Elegantna salata, odlučnog ukusa i teksture savršen je hladni prilog tvom ručku. Za pripremu ovog jednostavnog obroka potrebno je nekoliko minuta.
Sastojci:
2 – 3 japanska krastavca
1/4 šolje rižinog vinskog sirćeta
1 kašika soja sosa
1 kašičica susamovog ulja
2 kašičice susama
1 kašika šećera ili meda
So i biber, po ukusu
Nareži krastavce što je tanje moguće, a zatim ih prepolovi kako biste stvorili polumjesece. U posudu za miješanje dodajte kriške krastavca, so i biber i miješajte dok se začini ne sjedine. Dodajte šećer ili med, rižino vinsko sirće, susamovo ulje i soja sos, pa dobro promiješajte. Ostavite krastavce da se mariniraju oko 20 minuta. Po vrhu salate pospite susam i poslužite ohlađeno.
Savjet više!
Odaberi pravu sortu krastavca!
Dok su standardni krastavci ukusni i savršeni za neke recepte, ova posebna salata zahtijeva japanske krastavce. Ove sorte su hrskavije i sadrže mnogo manje sjemenki. Kada koristiš obične krastavce, ukloni sve sjemenke iz njih.
Tostiraj susam!
Sjemenke susama mogu se posipati po salati sirove, ali njihovo tostiranje daje dimljeni, orašasti okus ovoj salati. Da tostiraš sjemenke, dodaj ih u suvi tiganj na laganoj vatri i neprestano miješaj oko dvije minute. Kada poprime zlatno smeđu boju i divno zamirišu, sklonite ih sa vatre i ostavite da se ohlade prije nego što ih dodaš u salatu.
Kako napraviti začinjenu japansku salatu od krastavca?
Ako voliš malo začina u svom životu, lako ćeš ovaj obrok pretvoriti u pikantni. Jednostavno dodaš kašičicu vrućeg čili ulja u marinadu ili pospeš pahuljice crvene paprike po vrhu.
Obnovi svoju energiju! Zdrava ishrana uveliko pomaže da se osjećaš bolje, a ova salata od krastavaca je savršen način da uneseš hranljive sastojke u svoju ishranu.
Uživaj u ukusu!
Izvor: 21oak.com