Savršena ideja za doručak, koja će zagolicati nepca. Brašno od slanutka ovom biljnom omletu, daje orašast ukus i blago slatkastu teksturu. Izuzetno ukusan obrok, a veoma jednostavan za pripremu gotov za samo par minuta.
Satojci za punjenje:
1 kašika ekstra djevičanskog maslinovog ulja
250 grama nasjeckanih gljiva
100 grama spanaća
100 grama cherry ili grape paradajza, prepolovljena
1/4 kašičice sitne soli, plus još po ukusu
1/4 kašičice sveže mljevenog crnog bibera, plus još po ukusu
Sastojci za omlet:
1 šolja plus 2 supene kašike brašna od slanutka
2 kašike nutritivnog kvasca
1/4 kašičice sitne soli, plus još po ukusu
1/4 kašičice mljevene kurkume
1/4 kašičice bijelog luka u prahu
1/4 kašičice sode bikarbone
3/4 šolje ovsenog mlijeka, bademovog mlijeka ili drugog nezaslađenog mlijeka na biljnoj bazi
2 kašičice jabukovog sirćeta
1 kašika suncokretovog ulja ili nekog drugog neutralnog ulja
2 kašike nasjeckanog svježeg peršuna i/ili kopra (po želji)
Uputstvo za pripremu:
Prvo napravi fil! U velikom tiganju na srednje jakoj vatri zagrijati ulje dok ne zablista. Dodati pečurke i propržiti ih, povremeno miješajući, dok ne porumene, oko 5 minuta. Dodati spanać i paradajz i pržiti, miješajući, dok spanać potpuno ne uvene. Zatim dodati so i biber, pa skloniti sa vatre i prebaciti smjesu u adekvatnu činiju.
U većoj posudi umutiti brašno od slanutka, nutritivni kvasac, so, kurkumu, bijeli luk u prahu i sodu bikarbonu. U čaši sa grlićem pomiješati biljno mlijeko i sirće i polako sipati u činiju sa mješavinom slanutkovog brašna, neprestano miješajući, dok se ne dobije glatka smjesa. Po želji dodati još začina.
U tiganju na srednjoj vatri zagrijati biljno ulje dok ne zablista. Sipati polovinu tijesta i prekriti dno tiganja. Peći dok omlet ne počne izgledati smeđe i hrskavo na dnu s puno malih rupa na površini, oko 2 minute. Dodati polovinu fila na jednu stranu omleta, pa drugu stranu omleta preklopiti preko fila.
Isključiti vatru, pokriti tiganj poklopcem i ostaviti da se omlet pari 5 minuta. Prebaciti omlet na tanjir i ponoviti postupak sa preostalim tijestom, po potrebi dodati još ulja.
Posuti peršunom i poslužiti toplo jelo. Uživaj!
Izvor: washingtonpost.com