Trenutno čitaš
Paris Fashion Week: Bajkoviti spektakli i emocionalni povratak klasici

Paris Fashion Week: Bajkoviti spektakli i emocionalni povratak klasici

mcqueen paris fashion week (1)
Afrodita - Essence of Nature
Afrodita - Essence of Nature

Na Paris Fashion Week-u za proljeće 2025, modni svijet bio je svjedok nevjerovatnih trenutaka u kojima su se kreativnost, emocije i vizuelna spektakularnost spojili kako bi ispisali novu modnu istoriju. Ove revije nisu bile samo prezentacije odjeće, već putovanja kroz vrijeme i umjetnost, sa jakim emocionalnim porukama i narativima iza svakog komada.

Louis Vuitton: Putovanje kroz vrijeme

Nicolas Ghesquière, dizajner najvećeg luksuznog brenda na svijetu, Louis Vuitton, ne kreira samo modu – on stvara putovanje kroz vrijeme. Na Paris Fashion Week reviji u dvorištu Louvrea, pista sastavljena od kultnih Louis Vuitton kofera postala je pozornica za predstavljanje kolekcije inspirisane renesansnom modom. Dramatične siluete s naduvanim rukavima i peplum krojevima evocirale su prošlost, dok su materijali i moderna konstrukcija osigurali da kolekcija bude i vizija budućnosti.

Ova sezona, koju je opisao kao “renesansu”, donijela je jedinstvenu fuziju istorijskih referenci i futurističkih dizajna. Biciklističke hlačice kombinovane s renesansnim elementima i lagani materijali koji prkose gravitaciji demonstrirali su Ghesquièreovu sposobnost da spoji prošlost i sadašnjost na neodoljiv način.

Uz torbe s monogramom, čipkaste pantalone i odvažne krojeve, Ghesquière nastavlja da inovira, omogućujući svakome da pronađe dio sebe u modnom izrazu. Kako je sam rekao: “Moda je nekada bila za čudne ljude. Sada je za sve.”

Chanel: Povratak u Grand Palais

Chanel je predstavio reviju sa spektakularnim povratkom u Grand Palais, mjesto gdje su njihovi modni spektakli oduvijek bili posebno magični. Iako kuća trenutno nema kreativnog direktora, revija je odisala Chanelovim prepoznatljivim kodovima: bukle odijela, male crne haljine i kultni biseri – sve sa svježim zaokretom.

Riley Keough, ambasadorka brenda, lebdjela je iznad publike na ljuljašci u bijelom kavezu dok je pjevala obradu pjesme „When Doves Cry,“ stvarajući scenu koja je podsjećala na bajku. Kolekcija je slavila slobodu žene, nešto što je Coco Chanel oduvijek zagovarala, i osvježavala klasike kroz avijatičarske jakne i lepršave siluete spremne za polijetanje.

Miu Miu: Igra sa stvarnošću

S druge strane, Miu Miu je prikazao kolekciju u apokaliptičnom ambijentu fabrike novina, čija je umjetnička instalacija podsjećala na svijet dezinformacija i manipulacije. Revija na Paris Fashion Week-u je igrala na osjećaj nesklada, sa kombinacijama cvjetnih suknji i retro polo majica, dok su haljine u stilu 1920-ih i edvardijanske pamučne kreacije prekrivene art deco detaljima stvarale poseban kontrast. Miuccia Prada je još jednom dokazala svoju sposobnost da spoji prošlost i sadašnjost, stvarajući garderobu koja istovremeno odiše vintage šarmom i futurističkim duhom.

Valentino: Povratak grandioznom

Alessandro Michele je, nakon odlaska iz Guccija, u svojoj prvoj kolekciji za Valentino postavio scenu koja je oduzimala dah – pod od komadića ogledala i prostor osvijetljen svijećama, stvarajući atmosferu napuštene, ali prelijepe vile. Njegova kolekcija je bila odjeća za sanjare: kaskadni volani, srebrni vez i smaragdnozelene haljine ukrašene perlama, svaka od njih kao iz bajke. Micheleov potpis je bio u svakom detalju, od dramatike do romantične teatralnosti.

Rabanne: Zlatna poezija

Julien Dossena je za Rabanne predstavio haljinu prekrivenu zlatnim listićima koja je lepršala iznad piste, oduševljavajući publiku u Palais de Tokyo. Kolekcija je bila igranje kontrastima: tvrdo i meko, jednostavno i ukrašeno, sa suknjama od lančića i majicama na pruge. Dossena je inspiraciju našao u filmu Safe iz 1995. i prenio je na odjeću koja je djelovala kao “pakovanje poklona,” stvarajući slojevite siluete u nijansama pastelnih boja.

Alexander McQueen: Elegancija prožeta tugom

McGirr, novi kreativni direktor McQueena, kreirao je kolekciju koja je evocirala emocionalnu dubinu, inspirisanu mitom o irskim bansheesima. Haljine i odijela su nosili mračnu i nostalgičnu notu, uz neizostavni McQueenov prepoznatljivi kroj i izobličene tkanine. Najdramatičniji trenutak bila je haljina napravljena od srebrnih lančića, koja je doslovno sijala, donoseći sa sobom sve elemente vizuelnog udara po kojem je McQueen poznat.

Hermès: Bezvremenski stil u modernom svijetu

Umjetnička direktorica Hermèsa, Nadège Vanhée, predstavila je kolekciju za proljeće 2025. pod nazivom “Inside the Workshop”, naglašavajući izuzetnu izradu kože i ulogu koju Hermèsova odjeća igra u životu modernih žena. Ova kolekcija je osmišljena za kreativne individualke koje balansiraju između svakodnevnog rada i traženja inovacija, preferirajući vanvremenski stil nad prolaznim trendovima.

Pročitaj

Kolekcija je donijela sportske, a opet sofisticirane siluete koje su predstavljale blaži, opušteniji ton u odnosu na jesenju kolekciju 2024. koja je imala dramatičniji, buntovnički izgled. Hermèsovo naslijeđe kao kuće sedlarstva bilo je prisutno u bogatoj koži, viđenoj u komadima poput prošivenih bomber jakni, kaputa sa remenom i plisiranih pantalona širokih nogavica. Ove komade su upotpunili prozračni topovi i pantalone, kao i lepršavi setovi koji su se nosili uz pletene bralette grudnjake i gaćice u tonu, igrajući se svjetlošću i teksturom.

Celine: Francusko ljeto u retro stilu

Hedi Slimane, kreativni direktor Celine, vratio se u središte pažnje na Paris Fashion Week-u sa kratkim filmom pod nazivom “Un Été Français” (Francusko ljeto), koji je debitovao na Celine platformama. Iako je prošlo više od dvije godine otkako je Slimane posljednji put predstavio konfekcijsku kolekciju uživo, odlučio je nastaviti sa video formatom koji je postao njegov zaštitni znak tokom pandemije. Ovog puta, kroz filmski format, poveo nas je na vizuelno putovanje od znamenitosti u Parizu do plaža u St. Tropezu i dvorca iz 17. vijela u francuskom selu.

Kolekcija za ljeto 2025. nastavila je retro atmosferu inspirisanu šezdesetim godinama, koju je Slimane započeo u svojoj jesenjoj kolekciji. Modeli su prošetali kroz vikendicu u Compiègneu, obučeni u mini suknje A kroja i babydoll haljine ukrašene broderie anglaise čipkom, dok je u pozadini svirao hit The Velvet Underground i Nico iz “Femme Fatale.” Kolekcija je bila savršeno skrojena za mlade žene sa stavom, koje biraju eleganciju uz dozu opuštenosti – od kratkih kaputa od antilopa i jagnjeće kože do twinsetova ukrašenih kristalima i srebrnim šljokicama.

Loewe: Moda kao fantazija

Loeweova kolekcija za proljeće 2025. na Paris Fashion Week-u, pod kreativnim vodstvom Jonathana Andersona, izazvala je oduševljenje svojim hrabrim pristupom modnim proporcijama i oblicima većim od života. U vremenu kada moda često odražava složenost svijeta, Andersonova kolekcija za Loewe ponudila je savršenu dozu čudnovatosti i fantazije. Suknje sa karikama, neobični printovi, dramatične siluete i teksture – sve je to doprinosilo osjećaju nadrealnog u svakodnevnom. Kao i uvijek, Anderson nas podsjeća da moda ne mora biti striktno uokvirena pravilima; ona može biti čudnija od fikcije, a ipak savršeno prilagođena stvarnom životu.

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu, Facebooku i TikToku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum