Trenutno čitaš
7 činjenica koje možda ne znaš o biserima

7 činjenica koje možda ne znaš o biserima

Bezvremenski biseri su čest odabir žena zbog njihove neprolazne senzualnosti koja prkosi vremenu, a opet se uklapa u svaki mogući savremeni trend. Elegantni, nježni i diskretni biseri zauzimaju posebno mjesto u svakoj kutiji za nakit. Međutim, biseri nisu nužno namijenjeni samo za svečane prilike, jer u današnje vrijeme predstavljaju klasiku koja je dobila jedno novo i savremeno ruho.

Prekrasani i klasični, biseri su najelegantnije i bezvremensko drago kamenje, ali postoje činjenice koje možda ne znaš o njima.

Foto: Pinterest

Biseri nisu uvijek bijeli

Kada kažemo biser prva asocijaca je bijeli, senzitivni komad nakita, ali biseri nisu uvijek bijele boje. Mogu se kretati od ružičaste do smeđe ili čak crne. Nijansa zavisi od vrste mekušaca koji ih je stvorio i od vode u kojoj je taj mekušac živio.

Biseri imaju dugu istoriju

Biseri su više nego retro, nose se od najranijih dana civilizacije. Najraniji komad bisernog nakita ikada otkriven i pronađen je u sarkofagu persijske princeze koji datira iz 520. godine prije nove ere. Ovaj prekrasni drevni biser sada je izložen u galeriji Louvre u Parizu.

Foto: Pinterest

Biseri su izgubili popularnost zbog dijamanata

Kada su dijamanti otkriveni početkom 1700-ih, biseri su izgubili nešto od svoje popularnosti. U to vrijeme dijamanti su bili pristupačniji od bisera, pa su postali traženiji. Kupovina bisera u svijetu je opadala sve do kasnih 1700-ih, kada su otkriveni novi izvori i biseri su ponovo počeli da se šire.

Najpoznatiji biser na svijetu

Najpoznatiji biser na svijetu je La Peregrina, što znači “Neuporedivi”. Pronađen je u Americi i to je ogroman biser u obliku kruške koji je veličine golubljeg jajeta. Bio je u vlasništvu mnogih poznatih ljudi tokom godina, uključujući Mariju Tjudor iz Engleske, Filipa II od Španije i Napoleona III. Posljednja vlasnica ovog nevjerovatnog dragog kamena navodno je bila Elizabeth Taylor.

Foto: Pinterest

Većina bisera se uzgaja na farmama bisera

Otprilike 95% bisera na tržištu su “kultivirani” biseri, što znači da su uzgojeni od mekušaca koji su umjetno usađeni s malim iritantom kako bi se pokrenuo proces oblaganja sedefom i kojima se teži na farmi. Nauka o uzgoju bisera zove se perikultura.

Moguće je ukloniti biser bez ubijanja mekušaca, tako da jedan mekušac može stvoriti mnogo bisera. Danas je vrlo rijetko pronaći biser koji je prirodno formirao mekušac u okeanu. Prirodni biseri su ugroženi cunamijom, zagađenjem vode i drugim faktorima.

Na primjer, Bora Bora Pearl Company uzgaja rijetke i krhke tahićanske crnousne školjke i uzgaja njene prirodne bisere. Uzgoj svakog od bisera traje dvije godine, a samo tri od sto ubranih bisera smatraju se dovoljno kvalitetnim. Tamo je dostupno iskustvo ronjenja koje omogućava posjetiocima da zarone do dna bistre i lijepe lagune i skupe bisere za čuvanje.

Pročitaj
mandarine

Chanel, Armando Grillo; Saint Laurent, Armando Grillo; Givenchy, Alessandro Viero.

Okrugli biseri su vrlo rijetki

Pronaći savršeno okrugli biser je velika sreća jer su ti biseri najrjeđi i najvrijedniji. Biseri obično dolaze u mnogo različitih oblika.

Postoje različita vjerovanja o biserima

Smatra se da biseri imaju moć zaštite, sreće, novca i ljubavi, a smatra se i da donose mudrost. Vjeruje se da one čine odnose bližim i jačim, a vjeruje se i da čuvaju djecu. U kineskoj mitologiji smatralo se da biseri padaju s neba poslije borbe zmajeva.

 

Izvor: trulyexperiences.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum