Trenutno čitaš
6 stvari za koje nove majke možda nisu spremne

6 stvari za koje nove majke možda nisu spremne

Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević
Banja Luka Fest - Ivan Bosiljčić i Jelena Tomašević

Porođaj i sedmice nakon njega, stvari su na koje nijedna žena, posebno ona koja je majka po prvi put, ne može biti u potpunosti spremna – a nova istraživanja sugerišu, da je većina majki šokirana onim kroz šta prolaze i žele da ljudi o tome govore iskrenije.

stvari za koje majke nisu spremne
Foto: unsplash.com

Studija sprovedena na 2.000 majki, otkrila je da je 78% ostalo užasnuto procesima kroz koje je njihovo tijelo prolazilo tokom i nakon porođaja, a više od trećine (36%) priznalo je da se osjećalo nespremno, kada je u pitanju ‘četvrti trimestar’, odnosno 12 sedmica nakon porođaja.

Sličan broj majki, smatra da se o četvrtom tromjesečju ne govori dovoljno i da se više pažnje stavlja na porod, a ne na period nakon porođaja. Gotovo trećina (32%) majki osjeća se nespremnima za ponekad surovu stvarnost sedmica nakon poroda, dok nevjerovatnih 60% želi, da su prijatelji i porodica bili iskreniji prema njima u vezi s tim.

„Biće mnogo teških trenutaka tokom prvih nekoliko godina roditeljstva i neće svi ići onako, kako ste planirali ili se nadali“, upozorava Chelsea Hirschhorn, izvršna direktorica brenda za roditeljstvo Frida (frida.com), koji je sproveo studiju.

Niko nije svjesniji kroz šta žena prolazi tokom i nakon porođaja od babice, a Clare Livingstone, profesionalna savjetnica za politiku na Kraljevskom koledžu za babice, ističe da najvažniji osjećaj, kada nove mame razmišljaju o svom porođaju i putovanju nakon porođaja, treba da bude ponos, a ne užas kroz koji njihovo tijelo prolazi.

„Nove majke s pravom treba da budu veoma ponosne, na ono što su postigle i na šta je njihovo tijelo sposobno, a ne obrnuto“, naglašava ona. “Ali očigledno je da postoje neočekivani efekti porođaja.”

Livingstone ističe, neke od stvari na koje “novopečene” majke, možda nisu spremne tokom porođaja i četvrtog trimestra…

stvari za koje majke nisu spremne
Foto: unsplash.com
Plan porođaja možda neće ići kako očekuješ

Istraživanje Frida je pokazalo, da je 28% majki željelo da znaju da njihov plan porođaja, može tako lako pasti u vodu, a Livingstone naglašava da je za nove roditelje ključno da budu fleksibilni.

„Važno je da mame i tate imaju otvoren um o samom porođaju, pa iako je plan porođaja odlična ideja i fokusira umove ljudi, to nije fiksni plan koji se ne može promijeniti“, ona objašnjava. “Ideje koje ste možda imali ranije mogu se promijeniti tog dana, i to je u redu.”

„Dobro je biti fleksibilan, a i mame treba da budu nježne prema sebi. Planovi rađanja vas navode na razmišljanje o tome šta biste željeli, a takođe upozoravaju druge na to, koji će vaši izbori vjerovatno biti. Nije važno ako se predomislite, i ne postoji pogrešan način da se stvari rade, to je lični izbor.”

Nezamisliv umor

„Umor je vjerovatno neočekivani efekat broj jedan, nakon što žena dobije bebu“, upozorava Livingstone. “Nove roditelje to jednostavno obara s nogu – ništa vas ne može pripremiti za to. Mislim da vas nečiji savjeti ne mogu upozoriti na to, koliko ćete se osjećati umorno. Mnogo odmora je ono što je potrebno, kada je to moguće!”

Od vitalnog je značaja tražiti pomoć

Livingstone apeluje na sve “novopečene” roditelje, da se ne plaše tražiti pomoć, ali ističe da, iako novopečene mame treba da uspore, trebale bi se pobrinuti da se barem malo kreću.

„Vrijeme je da uključite porodicu da vam pomogne oko svih praktičnih stvari poput pripreme obroka, čišćenja i pranja veša, a mame treba da izbjegnu te fizičke zadatke“, kaže ona. “Žene bi se uvijek trebale mobilizovati nakon porođaja, ali ne bih rekla da bi trebalo da odmah kače veš, kuhaju, spremaju, čiste i slične stvari.”

Pročitaj

stvari za koje majke nisu spremne
Foto: pexels.com
Pitaj svoju babicu sve

„Ne postoje glupa pitanja“, naglašava Livingstone. „Babice su sve to već vidjele i čule, pa nemojte misliti da će vas babica osuđivati, jer neće. Biće im drago što postavljate pitanja – to je dobar znak.”

Dojenje nije uvijek lako

Dojenje je često nešto što i majke i bebe moraju naučiti, upozorava Livingstone. “Dojenje je uvijek izazov, posebno za mame kojima je to prvi put – potrebna im je podrška i potvrda,” naglašava ona. “Postoji malo bola i nelagode, ali to će se ublažiti kako se naviknete na to i više vježbate, i dobijete ispravan položaj. I beba mora da uči – vi učite sve zajedno.”

Budi spremna na to da ne budeš spremna

Istraživanje je pokazalo da 26% majki želi da zna koliko porođaj može biti bolan, a isti postotak želi da zna koliko dugo trudovi mogu trajati – ali to su, naravno, stvari koje su jedinstvene za svaku majku i jednostavno se ne mogu predvidjeti.

„O ovim stvarima se obično raspravlja“, kaže Livingstone, „ali da li ste spremni za te informacije dok se stvari ne dogode je druga stvar. Morate biti „u zoni“ da biste bili spremni da upijete informacije koje ste dobili, inače je to samo hipotetički – to je tuđe iskustvo, nije vaše. Tek kada to proživite, možete to uzeti u obzir.”

I dodaje: “Zapamtite, svi su različiti i ne odgovara svako rješenje svakoj majci.”

Izvor: newschainonline.com

© 2024 Ultra Magazin. Sva prava zadržana. Play Team

Uslovi korištenja

Impressum