Trenutno čitaš
Matcha tiramisu: Desert koji osvaja okusom i izgledom

Matcha tiramisu: Desert koji osvaja okusom i izgledom

tiramisu

Tiramisu je više od deserta, to je simbol Italije, prizor koji u trenu priziva rimske kafiće i popodnevni ritual uz kavu i nešto slatko. No, šta se dogodi kada ovaj vječni klasik dobije istočnjački twist? Rezultat je matcha tiramisu, desert koji spaja kremastu raskoš italijanske tradicije sa zen estetikom Japana.

Priprema je jednostavna, bez pečenja i komplikacija, a rezultat je desert koji izgleda kao da je sišao s Instagram feeda.

Recept za matcha tiramisu (6 porcija)

Potrebni sastojci:

  • 2 kašičice matcha praha
  • 150 ml vruće vode
  • 1 kašika meda ili šećera
  • 250 g mascarpone sira
  • 200 ml slatke pavlake za šlag
  • 2 kašike šećera u prahu
  • 1 kašičica vanilije (ekstrakt ili šećer s vanilijom)
  • 150 g piškota
  • Matcha prah za posipanje

Priprema:

Matcha prah prosij kroz sitno sito, dodaj vruću vodu i med, pa sve dobro izmiješaj pjenjačom ili tradicionalnom matcha metlicom. Ohladi na sobnoj temperaturu.

Umuti pavlaku sa šećerom u prahu dok ne postane čvrsta. U posebnoj zdjeli lagano izmiksaj mascarpone s vanilijom, pa u njega pažljivo umiješaj šlag. Krema treba ostati prozračna.

Svaku piškotu kratko umočiti u ohlađeni matcha sirup (dovoljno da upije aromu, ali da se ne raspadne). Poređaj sloj piškota u posudu ili u staklene čaše. Prekrij slojem kreme. Ponovi postupak još jednom.

Završni sloj kreme poravnaj i prekrij folijom. Ohladi najmanje 4 sata, a najbolje preko noći.

Pročitaj
piknik par

Prije posluživanja, pospi površinu matcha prahom i, po želji, dodaj kuglicu kokosovog sladoleda ili nekoliko svježih borovnica za još svježiji ukus.

Uživaj!

Prati nas

   

 

© 2025 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum