Trenutno čitaš
Trik od 60 sekundi će donijeti blistavost tvojoj koži

Trik od 60 sekundi će donijeti blistavost tvojoj koži

Afrodita - Essence of Nature
Afrodita - Essence of Nature

Šta ako ti kažemo da je potrebno samo 60 sekundi da postigneš primjetno poboljšanje na svojoj koži? Jedna minuta je dovoljna da se postigne čišći, svjetliji i hidriran ten, smatra farmaceutkinja Lena de Pons.

De Pons, koja preporučuje svojim klijentima da čiste svoje lice samo 60 sekundi, vjeruje da smanjenje dnevne rutine čišćenja može pomoći da se koža poboljša, kao i da postanemo više svjesni drugih trenutaka njege.

Trik od 60 sekundi
Foto: Freepik

Kako funkcioniše “Pravilo jednog minuta”?

De Pons kaže da je klučno da odaberemo pravi čistač. „Površinski aktivne tvari mogu biti prejake, pa koristi blaže. Jaki surfaktanti uklanjaju svu prljavštinu i masnoću na koju naiđu, ali na površini kože imamo hidrolipidni film, koji je mješavina vode i masti koje prirodno proizvodi naša koža kako bi je održala hidratiziranom i obavljala mnoge druge funkcije. Prejaki surfaktanti ostavljaju kožu izloženom, suvom i zategnutom, što može uzrokovati ljuštenje i crvenilo.”

Nakon što odaberemo nježno sredstvo za čišćenje, treba imati na umu da ovim sredstvima za čišćenje treba više vremena da uklone šminku i prljavštinu: to je suština „pravila jednog minuta“.

„Kada koristimo sredstva za čišćenje prikladna za naše lice, trebamo im dati vremena da stvarno očiste kožu. Možda nećeš osjećati škripavo čisto, jer nećeš dati površinski aktivnim tvarima dovoljno vremena da emulgiraju i isperu svu prljavštinu s kože. Zato uvijek preporučujem da provedeš minutu masirajući i emulgirajući sapun vodom prije nego što ga ispereš. Ponekad nije stvar u isprobavanju novih rutina ili nabavci skupih proizvoda; dovoljno je uložiti vrijeme u pravilnu primjenu proizvoda koje već imamo”, kaže Pons.

Trik od 60 sekundi
Foto: Freepik

60 sekundi brige o sebi

Ako posvetimo 60 sekundi sebi i svojoj njezi kože time ćemo poboljšati mentalno i emocionalno blagostanje. “Mnoge moje pacijentkinje kombinuju tih 60 sekundi čišćenja lica sa drugim aktivnostima koje traju slično dugo; mindfulness vježbe, Kegelove vežbe za jačanje mišića karlice… Na kraju krajeva, povezivanje kozmetičke rutine sa drugim aktivnostima koje donose korist povećaće posvećenost svim aktivnostima. Možda će minut čišćenja lica na početku trajati kao čitava vječnost, ali shvati to kao vrijeme sa samom sobom; trenutak pauze, vrijeme za razmišljanje, brigu o sebi”, navodi Pons.

Voda, voda i još vode

„Da bi sapun dobro djelovao, trebaš ga koristiti sa mnogo vode. Zato uvijek preporučujem nanošenje sredstva za čišćenje mokrim rukama na mokro lice”, kaže Pons. Ona nastavlja: „Lako je — nanesi  na ruku sredstvo za čišćenje, a zatim dodaj još vode. Snažno protrljaj ruke da stvoriš pjenu i kružnim pokretima nanesi na cijelo lice. Nastavi masirati proizvod tih 60 sekundi i nemoj se bojati dodati još vode ako je potrebno. Na kraju isperi sa dosta mlake vode i osuši lice čistim peškirom.”

Pročitaj
micelarna voda, suho pranje kose

Na šta trebamo obratiti pažnju pri odabiru sredstva za čišćenje?

„Da odgovara onom što treba tvom tipu kože. Ako ti nisu jasne potrebe, moj savjet je da se odlučiš za formule za koje se tvrdi da su za osjetljivu kožu: one su dovoljno blage da očiste kožu i istovremeno je umire”, kaže Pons.

Naslovna fotografija: Freepik

Izvor: vogue.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum