Voćni jogurt, koji kupujemo u marketu je prepun šećera. Često se zavaramo misleći da je u pitanju namirnica sa malo šećera, koja će nam obezbijediti neke vitamine i proteine za tekući dan. Vrijeme je da napraviš svoju varijantu voćnog jogurta – mnogo zdraviju!
Ova osvježavajuća mješavina spaja tropsko voće sa začinjeno-slatkim sirupom od đumbira za slatku poslasticu koja će imati okus kao da si na odmoru u nekim toplim krajevima.
Potrebni sastojci:
1 šolja vode
1⁄4 šolje šećera
1 komad oljuštenog svježeg đumbira, narezan na kriške
700ml jogurta u grčkom stilu
2 kivija, oguljena i narezana
1 šolja sjeckanog ananasa
1 mango, oguljen, bez koštica i nasjeckan
Musli po želji
Priprema:
Pomiješaj vodu, šećer i đumbir u malom loncu i zakuhaj. Krčkaj 10 minuta. Ostavi da se hladi najmanje 10 minuta. Odbaci komadiće đumbira.
Podijeli jogurt u četiri činije, na vrh stavi voće i musli, a zatim prelij sirupom od đumbira. Za ljepše posluživanje stavi jogurt, voće, musli i sirup u visoke čaše, poput parfea. Uživaj u kremastom savršenstvu!