Trenutno čitaš
8 planinarskih pravila: Šta svaki avanturista treba da zna?

8 planinarskih pravila: Šta svaki avanturista treba da zna?

8 planinarskih pravila

Kada se nađeš u prirodi, lako je osjetiti spokoj i povezanost sa svijetom koji te okružuje. Hodanje kroz netaknute staze, posmatranje veličanstvenih pejzaža i udisanje svježeg vazduha pruža jedinstven osjećaj slobode i mira. Ali kao i u svakom okruženju, i u prirodi postoje pravila ponašanja.

Planinarenje nije samo fizička aktivnost – to je prilika da pokažeš poštovanje prema prirodi i drugima koji uživaju u njoj. Kako bi tvoja avantura bila prijatna za sve, u nastavku donosimo 8 osnovnih pravila koja treba da znaš prije nego što kreneš na stazu.

Nemoj biti nepripremljena osoba

Ako obuješ pogrešne cipele, zaboraviš kišnu jaknu ili ostaneš bez vode, sigurno ćeš se osjećati neugodno, a možeš i ugroziti sebe ili druge ako se nađeš u nezgodnoj situaciji bez osnovnih potrepština. Prije nego što kreneš na stazu, provjeri šta ti je sve potrebno i kako se najbolje pripremiti.

 Ne utrkuj se sa svima oko sebe

Ako želiš izazov, to je u redu, ali nema potrebe da dišeš za vratom osobi ispred. Drži distancu i odgovarajući tempo grupe.

Poštuj stazu kao da je put

Ako ideš po sredini i primjećuješ da te drugi planinari stalno obilaze, vjerovatno si ti problem. Kao na putu, drži se desne strane i pusti druge da prođu.

Romantične šetnje ostavi za povratak kući

Šetanje ruku pod ruku je lijepo, ali na užim stazama može izazvati gužvu. Hodajte jedno iza drugog ili sačekajte mirniji trenutak.

Ne pretrpavaj stazu sa velikim društvom

Planinarenje sa prijateljima je zabavno, ali nemoj zauzimati previše prostora. Ako moraš da ćaskaš, stani sa strane ili sačekaj vrh da uživaš u razgovoru.

Ne monopolizuj mesta za Instagram fotografije.

Svi želimo da podijelimo ljepotu prirode, ali ako se zadržiš duže nego što treba, drugi će to primijetiti. Fotografiši se ali dozvoli mjesta i za druge.

 

Pozdravi druge planinare i poveži se sa ljudima

Planinarenje nije samo bjekstvo u prirodu, već i prilika za povezivanje s onima koji dijele tvoju strast prema avanturi. Ignorisanje drugih može djelovati kao znak nepoštovanja, dok jednostavan osmjeh ili prijateljsko klimanje glavom može učiniti putovanje prijatnijim za sve. Kratki trenuci međusobne pažnje mogu pretvoriti običan izlet u nezaboravno iskustvo.

Slušaj muziku samo preko slušalica

Koliko god voliš svoju muziku, drugi žele da čuju prirodu. Ako moraš da slušaš nešto, koristi slušalice, ali ostavi jedno uvo slobodno zbog okoline.

Pročitaj znakove – tu su sa razlogom

Ako znak upozorava na opasnosti ili zahtijeva da ostaneš na stazi, poštuj to. Zanemarivanje može dovesti do povrede.

Uživaj u istraživanju!

 

Naslovna fotografija: hiking.croatia

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum