Ako voliš deserte koji izgledaju luksuzno, a priprema je iznenađujuće jednostavna, Dubai korpice će te oduševiti. Hrskavi kadaif, kremasta pasta od pistacija i čokoladni preliv koji sve povezuje – donosi orijentalni šarm u modernoj, mini verziji koja je savršena.
Sastojci za 30 korpica:
- Kadaif: 150–200 g
- Pasta od pistacija: 200 g
- Mliječna čokolada: 80 g × 2
- Jestive mini korpice
- Pistacije (sitno sjeckane): 50 g
Za pripremu domaćeg kadaifa:
- Brašno: 180 g
- Kukuruzni skrob: 100 g
- So: ½ kašičice
- Biljno ulje: 25 g
- Voda (sobna temperatura): 380 ml

Priprema:
Priprema domaćeg kadaifa
U posudi sjedini brašno, kukurzoni skrob (skrob), so, biljno ulje i vodu, pa miksaj dok ne dobiješ glatku, tečnu smjesu. Smjesu prebacite u najlonsku kesu ili dresir kesu i napravite vrlo malu rupicu. Na tavi zagrijanoj na srednjoj temperaturi istiskuj tijesto u dugim, tankim nitima kako bi se formirao kadaif. Pecite u tavi ili u rerni dok ne poprimi zlatno-žutu boju. Ostavite da se ohladi i po potrebi usitni rukama.
Napomena: Pripremljeni, suhi kadaif možete čuvati u dobro zatvorenoj posudi nekoliko dana, spreman da se kasnije koristi u desertima.
Miješanje kadaifa i pistacija
U posudu stavi usitnjeni i ohlađeni kadaif. Dodaj pastu od pistacija i dobro promiješajt dok se sve ne sjedini u kompaktnu i aromatičnu smjesu.
Priprema čokoladnog sloja
Mliječnu čokoladu u njenoj originalnoj ambalaži stavi u posudu s vrućom vodom i ostavi da omekša. Kada se čokolada potpuno otopi, direktno na ambalaži napravi malu rupicu.
Tako otopljenom čokoladom išaraj dno jestivih korpica i stavi ih u frižider da se prvi sloj stegne.
Punjenje i završni dekor
U ohlađene korpice rasporedi smjesu kadaifa i pistacija. Ponovi postupak topljenja i otvaranja druge mliječne čokolade, pa njome išaraj gornji dio korpica. Pospite sitno sjeckanim pistacijama za dodatnu boju i hrskavost.
Hlađenje i posluživanje
Ostavi korpice da se potpuno ohlade, kako bi se čokolada stegnula i ukusi povezali.
Prijatno!








