Ako postoji kolač koji može istovremeno biti i lagan i raskošan, to je onda ricotta cheesecake. U ovoj varijanti s prelivom od šumskog voća dobija idealan balans između kremaste teksture, svježine i blage citrusne note.
Za razliku od klasičnog cheesecake-a koji se najčešće pravi od krem sira, ovaj recept koristi kombinaciju ricotte i mascarponea. Ricotta daje laganiju i prozračniju strukturu, dok mascarpone dodaje punoću i onu bogatu kremastost kojoj je teško odoljeti.
Sastojci:
Za podlogu:
- 200 g integralnih ili klasičnih keksa
- 100 g otopljenog maslaca
- 1 kašika šećera (po želji)
- Prstohvat soli
Za kremu:
- 500 g ricotte (dobro ocijeđene)
- 250 g mascarpone sira
- 150 g šećera
- 3 cijela jaja + 1 žumanjak
- 1 kašičica ekstrakta vanilije
- Rendana korica jednog limuna
- 1 kašika brašna ili gustina
Za voćni preliv:
- 300 g šumskog voća (maline, borovnice, kupine – svježe ili smrznuto)
- 2 kašike šećera
- 1 kašika limunovog soka
- 1 kašičica gustina (razmućena u malo vode)
Priprema:
Podloga
Kekse usitniti do fine teksture – može se koristiti blender. Pomiješati s otopljenim maslacem, prstohvatom soli i po želji šećerom. Smjesu ravnomjerno rasporediti po dnu kalupa (promjer 24 cm) obloženog papirom za pečenje. Staviti u frižider na 20 minuta da se stegne ili, za hrskaviju varijantu, peći 10 minuta na 170 °C.
Krema
Ocijediti ricottu što je moguće bolje – idealno kroz gazu ili čistu krpu, kako bi se uklonio višak tečnosti. U velikoj posudi sjediniti ricottu, mascarpone, šećer, jaja, žumanjak, vaniliju i limunovu koricu. Na kraju dodati brašno ili gustin. Miješati samo dok se sastojci ne povežu – bez predugog miksanja, da ne uđe previše zraka u smjesu.
Pečenje
Kremu pažljivo izliti preko pripremljene podloge. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 160 °C, oko 50 do 60 minuta. Sredina kolača treba lagano da “drhti” kada je gotov. Isključiti rernu, ostaviti vrata blago otvorena i pustiti da se kolač hladi iznutra. Zatim ga premjestiti u frižider na najmanje četiri sata, a idealno preko noći.
Preliv
U manjoj šerpi zagrijati šumsko voće sa šećerom i limunovim sokom. Kada proključa, dodati razmućeni gustin i miješati dok se smjesa ne zgusne. Ohladiti i preliti preko cheesecakea neposredno prije serviranja.
Uživaj!