Trenutno čitaš
Inspirativne knjige: Tvoj vodič za jesenje čitanje

Inspirativne knjige: Tvoj vodič za jesenje čitanje

čitanje

Dolazak jeseni donosi priliku za novu sezonu inspiracije i promjene. Jesen je savršeno vrijeme da se ušuškaš uz topli napitak i dobru knjigu koja te može motivisati da postaviš nove ciljeve i osvježiš svoju perspektivu.

Bilo da želiš da se fokusiraš na lični razvoj, istražiš nove ideje, ili jednostavno potražiš inspiraciju u svakodnevnim trenucima, ove knjige će ti pomoći da započneš jesen sa pravom dozom motivacije.

Postavite granice, pronađite mir

Naša ultra preporuka za čitanje je knjiga “Postavite granice, pronađite mir – kako da se vratite sebi” autorke Nedre Glover Tavab. Podsticajan i inspirativan vodič koji govori o tome da svi znamo da treba da postavimo zdrave granice kako bismo uskladili posao i privatan život, izašli na kraj s toksičnim ljudima i uživali u kvalitetnim odnosima s partnerom, prijateljima i porodicom.

Međutim, šta „zdrave granice“ zaista znače – i kako da uspješno ispoljavamo svoje potrebe, kako da znamo kada treba da kažemo „ne“ i nastupamo odlučno, a da pritom ne uvrijedimo sagovornika?

knjige
Foto: literatura.hr

Autorka Nedra Glover Tavab, ekspertkinja za veze i jedna od najuticajnijih psihološkinja na Instagramu, razjašnjava nam taj složeni problem današnjeg društva – kako postaviti granice? Ona nam u knjizi predstavlja jednostavne, a istovremeno efikasne načine za postavljanje zdravih granica na svim životnim poljima.

Placebo ste vi

Dr Džo Dispenca smatra da smo placebo mi sami – naše misli, stavovi, uvjerenja i percepcija koje oblikuju našu stvarnost pa tako i zdravlje. Donosi potvrđene slučajeve ljudi koji su oboljeli, pa čak i umrli jer su povjerovali, kako se pokazalo, u pogrešno postavljenu fatalnu dijagnozu. Ali ako je moguće da naše misli budu tako moćne, zašto ih ne iskoristiti za ozdravljenje i kvalitetniji život? Dr Dispenca navodi brojne primjere polaznika svojih radionica koji su se snagom uma izliječili od različitih bolesti.

Na temelju najnovijih istraživanja na području kvantne fizike, neurologije, psihologije, biologije i hipnoze dr Dispenca je oblikovao model transformacije koji nas poučava kako da postignemo placebo efekat, u šta su se uvjerili njegovi pacijenti, a čudesna poboljšanja njihovih stanja su i naučno potvrđena. Knjiga sadrži uputstva za vođenu meditaciju i doprinosi promjeni duboko ukorjenjenih vjerovanja i opažaja, što je prvi korak ka ozdravljenju umom koje nije samo moguće, već i vrlo učestalo.

Buđenje tigra

U svojoj knjizi “Buđenje tigra”, Piter Levin objašnjava kako naše visoko razvijene kognitivne sposobnosti mogu više odmoći nego pomoći kada se suočavamo sa situacijama koje zahtijevaju instinktivno djelovanje. Kada ne uspijemo osloboditi energiju koja ostaje zarobljena u našem tijelu nakon traumatskog događaja, suočavamo se s neželjenim posljedicama poput fobija, anksioznosti, pa čak i nasilnog ponašanja.

Levin postavlja fascinantno pitanje: zašto divlje životinje, iako često u životnoj opasnosti, rijetko pate od trauma? Razumijevanje kako se divlje životinje nose s traumatskim situacijama može biti ključ za iscjeljenje traume kod ljudi.

Ova knjiga vodi čitaoce kroz svijet suptilnih, ali moćnih instinkta koji oblikuju naše reakcije na prijeteće događaje. Levin nudi novo, optimistično viđenje traume, zajedno s vrijednim uvidima i vježbama koje mogu pomoći u njenom liječenju.

Pročitaj
Super Bowl

Zašto se niste ubili

“Zašto se niste ubili?” autora Viktora E. Frankla je introspektivno djelo koje istražuje ljudsku borbu za smislom u najtežim životnim okolnostima. Frankl, preživjeli holokausta i osnivač logoterapije, koristi svoje iskustvo iz koncentracijskih logora kako bi istražio ljudsku sposobnost pronalaženja smisla usred patnje i ekstremne traume.

Kroz intimne priče o ličnom iskustvu i promišljanja, autor ističe važnost pronalaženja smisla u životu i njegovu moćnu ulogu u preživljavanju. Knjiga nas podstiče da razmišljamo o unutrašnjem svijetu, snazi volje te o sposobnosti pronalaženja svjetlosti čak i u najmračnijim trenucima ljudskog iskustva.

12 pravila za život

“12 pravila za život” autora Džordana Pitersona je provokativna i introspektivna knjiga koja kombinuje psihologiju, filozofiju i lično iskustvo autora kako bi ponudio savjete o postizanju reda u haotičnom svijetu. Piterson nudi duboke uvide o životnim principima, istražujući teme poput odgovornosti, samopouzdanja, ispravljanja haosa u vlastitom životu te pronalaženja smisla i svrhe.

Kroz konkretna pravila i priče iz vlastitog iskustva, autor potiče čitaoce da preispitaju svoje stavove, preuzmu odgovornost za vlastiti život te pronađu ravnotežu između ličnog razvoja i vanjskih izazova. Knjiga nudi praktične smjernice za unaprjeđenje života i postizanje mentalne snage.

Za još više sadržaja zaprati nas na Instagramu, Facebooku i TikToku.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum