Trenutno čitaš
7 načina da doživiš centralni London

7 načina da doživiš centralni London

Kosmopolitski grad London sastoji se od mnogo oblasti i svaka od njih priča posebnu priču za sebe sa svojim živahnim četvrtima. Nemoguće je upoznati sve odjednom, a još manje je moguće steći osjećaj autentičnosti grada za kratko vrijeme. Zato je najbolje u istraživanje fabuloznog grada Londona krenuti bezbrižno, istražujući jednu po jednu četvrt kako bi se stekao pravi utisak ovog kultnog grada. Donosimo ti 7 mjesta poznate četvrti Clerkenwell koja će ti na najbolji mogući način oživjeti centralni London.

Foto: pexels
Eagle Farringdon

Ako želiš da osjetiš duh i tradiciju grada, hrana je nešto što prvo moraš istražiti i kušati. Eagle Farringdon primijetan je već sa trotoara, gdje se mogu vidjeti mnogobrojni kupci. Ovaj prvi gastropab u Londonu posvećen je finoj hrani i piću, pod dirigentskom palicom šefa kuhinje koji stalno mijenja jelovnik spajajući svježe sastojke i svoju kreativnu inspiraciju.

Foto: 10best.com
Leather Lane Market

Leather Lane Market, jedna od najstarijih uličnih pijaca u Londonu, je takođe mjesto gdje možeš da doživiš ukus Londona. Pijaca je oživljena mještanima koji žive ili rade u blizini i kruže oko raznih štandova s hranom na kojima se poslužuju jela iz Tajlanda, Etiopije, Maroka i Vijetnama, a kada u stomaku nestane mjesta za još jedan zalogaj, možeš uživati u šarenilu odjeće, sitnica, raznih umjetnina ili slično.

Foto: 10best.com
Barbican

Ovaj ekspanzivni kultni arhitektonski kompleks od 40 hektara u najstarijem dijelu Londona, poznat kao “The City”, nudi mnoštvo toga za vidjeti. Višenamjenski prostor uključuje školu, bioskop, koncertnu dvoranu, biblioteku, zimski vrt i restorane svih vrsta i ukusa. Osim umjetnosti, kulture i restorana, Barbican se može pohvaliti i rimskim ruševinama iz rimske tvrđave Londinium, koje je interesantno istraživati.

Foto: 10best.com
Millennium Bridge

Ono što je nezaobilazno u Londonu je šetnja kultnim mostovima ispod kojih teče rijeka Temza. Šetnju je najbolje započeti preko Milenijumskog mosta, koji je namijenjen samo za pješake i sa kojeg se mogu vidjeti Tower Bridg i The Shard, a u drugom smijeru pogled se pruža na London Eye, Big Ben i Parlament.

Foto: 10best.com
Katedrala Svetog Pavla

Jedno od londonskog blaga, stoji na najvišoj nadmorskoj visini u oblasti. Katedrala je obnavljana nekoliko puta u svojih 1.400 godina, a sadašnje remek-djelo dizajnirao je poznati arhitekta Sir Christopher Wren nakon požara u Londonu. Sa prekrasnim pogledom na grad, čuvenu kupola je mjesto koje oživljava London.

Pročitaj

Foto: 10best.com
Sveti Bartolomej Veliki

Duh prošlosti se najbolje može doživjeti pri posjeti crkve Sveti Bartolomej Veliki, koja je osnovana 1123. godine zajedno sa samostanom i bolnicom za siromašne u gradu. Crkva je preživjela i svjetske ratove i veliki požar, a prikazana je i u filmovima poput “Četiri vjenčanja i sahrana”.

Foto: 10best.com
Tate Modern

Šetnja do jednog od najpoznatijih svjetskih muzeja, smještenog na južnoj strani rijeke Temze je takođe mjesto koje se ne propušta u Londonu. Nakon razgledanja muzeja idealna je šetnja uz rijeku gdje se nalaze mnogi restorani iz kojih možeš uživati u pogledu na katedralu Svetog Pavla u daljini.

Foto: 10best.com

Izvor: 10best.com

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum