Trenutno čitaš
Ricotta cheesecake sa šumskim voćem: Poslastica koja osvaja na prvi zalogaj!

Ricotta cheesecake sa šumskim voćem: Poslastica koja osvaja na prvi zalogaj!

cheesecake

Ako postoji kolač koji može istovremeno biti i lagan i raskošan, to je onda ricotta cheesecake. U ovoj varijanti s prelivom od šumskog voća dobija idealan balans između kremaste teksture, svježine i blage citrusne note.

Za razliku od klasičnog cheesecake-a koji se najčešće pravi od krem sira, ovaj recept koristi kombinaciju ricotte i mascarponea. Ricotta daje laganiju i prozračniju strukturu, dok mascarpone dodaje punoću i onu bogatu kremastost kojoj je teško odoljeti.

Sastojci:

Za podlogu:

  • 200 g integralnih ili klasičnih keksa
  • 100 g otopljenog maslaca
  • 1 kašika šećera (po želji)
  • Prstohvat soli

Za kremu:

  • 500 g ricotte (dobro ocijeđene)
  • 250 g mascarpone sira
  • 150 g šećera
  • 3 cijela jaja + 1 žumanjak
  • 1 kašičica ekstrakta vanilije
  • Rendana korica jednog limuna
  • 1 kašika brašna ili gustina

Za voćni preliv:

  • 300 g šumskog voća (maline, borovnice, kupine – svježe ili smrznuto)
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašika limunovog soka
  • 1 kašičica gustina (razmućena u malo vode)

Priprema:

Podloga

Kekse usitniti do fine teksture – može se koristiti blender. Pomiješati s otopljenim maslacem, prstohvatom soli i po želji šećerom. Smjesu ravnomjerno rasporediti po dnu kalupa (promjer 24 cm) obloženog papirom za pečenje. Staviti u frižider na 20 minuta da se stegne ili, za hrskaviju varijantu, peći 10 minuta na 170 °C.

Krema

Ocijediti ricottu što je moguće bolje – idealno kroz gazu ili čistu krpu, kako bi se uklonio višak tečnosti. U velikoj posudi sjediniti ricottu, mascarpone, šećer, jaja, žumanjak, vaniliju i limunovu koricu. Na kraju dodati brašno ili gustin. Miješati samo dok se sastojci ne povežu – bez predugog miksanja, da ne uđe previše zraka u smjesu.

Pročitaj
origano

Pečenje

Kremu pažljivo izliti preko pripremljene podloge. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 160 °C, oko 50 do 60 minuta. Sredina kolača treba lagano da “drhti” kada je gotov. Isključiti rernu, ostaviti vrata blago otvorena i pustiti da se kolač hladi iznutra. Zatim ga premjestiti u frižider na najmanje četiri sata, a idealno preko noći.

Preliv

U manjoj šerpi zagrijati šumsko voće sa šećerom i limunovim sokom. Kada proključa, dodati razmućeni gustin i miješati dok se smjesa ne zgusne. Ohladiti i preliti preko cheesecakea neposredno prije serviranja.

Uživaj!

Prati nas

   

© 2025 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum