Trenutno čitaš
7 savjeta kako se ponašati na dejtu

7 savjeta kako se ponašati na dejtu

Bingo - Sve za dom
Bingo - Sve za dom

Svaki dejt označava početak veze, bez obzira na to kako se završi. Do njega dolazi kada postoji želja i inicijativa s obje strane. Upravo zbog toga, očekivanja u vezi s njim uvijek su velika. Takođe, po pravilu se radujemo dejtu, ali smo uz to i pomalo uznemireni i najčešće imamo tremu.

Foto: Pexels

Ta naša uznemirenost i ushićenje dolazi prije svega iz bezrazložnog straha, jer sasvim prirodno želimo da se predstavimo u najboljem mogućem svjetlu. Nadamo se tome da sve prođe kako treba i da taj dejt bude početak jedne lijepe i duge veze. Zato i razmišljamo o tome kako da se pripremimo za dejt i da li nam je potrebna nekakva strategija ponašanja. Razumije se, najbolje je kada je sve spontano, ali ćemo ovdje ipak iznijeti sedam savjeta o tome kako se ponašati na dejtu, jer su to neke opšte preporuke koje se odnose na sve ljude, bez obzira na pol, starost, karakter i bez obzira na to da li ste se upoznali preko prijatelja ili na nekom sajtu za upoznavanje.

1. Diskretan i elegantan stajling

Prvo i osnovno je da budemo okupani, svježi i čisti. Ne koristi neki jeftin parfem ili dezodorans, već nešto pristojno i lijepo, ali nemoj pretjerivati sa dozama. Dovoljno je da partner/partnerka osjeti blag i prijatan miris – ne više od toga.

Obuci se prikladno, nikako napadno. Ne treba da bodeš oči svojim stajlingom, već samo da odaješ utisak staložene i normalne osobe. U redu je da imaš nekakav modni detalj koji će te razlikovati od ostalih, poput marame, ili neke lijepe kape i slično, ali bez ikakvog pretjerivanja.

2. Samouvjerenost i samopouzdanje

Osnovna stvar kod svakog dejta jeste da bez obzira na rasplet dešavanja sve vrijeme zračiš od samopouzdanja i da odaješ značajnu dozu samopouzdanja. To je veoma bitno, jer niko ne voli da se petlja sa nesigurnim i nestabilnim osobama.

A da to postignemo, samo treba da budemo ono što jesmo i da ne bježimo od sebe. Važno je da budemo potpuno iskreni i da ne skrivamo ništa od potencijalnog partnera/partnerke. Tako ćemo sasvim opušteno razgovarati na dejtu i svakom riječju odražavati stav jedne direktne i neposredne osobe.

Takođe vodi računa o tome da osobu sa druge strane stola gledaš pravo u oči, dok pričate, ali i dok slušaš.

Foto: Pexels
3. Ne držite monologe, razgovarajte

Veoma je važno da svog sagovornika prije svega slušaš. Dobar slušalac se inače veoma rijetko pronalazi, jer većina ljudi želi samo da priča. Ako ste dobar slušalac, onda ste i više nego poželjan sagovornik.

Dvosmjerna komunikacija je jedini pravi način kako možeš zadržati pažnju svog potencijalnog partnera/partnerke. Ako proaktivno učestvuješ u razgovoru, zasigurno je da partneru/partnerki neće biti dosadno, već će da uživa svakoga sekunda vremena koje provodi sa vama. A to definitivno znači da će željeti da ponovi dejt i to što prije.

4. Birajte zanimljive teme

Nije svejedno o čemu razgovarate. Teme koje biraš trebale bi zanimati osobu sa druge strane stola. Imaj na umu da ne razgovarate sa drugom ili drugaricom, već sa nekim koga želiš za partnera. Dakle, ne podrazumjeva se da imate identična interesovanja. Potrebno je da na samom početku razgovora saznaš šta je to što ga/nju zanima, pa krenite da pričate o tome. Ali imajte u vidu da ne treba da pričate o nečemu u šta se ne razumijete, ali svakako možete da postavljate pitanja i da pokažete interesovanje i želju da saznate više o tome.

Teme treba da budu vedre, nikako mračne jer bi to bio recept za brzo okončanje razgovora. Ne insistiraj na forama, jer još uvijek ne znate kakav tačno smisao za humor ima osoba sa kojom razgovarate. Neke od zanimljivih tema mogle bi biti muzika i film. Ne pričajte o prethodnim iskustvima, osim ako osoba s kojom si na dejtu to ne traži.

Foto: Pexels
5. Fokusirajte se na sagovornika

Na mobilni telefon zaboravi i ne gledaj ga dok traje dejt. Ako ga povremeno pogledaš ili koristiš, to bi bio pokazatelj za nezainteresovanost ili da se negjde žuriš, što je još gora opcija.

Bez obzira ko sjedi za drugim stolovima ili ko prolazi pored vas, ne obraćaj previše pažnje. Važno je da se fokusiraš na sagovornika, a ne na druge ljude, ma koliko bilo zanimljivo nešto što se možda dešava za drugim stolovima. Posveti punu pažnju potencijalnom partneru/partnerki. Na kraju krajeva, to je bio i tvoj izbor kada ste dogovarali sastanak.

Pročitaj

6. Budi galantan/galantna, ali ne previše

Kada popijete piće i odlučite da idete, ponudi se da platiš piće. Ako je bilo više tura, svejedno plati sve, ali nemoj insistirati ako druga strana želi da plati ili da podijelite troškove.

Ne pravi nikakvu buku ili dramu oko toga i ne zaboravi da ostaviš nekakav bakšiš ako ti plaćaš. I u tom slučaju nemoj pretjerivati, jer bi moglo biti protumačeno na pogrešan način.

7. Praćenje ili odlazak negdje drugdje

Ono što bi tada trebalo da se desi će ti biti jasan pokazatelj kako je prošao dejt. Pitaj partnera/partnerku da li želi da odete negdje drugdje ili bi možda da ide kući. Ako želi na drugo mjesto, onda je to siguran pokazatelj da mu prija tvoje društvo i da ne želi još uvijek da završi veče.

Ako ste vi muškarac, a ona želi da ide kući, pitajte je da li možete da je otpratite. Ako je odgovor potvrdan, onda je to i dalje dobra opcija, jer ćeš možda biti u prilici da dobiješ i prvi poljubac. Pa ipak, ako to nije slučaj nema potrebe da očajavaš, jer je moguće da je samo umorna. U tom slučaju je pitaj da li bi voljela da se ponovo vidite. Kakav god da bude odgovor prihvati ga sa osmijehom i zahvali se na predivnom dejtu.

Zaključak

Iako su gore navedeni savjeti zaista univerzalni i može se reći da se podrazumijevaju za sve moguće situacije, moguće je da vaš dejt zahtijeva nešto drugačiji pristup. U tom slučaju gledajte da se prilagodite u hodu. Važno je samo da uživate u tome zajedno sa partnerom/partnerkom.

Autor teksta: Velibor Živkov

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum