Trenutno čitaš
Osjećaš “the ick” prema partneru? Evo šta to zaista znači!

Osjećaš “the ick” prema partneru? Evo šta to zaista znači!

The ick

Sigurno si čula za “the ick” – onaj iznenadni osjećaj gađenja ili nelagode prema osobi koja je do tada bila simpatična. Možda si uživala u vezi, ali odjednom te počne nervirati sitnica, poput načina na koji tvoj partner jede, smije se ili čak diše. Iako se može činiti bezazlenim, odbojnost može ozbiljno narušiti vaše šanse za dugotrajan odnos.

Ali šta zapravo znači kada osjetiš “the ick”?

U većini slučajeva, nije znak ozbiljnog problema u vezi, već refleksija naših sopstvenih očekivanja i nesigurnosti. Naša podsvijest ponekad stvara distancu kada postanemo previše ranjivi, što može dovesti do toga da sitni partnerovi postupci postanu preuveličeni. Takođe, “the ick” može ukazivati na nerealna očekivanja o savršenstvu. U svijetu društvenih mreža i  dating aplikacija, lako je zaboraviti da niko nije idealan i da su male nesavršenosti dio svake veze.

Pinterest

Kako prevazići osećaj odbojnosti?

Ako ti se ovo dešava često, važno je da prepoznaš kada je osjećaj odbojnosti samo prolazni trenutak, a ne pravi znak da nešto nije u redu u vezi. Evo nekoliko savjeta kako da se nosiš s tim osjećajem i daš svojoj vezi pravu šansu:

Preusmjeri fokus na pozitivno. Umjesto da se zadržavaš na iritantnim sitnicama, pokušaj da se sjetiš šta te privuklo kod te osobe. Da li te nasmijava? Da li je brižan i pažljiv? Podsjeti se na pozitivne aspekte koji su vas spojili u prvom trenutku.

Razmotri svoja očekivanja. Odbojnost ponekad proizlazi iz nerealnih očekivanja o tome kako bi partner “trebalo” da se ponaša. Pitaj se da li očekuješ previše i da li je ta sitnica zaista vrijedna prekida veze.

Ostani strpljiva i daj sebi vremena. Odbojnost može biti prolazna faza, posebno u ranim fazama veze kada još uvijek upoznajete jedno drugo. Daj sebi vremena da procijeniš situaciju. Umjesto da odmah prekinete, pružite šansu vezi da se razvija.

Komuniciraj otvoreno. Ako te određena navika partnera stvarno muči, ne čuvaj to za sebe. Prijateljski i iskreno razgovaraj o tome. Često su sitne stvari koje nam smetaju jednostavno nesporazumi koji se mogu lako razjasniti.

Unutrašnja nesigurnost. Ponekad, osjećaj odbojnosti može biti znak naših unutrašnjih nesigurnosti ili straha od vezivanja. Razmisli da li projektuješ svoje unutrašnje brige na partnera. Ako je to slučaj, rad na sebi može pomoći da se oslobodiš ovih blokada.

Pročitaj
pilates vs joga

Pinterest

Kada je “the ick” stvarni znak upozorenja?

Naravno, postoje situacije kada “the ick” može ukazivati na dublje probleme. Ako osjećaj dolazi zbog suštinskih razlika u vrijednostima, prioritetima ili načinima života, to može biti znak da ti i tvoj partner niste kompatibilni na duže staze. U tim slučajevima, važno je biti iskren prema sebi i prepoznati kada je vrijeme za prekid.

Osjećaj odbojnosti je često prolazan i prirodan dio svakog odnosa, pogotovo u početku. Umjesto da odmah odustaneš, pokušaj da daš sebi i partneru priliku da prebrodite taj osjećaj i otkrijete da li postoji nešto dublje vrijedno čuvanja. Na kraju, pravo razumijevanje i strpljenje često stvaraju jače i stabilnije veze.

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu, Facebooku i TikToku.

Autorka teksta: Tamara Petković

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum