovanje mekog krem ​​sira

2 kašike sitno sjeckanog vlasca

12 kriški bijelog hljeba, uklonjene kore

2 kašike otopljenog putera

3 kašike rendanog parmezana

Način pripreme:

Zagrijati rernu na 200 srepeni Celzijusa i podmazati pleh.

Staviti slaninu u veliki, duboki tiganj i peći na srednje jakoj vatri, povremeno okrećući, dok ravnomjerno ne porumeni, oko 10 minuta. Ocijediti kriške slanine na tanjiru obloženom papirnim ubrusom. Kada se slanina ohladi, izmrviti je i ostaviti sa strane u činiji.

Staviti šparoge u veliki tiganj i sipati malo vode, staviti na srednje jaku vatru, poklopiti tiganj i dinstati šparoge dok ne budu blago omekšane, oko 5 min. Izvaditi šparoge i ostaviti sa strane.

Pročitaj
orašasti plodovi

U zdjelu sa slaninom staviti krem ​​sir i vlasac, pa miješati dok se ne dobije kompaktna smjesa. Svaku krišku hljeba razvaljati oklagijom na radnoj površini dok kriške ne postanu tanke i ravne, a potom na njih rasporediti smjesu od krem ​​sira. Centrirati 2 struka šparoga na krišku kruha i urolati krišku oko struka šparoga u uredan i kompaktan cilindar. Staviti šavom prema dolje na pripremljeni lim za pečenje. Ponoviti postupak i sa preostalim sastojcima.

Svaku rolnu premazati otopljenim puterom i posuti sa oko 1 1/2 kašičice parmezana. Peći u zagrijanoj rerni dok ne porumeni, 10 do 12 minuta.

Dekorativna salata na ražnjiću
Foto: allrecipes.com
Sastojci:

20 komada čeri paradajza

20 kockica mocarela sira

2 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja

2 supene kašike isjeckanih listova svježeg bosiljka

1 prstohvat soli

1 prstohvat mljevenog crnog bibera

20 čačkalica

Način pripreme:

Staviti paradajz, mocarela sir, maslinovo ulje, bosiljak, so i biber zajedno u činiju i promiješati dobro. Na svaku čačkalicu nabosti jedan paradajz i jedan komad mocarela sira. Šarena, ukusna i lagana salata ukrasiće dodatno prazničnu trpezu.

Izvor: allrecipes.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum