Trenutno čitaš
Najveće promjene u filmu “It Ends With Us” u odnosu na knjigu

Najveće promjene u filmu “It Ends With Us” u odnosu na knjigu

It Ends With Us

Ovaj članak sadrži spojlere za “It Ends With Us”.

Nakon što je osvojio #BookTok i dominirao kao najprodavaniji roman u 2022. i 2023. godini “It Ends With Us” konačno je stigao na velike ekrane. Film, zasnovan na romanu Colleen Hoover iz 2016. godine, prati vlasnicu cvjećare neobičnog imena Lily Blossom Bloom (koju glumi Blake Lively) dok se zaljubljuje u šarmantnog, ali kontrolišućeg neurohirurga Rylea Kincaida (Justin Baldoni, koji je i režiser filma), upravo kada se u njen život vraća ljubav iz djetinjstva, Atlas Corrigan (Brandon Sklenar), nakon godina razdvojenosti.

Kao i u knjizi, filmska verzija “It Ends With Us” istražuje kako se obrasci fizičkog zlostavljanja iz Lilyne prošlosti, kada je njen otac (Kevin McKidd) napadao njenu majku (Amy Morton), ponavljaju u njenim vlastitim romantičnim vezama kao odrasle osobe. Hoover je ranije rekla  da je dijelom inspiraciju za ovu knjigu crpila iz nasilja koje je njena majka pretrpjela. “Jedna od mojih najranijih uspomena je kako joj je bacio televizor”, rekla je o svom biološkom ocu. “Nije bilo resursa za žene da napuste takve situacije.” Hoover je rekla da je njena majka podnijela zahtjev za razvod kada je ona imala dvije godine. “Uspjela je izaći iz te veze. I od tada se sjećam majke koja je bila tako snažna i nezavisna.”

It-Ends-With-Us
Foto: Sony Pictures/Everett Collection.

Unatoč popularnosti, knjiga je izazvala i značajne kritike od strane onih koji smatraju da romantizuje porodično nasilje. Prvi dio naracije prati romantičnu vezu između Rylea i Lily, a priča takođe opravdava njegove nasilne sklonosti njegovom traumatičnom prošlošću. Drugi su kritikovali način na koji je knjiga okarakterisna, često smještena u odjeljak za ljubavne romane u knjižarama ili reklamirana kao priča o ljubavnom trouglu. “Ne očekujem da se svima svide moje knjige, pa ako se nekome ne sviđaju, nije moj posao da se bavim time,” rekla je Hoover za Glamour u februaru 2022.

Oni koji su radili na “vrlo vjernoj” adaptaciji Hooverine knjige oslanjali su se na povratne informacije fanova kako bi film bio što bolji. Donosimo neke od najznačajnijih promjena u filmu u odnosu na knjigu.

Godine likova

U knjizi, Lily ima 23, a Ryle 30 godina—značajno mlađi od glumaca Blake Lively (36) i Justin Baldoni (40). Hoover je rekla da je svoje likove učinila mladima—iako sada žali što nisu bili malo stariji. “Kao autori, pravimo greške,” rekla je. “Ne postoji 28-godišnji neurohirurg, zar ne? Treba vam 15 godina školovanja. Tako da smo u filmu malo povećali godine likova.”

Atlas

Nakon godina razdvojenosti, Lily ponovno uspostavlja kontakt s Atlasom kada večera u njegovom restoranu. U knjizi, restoran se zove Bib’s, akronim za “Better in Boston”. U filmu, zove se Root—ime koje, poput Bib’sa, odaje počast značajnom trenutku iz adolescentne romanse Atlasa i Lily.

Pročitaj
Pickbox

It Ends With Us
Foto: Sony Pictures/Everett Collection.

Lilyna percepcija nasilja

“I’m an unreliable narrator,” kaže Lily u svom susretu na krovu s Ryleom, što je, navodno, napisao njen suprug Ryan Reynolds. Ova izjava dolazi do izražaja kada Ryle postane nasilan prema Lily—prvo je gura od šporeta, zatim niz stepenice, a potom je napada i pokušava silovati tokom druge svađe zbog Atlasa. Kamere i montaža u početku prikazuju ove scene kao namjerno dvosmislene—s Lily koja izgovara prva dva čina nasilja kao puke nesreće. Tek kasnije u filmu, kada Lily sama prihvati pravu prirodu njihove veze, nasilje se ponovno prikazuje u punom kontekstu.

Odsustvo Ellen DeGeneres

Filmska adaptacija “It Ends With Us” izbacuje nekoliko likova iz Lilyne cvjećare, uključujući Lucy, njenu bivšu cimericu, i Devina, gej lika koji je u knjizi postojao samo da bi Ryle bio ljubomoran. Još jedan važan lik koji je mudro izbačen iz filma je Ellen DeGeneres.

Kraj—u početku

I u knjizi i u filmu, Lily govori Ryleu da planira da se razvede od njega dok on drži njihovu novorođenu kćerku. Film se takođe završava s brojem telefonske linije za pomoć žrtvama porodičnog nasilja. Prema scenaristici Christy Hall, trenutak u bolnici kada Lily kaže svojoj kćeri: “It ends with us” u početku je izostavljen iz scenarija. Međutim, grupa fanova koji su pročitali rani nacrt jednoglasno su se protivili ovom izostavljanju, prisilivši Hall da promijeni scenarij i vrati ključnu rečenicu.

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum