Trenutno čitaš
Prirodno sušenje kose vs feniranje? Otkrivamo šta je zaista bolje za tvoju kosu!

Prirodno sušenje kose vs feniranje? Otkrivamo šta je zaista bolje za tvoju kosu!

sušenje kose
Afrodita - Essence of Nature
Afrodita - Essence of Nature

Ako ti se ideja feniranja kose tokom ljetnih vrućina ne čini privlačnom, nisi jedina. Mnogi odustaju od feniranja, jer oduzima previše vremena ili vjeruju da je prirodno sušenje zdravije za kosu. Ali, evo iznenađujuće činjenice: prirodno sušenje može nanijeti više štete tvojoj kosi nego feniranje.

Možda zvuči nelogično, jer smo svi svjesni koliko toplota može oštetiti kosu. Međutim, feniranje je zapravo blaže za većinu tipova kose i stanja. Donosimo savjete stručnjaka kako sušiti kosu što nježnije.

čičak vikleri
@khushi05k

Zašto je feniranje bolje za tvoju kosu nego prirodno sušenje?

Naša kosa je posebno sklona oštećenju kada je mokra. Šampon i topla voda otvaraju kutikulu, čineći kosu podložnom lomljenju usljed trenja, poput trljanja o odjeću ili jastuk. Što duže ostane mokra, to je osjetljivija na oštećenje.

Ako je tvoja kosa izbijeljena, farbana ili hemijski tretirana, još je važnije koristiti fen. Kutikula je već kompromitovana, pa je ključno brzo osušiti kosu kako bi se spriječilo dalje oštećenje. Odlazak na spavanje sa mokrom kosom može dovesti do lomljenja kose i ispucalih krajeva zbog produženog trenja o jastuk.

Instagram/rotemifergan

Ako nikada nisi farbala kosu i ne koristiš često peglu ili figaro, tvoja kosa će ti oprostiti ako je ponekad osušiš prirodnim putem preko dana. Posebno kod prirodnih kovrdža, kosa obično izgleda ljepše kada se prirodno osuši. Čak i ako koristiš difuzer na nježnoj postavci, protok vazduha može narušiti strukturu kovrdža i dovesti do ispucalih krajeva.

joey king, nirvana talasi, frizura
Instagram/dimitrishair

Kako pravilno i nježno osušiti kosu fenom

Stručnjaci preporučuju da nakon pranja pažljivo prosušiš kosu mikrofiber peškirom, koji je upijajućiji i nježniji prema kosi zbog svoje meke teksture. Turban od peškira je dozvoljen, ali ga treba držati na glavi samo nekoliko minuta, dok kosa ne bude blago suha, a nikako dva sata držati peškir na glavi.

Pročitaj

Obavezno nanesi zaštitu od toplote prije nego što počneš i suši kosu na srednjoj temperaturi. Ne bi trebalo da postaviš fen na previše visoku temperaturu, jer tada feniranje nije ništa blaže od prirodnog sušenja. Ipak, potrebna je određena količina toplote kako bi se kutikula zatvorila nakon pranja i dala kosi lijep sjaj.

Najbolje je uvijek držati fen tako da vazduh ide od korjena prema krajevima, čak i ako sušiš kosu nagnutu prema naprijed. Idealno bi bilo sušiti kosu u sekcijama, počevši od korjena, koristeći okruglu četku za glatkoću i volumen. Završni potez hladnim vazduhom pomoći će da se kutikula zapečati i sačuva oblik i volumen tvoje frizure tokom cijelog dana.

Naslovna fotografija: anaibharucha

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum