Trenutno čitaš
7 zdravih prednosti planinarenja koje treba da znaš

7 zdravih prednosti planinarenja koje treba da znaš

Planinarenje je više od obične vježbe za cijelo tijelo; to je takođe odlična prilika da provedeš vrijeme u prirodi, razbistriš um i poboljšaš svoj osjećaj blagostanja. Osim toga, planinarenje je potpuno podesiv trening, a možeš započeti laganom stazom i napredovati do ozbiljnog planinarenja, bez obzira na to koliko ti je vremena trebalo da napreduješ. To je sjajan način da upoznaš prirodu i savršen izgovor da isključiš buku modernog svijeta! Donosimo ti 7 razloga zašto treba da planinariš češće.

Foto: unsplash.com
Kondicija za cijelo tijelo

Istraživanja pokazuju, da pomicanjem najvećih mišićnih grupa na izazovne načine tokom planinarenja tjeraš svoje srce i pluća da rade sve više i postaju jači svakim korakom. Ovo može pomoći u sprečavanju stanja kao što su bolesti srca, visok krvni pritisak, gojaznost i dijabetes.

Sagorijevanje kalorija planinarenjem, odličan je način da izgubiš višak kilograma i izgradiš mišićni tonus. A atraktivna sporedna prednost održavanja aktivnosti na planinarskim stazama je smanjenje efekata artritisa i osteoporoze. Održavajući zglobove agilnim i povećavajući gustinu kostiju, sprečavaš negativan uticaj sjedenja, bez rizika od povreda, koje bi vježbanje većeg napora moglo uzrokovati.

I, naravno, povećanje protoka krvi i disanja čak i umjerenim planinarenjem, podiže tvoje raspoloženje i ublažava anksioznost. Dobro je za bukvalno svaki dio tvog tijela!

Poboljšana snaga donjeg dijela tijela

Planinarenje aktivira tvoje noge i kičmu za trening donjeg dijela tijela, bolje od bilo čega drugog. Rezultat svih tvojih koraka? Jači listovi, tetive koljena, gluteusi i stabilizovani donji dio leđa, čine da se bolje pripremiš za još više planinarenja.

Povećana ravnoteža i refleksi su dodatni bonusi, koji osiguravaju da se prednosti planinarenja prenesu u tvoj svakodnevni život, čak i kada ne planinariš. Primijetićeš veću lakoću pri kretanju stepenicama, poboljšanu sposobnost dizanja i dodatnu snagu za druge aktivnosti donjeg dijela tijela. Možeš čak pronaći staze, koje maksimizuju tvoj trening nogu s nagibnim područjima za dodatni izazov.

prednosti planinarenja
Foto: unsplash.com
Sunce i svjež vazduh

Ništa nije bolje od vježbanja na suncu, dok udišeš svjež vazduh! Kada je izložena sunčevoj svjetlosti, tvoja koža stvara prijeko potreban vitamin D. Izlaganje sunčevoj svjetlosti takođe oslobađa serotonin, hemikaliju u mozgu, koja ti pomaže da se osjećaš smireno i da ostaneš fokusiran/a. Takođe pomaže u balansiranju tvojih cirkadijalnih ritmova, što dovodi do poboljšanja sna.

Kombinuj sve ove prednosti usmjerene na sunce sa sat-dva provedenim udisanjem čistog vazduha i imaš recept za dobro zdravlje. Međutim vrijedi napomenuti – čak i uz dobrobit proizvodnje vitamina D, koja ti ide u prilog, ne zaboravi da koristiš kremu za sunčanje kada planinariš, kako bi se smanjili štetni efekti izlaganja suncu na koži.

Izlaganje prirodi

Osim fizičkih pogodnosti koje planinarenje nudi, okruženost prirodom obogaćuje naš cjelokupni kvalitet života. Odvajanje vremena od urbanih i prigradskih područja i ponovno posvećivanje trenucima provedenim među visokim drvećem, veličanstvenim planinama i osvježavajućim šumama, podsjeća nas koliko duboko leže naši korijeni u prirodi.

Zavisno od staza koje odabereš, možeš gledati divlje životinje kako dolaze i odlaze iz svojih staništa, pronaći skrivene poglede na prirodu vrijedne fotografije i podsjetiti se na beskrajnu ljepotu, koja te okružuje. Kretanje unutar ovih okruženja ponovo uspostavlja tvoje mjesto među prirodnim svijetom, na način na koji to može malo drugih aktivnosti na otvorenom.

prednosti planinarenja
Foto: unsplash.com
Mentalni mir

Istraživanja su pokazala, da boravak u prirodi pozitivno utiče na mentalno zdravlje. Promjena okruženja, povratak prirodnim zvukovima i ritmovima, te uranjanje u prirodne elemente pomažu utišavanju mentalne buke i stvaranju osjećaja blagostanja kojem aktivnosti u zatvorenom prostoru, ne mogu parirati.

Pročitaj
ženska i muška energija

Postoje prizori i zvuci, koji pružaju nježnije ritmove s kojima se tvoj autonomni nervni sistem može sinhronizovati; rezultat je osjećaj blagostanja, koji se hrani naletom endorfina vježbanjem i serotoninom, koji se oslobađa na suncu. Spoji ih sve zajedno i imaš formulu za sreću, koja će planinarenje staviti na vrh tvoje liste omiljenih vježbi.

Socijalna interakcija

Pronalaženje drugih, koji vole planinarenje koliko i ti može dodati element prijeko potrebne društvene interakcije tvojoj sedmičnoj rutini. Ako imaš prijatelje na planinarenju ili se pridružiš nekom planinarskom društvu, ne samo da ti ono daje nekoga s kim ćeš podijeliti svoja iskustva, već ti pomaže i da izgradiš veze u prirodnom okruženju, koje se obično razlikuje od drugih okruženja. Doživljaj prirode s drugima je dodatna prilika za povezivanje, koju mnogi ljudi otkrivaju kada prošire svoj krug planinarenja i uključuju kolege planinare s jednakom ljubavlju, prema aktivnostima na otvorenom.

prednosti planinarenja
Foto: unsplash.com
Skalabilnost

Budući da planinarenje u svom najosnovnijem obliku, ne uključuje ništa osim hodanja, možeš podesiti svoje planinarske ekskurzije tako da budu jednostavne ili složene, koliko ti nalažu tvoje fizičke sposobnosti i tvoj osjećaj za avanturu. Bilo da hodaš jednostavnom asfaltiranom stazom kroz šumovito područje u lokalnom zelenom prostoru ili planiraš višednevno pješačenje kroz nacionalni park, sve opcije su važeće!

Nakon što savladaš jednostavnije šetnje, možeš se polako nadograđivati ​​pronalazeći nove staze za istraživanje, izazivajući sebe svakom sljedećom rutom. Budi svjestan/a ograničenja, koja se ne mogu prevladati, kao što su već postojeća stanja srca, pluća ili cirkulacije i povrijeđeni udovi ili zglobovi. Uvijek je važno konsultovati se s ljekarom, ako proširuješ svoje planinarske aktivnosti.

Izvor: themanual.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum