Trenutno čitaš
7 razloga da posjetiš Istanbul – grad u kojem se susreću Istok i Zapad

7 razloga da posjetiš Istanbul – grad u kojem se susreću Istok i Zapad

Hotel Hills - Doček Nove 2024. godine
Hotel Hills - Doček Nove 2024. godine

Istanbul je veličanstven grad koji povezuje Istok i Zapad, dva kontinenta i dvije potpuno različite kulture. To je najveći grad koji leži na dva kontinenta, a i jedan od najljepših. Postoje slojevi i slojevi istorije i kulture, koje treba istražiti, jer sve u Istanbulu priča posebnu priču. Ako razmišljaš o putovanju u ovaj fantastični grad, nastavi čitati – donosimo ti 7 razloga da posjetiš Istanbul. Vrijeme je da planiraš novo putovanje!

Krstarenje Bosforom
Foto: culturalplaces

Veličanstveni Istanbul leži na dva kontinenta, na mjestu na kojem se sastaju Evropa i Azija, grad je razdijeljen akvamarinskim vodama Bosforskog kanala, koji povezuje Crno more i Mramorno more. Krstarenje Bosforom, jedan je od najboljih načina doživljavanja ljepote Istanbula – definitivno iskustvo koje ne smiješ propustiti.

Aja Sofija
Foto: culturalplaces

Aja Sofija (Ayasofya) jedna je od najpoznatijih znamenitosti Istanbula, kao i jedna od najzanimljivijih vjerskih građevina na svijetu. U 6. vijeku  ju je sagradio car Konstantin Veliki,  kao pravoslavnu crkvu, što je bila do 15. vijeka, kada je pretvorena u Osmansku džamiju. Potom je postala nevjerovatan muzej, a 2021. ponovo je pretvorena u džamiju.

Palata Topkapi
Foto: culturalplaces

Palata Topkapi veličanstvena je građevina, koja je gotovo 400 godina bila dom osmanskih sultana. Izgradio ju je u 15. vijeku sultan Mehmet II na brdu, na malom poluostrvu, i malo je nadogradio svaki sultan, koji je tu živio. Iako ne možeš istražiti cijelu palatu, možeš vidjeti Harem, koji bi mogao biti najljepši dio nje.

Plava džamija i njeno okruženje
Foto: culturalplaces

Plava džamija je istorijska džamija u Istanbulu, ali za razliku od Aja Sofije, ona i služi kao džamija. Ova veličanstvena vjerska građevina, poznata je kao Plava džamija zbog svojih plavih pločica, koje okružuju zidove unutrašnjeg uređenja. Plava džamija je apsolutno obavezna za vidjeti, ali svakako istraži i njeno nevjerovatno okruženje, kao i to što ima mnogo istorijskih građevina, spomenika i muzeja oko nje.

Turska kupatila
Foto: culturalplaces

Turska kupatila ili hamami, koji su postali popularni u 6. vijeku, mjesto su čistoće, za pročišćavanje tijela i duše. To su bila mjesta namijenjena druženju, pa čak i slavlju nekih važnih životnih događaja. Danas su uglavnom namijenjene opuštanju i moramo ti reći – sjajna su, posebno u Istanbulu, probaj ovo iskustvo!

Predivni bazari
Foto: culturalplaces
Foto: culturalplaces

Ako voliš kupovinu, jednostavno moraš posjetiti Grand Bazaar, koji je jedno od najvećih i najstarijih natkrivenih tržišta na svijetu, sa 61 natkrivenom ulicom i više od 4.000 trgovina. Iako ne voliš šoping, ovo moraš doživjeti, a posebno će ti se svidjeti Bazar začina – najživopisniji bazar u gradu, na kojem možeš pronaći sve začine koje možeš zamisliti, kao i druge turske slatke delicije.

Hrana
Foto: culturalplaces
Foto: culturalplaces

Kad misliš na tursku hranu, vjerovatno misliš na kebab ili döner kebab, ali postoji toliko mnogo drugih ukusnih jela, koje moraš probati. Preporučujemo yaprak sarmu – grožđe, kupus ili blitva punjeni mljevenim mesom ili rižom, börek – slojevi tankog tijesta napunjeni mljevenim mesom, špinatom ili začinjenim krompirom ili različitim vrstama köfte (mesne okruglice). Takođe, ne smiješ propustiti neke od poznatih poslastica poput baklave ili halve, mmmm…. jako ukusno.

Pročitaj

Ako se pitaš gdje jesti, ne brini – hrana je svuda gdje pogledaš. Postoji toliko malih restorana, štandova za hranu i kafića ili prodavnica čajeva u kojima možeš isprobati tradicionalnu hranu i piće.

Spomenuli smo neke omiljene znamenitosti i iskustva, ali veruj nam – toliko je toga što ćeš vidjeti i doživjeti, da ćeš provesti dane šetajući po ovoj nevjerovatnoj metropoli i uživajući u ukusnoj turskoj hrani.

 

Izvor: https://www.culturalplaces.com/blog/

© 2023 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum