Trenutno čitaš
5 italijanskih pravila življenja za srećniji i ispunjeniji život

5 italijanskih pravila življenja za srećniji i ispunjeniji život

5 italijanskih pravila žibljenja

Italijanski način života poznat je po jednostavnosti, hedonizmu i slavljenju trenutka. Izdvojili smo 5 ključnih koncepata koji nose suštinu tog stila – od uživanja u šetnji do filozofije lagodnog življenja. Ovi mali rituali mogu inspirisati svakoga da uspori i pronađe radost u svakodnevnim stvarima.

U svijetu u kojem je lako zaboraviti na jednostavna uživanja, italijanski način življenja nas podsjeća da je najvažnije njegovati radost i biti prisutan u sadašnjem trenutku. Život zaista može biti lijep – sve je u tome kako ga živimo.

Fare una passeggiata – Izađi u šetnju

U Italiji šetnja nije samo fizička aktivnost, već prilika da se povežeš sa sobom i drugima. “Passeggiata” se često praktikuje predveče, kada se ljudi opuštaju nakon dana, druže i uživaju u razgovoru. Ovaj ritual pokazuje koliko je važno odvojiti vrijeme za laganu šetnju bez cilja – ona je podsjećanje da je uživanje u sadašnjem trenutku važnije od jurnjave.

Italija
Pexels

Dolce far niente – Uživanje ne radeći ništa

U svijetu koji glorifikuje produktivnost, Italijani nas podsjećaju na vrijednost mirovanja. “Dolce far niente” znači slatko uživanje u neradu – sjedenje na suncu, uživanje u šoljici kafe ili jednostavno kontemplacija. Ova filozofija nas poziva da odbacimo osjećaj krivice zbog neaktivnosti i prigrlimo trenutke opuštanja.

italija
Instagram/super.italy

Festina lente – Požuri, polako

Ovaj latinski izraz, prisutan u italijanskoj kulturi, znači “požuri polako”. Ideja je da uživanje u životu i zabavi ne mora biti ubrzano. Sve što radimo, bilo da je to objedovanje, okupljanje sa prijateljima ili rad na projektu, treba raditi s pažnjom i bez žurbe. Uživanje u procesu donosi više zadovoljstva nego samo ostvarenje cilja.

italija
Instagram/map_of_italy

Anni, amori, bicchieri di vino non si contano mai – Godine, ljubavi, čaše vina nikad se ne broje

Italijani vjeruju da u životu postoje stvari koje je besmisleno brojati. Godine, ljubavi i čaše vina treba proživjeti, a ne sabirati. Ovaj koncept poziva na život bez stresa od prolaznosti – treba uživati u svakom iskustvu kao da je jedinstveno i neponovljivo.

Pročitaj
teretana

Italija
Pexels

La vita è bella – Život je lijep

Fraza “La vita è bella” sažima optimizam i zahvalnost karakteristične za italijansku kulturu. Bez obzira na izazove, život je vrijedan slavljenja. Ovaj koncept podsjeća nas da i u najjednostavnijim stvarima – osmijehu, trenutku na suncu ili mirisu svježe pečenog hljeba – možemo pronaći ljepotu.

Instagram/k__sohn

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu, Facebooku i TikToku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum