Postoje ukusi koji su stvoreni jedno za drugo – poput mente i tamne čokolade. Ova klasična kombinacija donosi osvježenje, eleganciju i dubinu ukusa, a kada je pretočimo u oblik domaćeg sladoleda, dobijamo savršenu ljetnu poslasticu.
Bilo da tražiš desert za tople dane, nešto posebno za goste ili jednostavno želiš uživati u pravo harmoniji ukusa– ovaj recept je pravi izbor.
Sastojci:
- 300 ml punomasnog mlijeka
- 200 ml slatkog vrhnja
- 100 g šećera
- Prstohvat soli
- 1 vanilin šećer ili mahuna vanile
- 2 žumanjka
- Šaka svježe mente (oko 20-ak listova)
- 100 g tamne čokolade (min. 70% kakaa)
- Po želji: nekoliko kapi prirodnog ekstrakta mente za jači intenzitet
Priprema:
U srednje velikom loncu pomiješaj mlijeko, slatko vrhnje, šećer, prstohvat soli i vanilin šećer ili sjemenke mahune vanile. Zagrijavaj na srednje jakoj vatri dok smjesa ne bude tik pred vrenje – tada je skini s vatre, dodaj listove svježe mente i poklopi.
Ostavi da se infuzira najmanje 30 minuta – što duže, to intenzivniji ukus mente. Nakon toga procijedi kroz fino sito i ukloni listove mente.
U posebnoj posudi lagano umuti žumanjke. Uz stalno miješanje, dodaj im malo po malo tople (ali ne vrele!) smjese. Zatim sve vrati u lonac i zagrijavaj na slaboj vatri dok se smjesa ne zgusne – tekstura treba da bude slična pudingu. Važno je da ne provri.
Kada je gotova, prelij kremu u čistu posudu, pokrij plastičnom folijom (tako da dodiruje površinu) i ostavi da se potpuno ohladi, idealno nekoliko sati u frižideru.
U međuvremenu, nasjeckaj tamnu čokoladu na sitne komadiće (ili koristi gotove čokoladne kapljice). Kada je baza potpuno hladna, umiješaj čokoladu i, po želji, nekoliko kapi ekstrakta mente za dodatnu svježinu.
Smjesu prebaci u plastičnu posudu s poklopcem i stavi u zamrzivač. Na svakih sat vremena je izvadi i dobro promiješaj viljuškom ili štapnim mikserom – to će spriječiti stvaranje leda i omogućiti da sladoled bude lijepo kremast. Nakon 4 do 5 sati – spreman je za serviranje.