Trenutno čitaš
9 nevjerovatnih destinacija za ljubitelje knjiga

9 nevjerovatnih destinacija za ljubitelje knjiga

NLB Banka - Okvir pomoći
NLB Banka - Okvir pomoći

Ako si jedna od onih osoba koje ne samo da vole da čitaju, već vole i da kupuju, razgledaju, listaju knjige, ove destinacije se moraju naći na tvojoj listi za putovanje. Lista koju ti donosimo je eklektična mješavina svega, što je vezano za knjige: biblioteka, knjižara, kafea, hotela inspirisanih knjigama i sl.

Oksford, Engleska
Foto: oxfordstudent.com

Oksford je drevni grad učenja u kojem možeš pronaći knjižaru ili biblioteku iza svakog ugla. Ali jedno od najuzbudljivijih mjesta je Bodleian Library. Glavna istraživačka biblioteka u Oksfordu i druga po veličini biblioteka u Britaniji nakon Britanske biblioteke, sa oko 13 miliona rukopisa, uključujući dva primjerka Gutenbergove Biblije – prve štampane knjige u istoriji i najvrijednije knjige na svijetu – jednostavno je veličanstvena.

Osnovao ju je Sir Thomas Bodley 1602. godine, nakon što je reformacija uništila većinu biblioteka i drevnih rukopisa. Posvetio je svoje bogatstvo i veze ne samo izgradnji biblioteke, čija je arhitektura zadivljujuća, već i okupljanju dokumenata, rukopisa i knjiga iz učenog svijeta – uključujući drevne svitke papirusa iz Egipta, stare oko 3000 godina, do ručno štampanih knjiga na latinskom.

Buenos Aires, Argentina
Foto: flickr.com

Za ljubitelje knjiga, prva stanica u ovom gradu će sigurno biti Ateneo Grand Splendid. Otvoreno 1919. kao pozorište, mjesto je evoluiralo u bioskop 1929. godine, ali je tokom godina propadalo i prijetilo mu je rušenje. Srećom, spašeno je i doživjelo je najmagičniju reinvenciju od svih: pretvorilo se u jednu od najljepših knjižara na svijetu. Svaki djelić nekadašnjeg pozorišta ispunjen je knjigama, pozornica se nekad koristi kao kafić, nekad za događaje, nekadašnje lože su kutak za čitanje, a cjelokupni proizvod ne samo da ubrzava kucanje srca čitaoca, već je i izuzetno fotogeničan.

London, Ujedinjeno Kraljevstvo
destinacije za ljubitelje knjiga
Foto: secretldn.com

London je grad za ljubitelje knjiga. Počev od toga da je Sherlock Holmes prisutan svuda, a postoji i njegov vlastiti muzej. Ali jedna uličica, nedaleko od užurbanog Leicester Squarea i prilično skrivena od pogleda, je jednostavno najbolja destinacija za ljubitelje knjiga – Cecil Court. Nazvana Knjižarski red zbog 20-ak antikvarnih knjižara smještenih jedna pored druge, smatra se da je ova kratka uličica bila inspiracija za Dijagonalnu aleju Harryja Pottera.

Bat, Engleska
Foto: Shutterstock

Grad Bat, sa svojom medenom džordžijanskom arhitekturom, mogao bi iskočiti ravno iz romana Jane Austen. To je zato što ne samo da je autorka živjela ovdje, već je i napisala nekoliko knjiga u Batu. Tu je i centar Jane Austen, gdje možeš saznati više o književnici i njenom životu, ili možeš jednostavno prošetati i upijati atmosferu. Sydney Gardens se nalazi direktno preko puta 4 Sydney Place, gdje je Austen živjela i radila, a možeš posjetiti prostorije za sastanke, koje su predstavljene u njenim knjigama i mnogim kasnijim filmskim verzijama.

Njujork, SAD
destinacije za ljubitelje knjiga
Foto: tripadvisor.co.uk

Kada putuješ, velike su šanse da ćeš morati negdje prenoćiti, a šta je bolje od hotela u kojem se nalazi više od 6.000 knjiga? Prikladno nazvan Library Hotel u New Yorku otežava napuštanje hotela. Čak i hodanje s jednog kraja hodnika na drugi, može potrajati. Knjige su posvuda, u sobama, u predvorju, u Piščevoj sobi i, očigledno, u čitaonici.

Cirih, Švajcarska
destinacije za ljubitelje knjiga
Foto: Twitter/@burkov

Ako ti se probudila žeđ ili apetit, zašto se ne bi uputio/la u Vinsku biblioteku u Cirihu? Dio hotela, Wine Library je soba koja služi kao sala za doručak, salon i vinski bar, i ima cijeli, veoma visok zid pun knjiga. Zgrada, bivša pivara, je zadivljujuća, miješa staro i moderno, ali Vinska biblioteka je jedno od najljepših mjesta u Cirihu gdje možeš sjediti i opustiti se – sa čašom vina i knjigom u ruci.

Bukurešt, Rumunija
destinacije za ljubitelje knjiga
Foto: archdaily.com

Drevni grad sa burnom novijom istorijom, pun je zanimljivih mjesta koja vrijedi otkriti. I ovdje se nalazi jedna od najinstagramičnijih knjižara: prelijepi Carturesti Carusel, smješten u starom gradu. Na tri sprata, povezana zadivljujućim bijelim spiralnim stepeništem, možeš pronaći knjige, poklone, čak i kafić i skrovište za čitanje, kao i dobar odjeljak za knjige na engleskom. Takođe možeš dobiti neke lijepe poklone kada obaviš kupovinu.

Pročitaj

Hay-on-Wye, Ujedinjeno Kraljevstvo
Foto: Alamy

Gradić Hay-on-Wye nalazi se blizu granice između Engleske i Velsa i poznat je širom svijeta kao “Grad knjige”. Bezbroj knjižara nižu se ulicama, čak je i jedna otvorena na ulici, sa pričvršćenom kutijom za novac, ako želiš da uzmeš neku od knjiga.

Zatim, tu je i književni festival Hay-on-Wye koji svakog juna zavlada gradom na dvije sedmice, dočekujući najveća i najzanimljivija imena književnosti za čitanje, razgovore i potpisivanje knjiga.

Pariz, Francuska
destinacije za ljubitelje knjiga
Foto: Alamy

Pariz ima toliko mjesta povezanih sa piscima koji su u njemu živeli i stvarali, od Hemingveja do Ficdžeralda, od Henrija Džejmsa do Oskara Vajlda, da bi traženje njihovih posebnih mjesta moglo ispuniti cijele knjige. Zatim tu su i kultne knjižare, poput Shakespeare & Co koja je toliko popularna da se iz knjižare pretvorila u predstavu. Ali postoje i druga, skrivena mjesta za ljubitelje knjiga, u kojima možeš uživati ​​daleko od gužve. Na primjer, Nacionalna biblioteka, Richelieu-Louvois, nalazi se u samom centru grada i toliko je lijepa, da ti srce zapjeva. Možeš se pridružiti i čitati tamo, ili jednostavno stajati i gledati je neko vrijeme.

Izvor: travelawaits.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum