Trenutno čitaš
Kako se oporaviti kada je tvoja socijalna energija potpuno iscrpljena?

Kako se oporaviti kada je tvoja socijalna energija potpuno iscrpljena?

socijalna energija

Neki ljudi uživaju u kalendaru punom dogovorenih večera i okupljanja u grupama. Ali ako nisi baš društveni leptir koji bez napora može prelijeteti s jednog plana na drugi, stalna potreba da započneš (i održavaš) razgovore može biti iscrpljujuća.

Socijalna iscrpljenost je potpuno prirodna, i to je u suštini način na koji nam tijelo govori da pritisnemo pauzu i odmorimo se. Kada komuniciramo s drugim ljudima, obrađujemo mnogo informacija, i ako je toga previše odjednom, nije čudno što ćemo biti preplavljeni ili imati poteškoće da se opustimo.

zahvalnost
@women_with_style

Dobra vijest je da je, u mnogim slučajevima, “lijek” jednostavan. Odmori se i napuni svoju socijalnu bateriju.

Ako tvoja ideja prave relaksacije podrazumijeva ležanje u krevetu dok skroluješ TikTok ili tražiš novu zimsku garderobu, slobodno—uradi to. Ali pored fizičkog odmora, mentalna pauza takođe može pomoći u obnavljanju energije. Zato svom umornom mozgu pruži priliku da pobjegneš iz stvarnosti. Uroni u zanimljiv misterij, fantaziju ili ljubavni roman, ili se izgubi u svom omiljenom filmu ili TV seriji.

@pollyhey

Izađi napolje i kreći se

Mir prirode može biti pravi dah svježeg vazduha ako se osećaš fizički i emotivno preplavljeno nakon druženja. Jednostavno kretanje tijela će ti prijati. Kada izađeš napolje, osjećaćeš da imaš više prostora za svoje misli i na taj način ćeš očistiti svoj um i odvojiti se od socijalnih situacija. Postoji i mnogo naučnih dokaza da boravak u prirodi povećava sreću i smanjuje stres.

Provedi vrijeme s prijateljima ili porodicom, ali u mirnijem okruženju

Punjenje socijalne baterije ne znači da moraš postati totalni samotnjak. Ako želiš neku vrstu povezivanja možeš ipak provesti vrijeme s voljenima—samo odaberi mirniju aktivnost ili lokaciju.

@pollyhey

Preoblikuj iscrpljenost kao znak dobre zabave

Nakon što saslušaš kolegu kako priča o svom omiljenom fudbalskom timu nije čudno što želiš malo mira. Ali, ako stalno razmišljaš o tim sitnim iritacijama, biće teško da se stvarno opustiš. Umjesto toga, podsjeti se da je iscrpljenost rezultat tvoje pažnje i truda koji si uložila/uložio da provedeš vrijeme sa onima koji su ti važni.

Pročitaj
seks

Možda će ti prijati jedan solo izlazak, pa saznaj više o ovom TikTok trendu.

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu, Facebooku i TikToku.

Naslovna fotografija: audreyafs

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum