Svako ljeto, modna imperija Ralph Lauren seli se na morsku obalu – tačnije, u raskošni Hamptons, luksuznu ljetnju oazu bogatih i slavnih, ali i nepresušni izvor inspiracije za istoimeni brend. Upravo iz tog ambijenta nastala je ne samo moda, već i ukusna porodična tradicija.
Ricky Lauren, supruga slavnog dizajnera, tu je čaroliju pretočila u knjigu „The Hamptons: Food, Family, and History“, koja slavi mediteranski duh američkog Istoka kroz recepte, porodične anegdote i vintage fotografije. Među receptima koji su zavladali ne samo njihovim letnjikovcem, već i jelovnicima prestižnih restorana brenda u Parizu, Milanu, Čikagu i Njujorku, izdvojila se jedna salata, a to je salata od lubenice i rukole – spoj svježine i letnje lakoće.
Salata od lubenice i rukole po receptu Ricky Lauren
Sastojci:
- 600 g lubenice bez košpica, isječene na kockice
- 100 g fete, takođe u kockicama
- 2 male slatke čili papričice, tanko narezane
- 50 g krastavca, oguljenog i narezanog na tanke kolutove
- 15 g crvenog luka, sitno narezanog
- 85 g cherry paradajza, prepolovljenih
- 15 g svježe rukole
- 5 g svježe mente
- 5 g svježeg mini bosiljka
- So i biber u zrnu
Preliv:
- 100 ml sirćeta od šerija
- 2 i po čaše maslinovog ulja
Priprema:
U velikoj posudi stavi kockice lubenice i prelij ih pripremljenim prelivom. Posebno začini krastavac, luk, rukolu i cherry paradajz istim dresingom, pa ih pažljivo rasporedi oko lubenice. Na vrh dodaj kockice fete, listove mente i kriške čilija.
Završi s još malo sirćeta od šerija i pospi sve sa malo morske soli i svježe mljevenim biberom.
Slana feta, hrskava rukola i sočna lubenica zajedno stvaraju savršenu ravnotežu okusa. Osim što je vizuelno raskošna, idealna je i za porodične večere, ljetnje roštilje ili čak kao predjelo na elegantnom koktelu.
Lifestyle u tanjiru.