Trenutno čitaš
Kako se nositi sa sezonskom depresijom?

Kako se nositi sa sezonskom depresijom?

Sezonska depresija je mentalni poremećaj koji se manifestuje sa promenom godišnjih doba. Najčešće počinje krajem jeseni i početkom zime, dok se simptomi obično povlače tokom proleća i ljeta. Iako su rijeđi, postoje slučajevi kada se teške epizode javljaju tokom ljetnjih mjeseci, a smiruju se u zimskom periodu.

Ako se sezonska depresija ne dijagnostikuje na vrijeme, može ozbiljno uticati na naše emocionalno zdravlje i svakodnevno funkcionisanje. 

Glavni uzrok sezonske depresije je smanjen nivo serotonina, poznatog kao “hormon sreće”, koji je neurotransmiter odgovoran za regulaciju raspoloženja. Tokom jesenjih i zimskih mjeseci, smanjenje sunčeve svjetlosti može dovesti do nedostatka ovog važnog hemijskog spoja u mozgu, što rezultira osjećajem tuge i beznađa. Pored toga, višak melatonina, hormona koji reguliše ciklus spavanja, takođe igra značajnu ulogu. U uslovima smanjene svjetlosti, proizvodnja melatonina može porasti, uzrokujući umor i pospanost, što dodatno doprinosi lošem raspoloženju. Kombinacija ovih faktora može ozbiljno uticati na emocionalno zdravlje i kvalitet života pojedinaca koji pate od ovog poremećaja. 

Kako sezonska depresija utiče na svakodnevicu?

Jesen je godišnje doba kada prirodno usporavamo, manje se krećemo i često provodimo više vremena u zatvorenom prostoru. Dok mnogi ljudi doživljavaju jesen kao inspirativno i romantično godišnje doba, za one koji se bore sa sezonskom depresijom—poznatom i kao jesenja ili zimska depresija—ovaj period može biti izuzetno izazovan.

depresija
@kristina_tsymlyanskaya

Sezonska depresija može značajno uticati na produktivnost, jer ukoliko se osoba teško budi ujutru, vherovatno ce zakasniti na posao ili se oshećati pospano tokom radnog dana. Iz tog razloga često će se suočavati sa poteškoćama u fokusiranju na zadatke, završavanju obaveza i postizanju ciljeva. To može rezultirati smanjenjem radne efikasnosti, povećanjem stresa i opšteg nezadovoljstva.

Takođe, sezonska depresija može negativno uticati na privatni život. Osjećaji izolacije, tuge i nedostatka energije često dovode do povlačenja iz društvenih interakcija. Osobe mogu prestati da se viđaju sa prijateljima, izbjegavati porodične događaje ili se povući u sebe, što dodatno pogoršava emocionalnu usamljenost. Ova spirala može uticati na odnose sa voljenima, stvarajući dodatne tenzije i nerazumijevanje.

@aniaharasimczuk

Šta može da pomogne?

Postoji nekoliko strategija i pristupa koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma sezonske depresije:

  • Svjetlosna terapija: Izlaganje vještačkom svjetlu koje imitira prirodnu sunčevu svjetlost kada nam ona nije dostupna, može pomoći u regulaciji raspoloženja i povećanju nivoa serotonina.
  • Fizička aktivnost: Redovno vježbanje poboljšava raspoloženje, povećava energiju i smanjuje simptome depresije. Čak i lagana šetnja može biti korisna.
  • Zdrav način ishrane: Uravnotežena ishrana bogata voćem, povrćem, neprocesuiranim namirnicama i omega-3 masnim kiselinama može pozitivno uticati na mentalno zdravlje.
  • Društvena podrška: Održavanje kontakta sa prijateljima i porodicom može pružiti emocionalnu podršku i smanjiti osjećaj usamljenosti.
  • Tehnike opuštanja: Meditacija, joga i vježbe disanja mogu pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti.
  • Stručna pomoć: Razgovor sa terapeutom ili psihologom može biti od velike pomoći u razumijevanju i suočavanju sa simptomima depresije.
  • Vitamin D: Suplementacija vitaminom D može biti korisna, posebno tokom zimskih mjeseci, kada je sunčeva svjetlost ograničena.
  • Planiranje aktivnosti: Organizovanje aktivnosti koje donose radost i ispunjenje može pomoći u borbi protiv apatije i stvoriti pozitivne okvire za svakodnevni život.
  • Hobiji i kreativnost: Posvećivanje vremena hobijima ili kreativnim aktivnostima može poboljšati raspoloženje i pružiti osjećaj postignuća.

Kombinacija ovih pristupa može biti ključna za upravljanje sezonskom depresijom i poboljšanje opšteg emocionalnog blagostanja.

Pročitaj
prijateljstvo

Autor teksta: Velibor Živkov

Naslovna fotografija: aniaharasimczuk

 

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum