Trenutno čitaš
7 benefita masaže za tvoje zdravlje

7 benefita masaže za tvoje zdravlje

Jysk
Jysk

U vrijeme kada smo svi napeti zbog posla, problema kod kuće, raznih obaveza kojima smo zatrpani, više nego ikad žudimo za opuštanjem. Masaža je odličan način da usporimo i da se opustimo, i fizički i psihički. Ali, masaža nije samo opuštajuća, ona ti donosi i mnoge druge koristi. U nastavku ti donosimo sve benefite masaže za tvoje zdravlje.

benefiti masaže
Foto: freepik.com
Suprotstavlja se sjedenju

Mnogi od nas sjede na poslu svih osam sati. Sjedenje je loše za naš organizam iz više razloga, a posebno je loše za našu kičmu.

“Većina pojedinaca ima problema sa nekom vrstom posturalnog stresa”, kažu terapeuti. Taj stres se najčešće skuplja u predjelu vrata i ramena, i posebno je opasan za one koji mnogo sjede za kancelarijskim stolom. Kada ovaj stres pređe na viši nivo, manifestuje se kao bol u donjem dijelu leđa.

Masaža pomaže kod uklanjanja ovih bolova i održava kičmu onih koji mnogo sjede. Ukoliko mnogo sjediš, vrijeme je da zakažeš masažu leđa.

Olakšava bol u mišićima

Masaža podstiče cirkulaciju i samim tim ublažava bolne mišiće. Studije pokazuju da je terapija masažom jednako efikasna kao i neke druge metode liječenja hroničnog bola u leđima.

Ublažava anksioznost i depresiju

Istraživanja pokazuju da ljudski dodir (ukoliko je siguran, profesionalan i prijateljski), može terapeutski djelovati na čovjeka. Žene koje boluju od raka dojke, a koje se tri puta sedmično podvrgavaju masaži, manje su depresivne.

Psihoterapeuti često svojim pacijentima savjetuju masažu kao način za oslobađanje od anksioznosti. Masaža ne pomaže samo trenutno, efekti redovne masaže ti mogu pomoći u dugoročnoj borbi protiv anksioznosti.

svi benefiti masaže
Foto: freepik.com
Poboljšava san

Masaža podstiče san, čak i kod osoba koje su podvrgnute hemioterapiji. Dokazano je da masaža čak i bebama pomaže da bolje spavaju, manje plaču i budu manje nervozne. Ne postoji neka posebna tehnika, roditeljima ovakva masaža može doći prirodno kao i maženje s bebom.

Podiže imunitet

Naučno je dokazano da masaža povećava broj bijelih krvnih zrnaca, što igra veliku ulogu u odbrani tijela od bolesti. Takođe, posebno popravlja imunitet osoba oboljelih od HIV-a.

Zbog svoje mogućnosti da smanji stres, masaža pomaže kod bolesti poput astme, dijabetesa tipa A ili dermatitisa i čini ih lakšima za podnošenje zbog smanjenog umora i bola.

Pročitaj

Olakšava glavobolju

Kada te sljedeći put zaboli glava, otiđi na masažu. Masaža smanjuje učestalost i težinu tenzijskih glavobolja, i može momentalno da ih zaustavi. Ovo je svakako zdraviji način otklanjanja bola od konzumacije tableta protiv bolova, pogotovo ako imaš hronične glavobolje.

Poboljšava koncentraciju

Ukoliko imaš problema sa koncentracijom i teško se fokusiraš čak i na knjigu ili film, masaža ti može pomoći. Da bi se fokusirali na nešto, naš puls mora biti snižen. Ako se ne možemo fokusirati na nešto, to je obično zato što nam je puls povišen. Masaža opušta naš nervni sistem, a posljedica toga je i snižen puls.

Nadamo se da smo ti dali dovoljno razloga da već danas zakažeš masažu.

 

© 2022 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum